Samsung Q7FN QLED TV İnceleme

Samsung'un 2018 QLED televizyon ailesinden Q7FN QLED TV elimizde. Peki, bu televizyon ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 90
  • Minimalist tasarım
  • Renk doğruluğu
  • Görüntü performansı
  • Akıllı özellikler
  • Akıcı arayüz
  • İnce çerçeve
  • One Connect ile bağlantı kolaylığı
  • Uzaktan kumanda
  • Görüş açısı daha geniş olabilirdi

Samsung'un 2017 QLED TV'leri 4K HDR TV'lerin neler yapabileceklerini sergileyen bir vitrindi. Birbirinden başarılı özelliklerle gelen bu televizyon modellerinden sonra ise bu kez QLED'lerin 2018 modelleri satışa sunuldu pek tabii. Biz de bugün bu modellerden 55" Q7FN QLED TV'ye yakından bakacağız.

Samsung'un 2018 Q7F QLED 4K TV modelleri 3 farklı ekran boyutuyla geliyor. Bunlardan 55" elimizdeki modelken, daha geniş görüntü isteyenler için 65" ve 75" gibi devasa ekranlı modeller de mağazalarda yer alıyor. Elbette görüntü genişledikçe kuşkusuz televizyonun, karşısındakini etkileme kabiliyeti de artıyor. Bu anlamda gönüller elbette 75" modelden yana.

Televizyonun özelliklerine geçeceğiz, ancak hemen öncesinde tasarımına yakından bakalım. Zaten bu adımda Samsung Q7FN QLED TV'nin en önemli özelliklerinden birkaçına da göz atmış olacağız.

Samsung Q7FN QLED TV tasarımı

Samsung Q7FN QLED TV tasarımı

Samsung'un bu modeli bu kez kavisli bir televizyon değil. Hatırlarsanız daha önce incelediğimiz Samsung 55NU8500 modeli 55 inç boyutunda kavisli hatlara sahip bir televizyondu. Bu kez karşımızda ise düz bir panel bulunuyor.

Çerçevesiz bir tasarımı benimseyen Samsung Q7FN QLED TV, böylece çerçeve sınırlarını ortadan kaldırıyor. Bu sayede zaten geniş olan ekranında, daha geniş görüntü sunuyormuş havası yaratıyor. Televizyonun minimalist tasarım yaklaşımı sadece çerçevesiz ekranıyla değil, şık standıyla da kendini belli ediyor. Hatta isterseniz televizyonun bu standını bile kendi zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz Yer Çekimi Ayağı veya Stüdyo Ayağı gibi 2 farklı modern seçenek bulunuyor. Elbette pek tabii televizyonu duvara asma seçeneğiniz de var ki, bununla beraber zaten sadece bir televizyon olarak değil, aynı zamanda bir tablo olarak da kullanabiliyorsunuz Samsung Q7FN QLED TV'yi. Zira televizyonda duvar montaj açıklığı yok; bu da duvara neredeyse sıfır olarak yaklaşmasını sağlıyor.

Peki, Samsung Q7FN QLED TV'nin bağlantıları nerede? Evet, son zamanlarda karşılaştığımız Samsung televizyonlarda bu noktada çarpıcı bir özellik yer alıyor. Son dönem Samsung televizyonlar bir akıllı kutu da diyebileceğimiz One Connect ile beraber geliyor.

Televizyonun tüm bağlantıları bu One Connect isimli cihaz üzerinde toplanıyor. Televizyonun arkasında ise yalnızca One Connect ile bağlantıyı sağlayacak tek bir kablo var ve o da neredeyse görünmez şekilde tasarlanmış. Böylece geleneksel televizyonun arkasından akıp giden kablo yumağını ortadan kaldırarak, görüntü kirliliği önlenmiş oluyor. Bu birinci faydası. İkinci faydası ise pratikte karşımıza çıkıyor. Zira televizyona herhangi bir cihaz bağlayacağınızda, televizyonun arkasında bağlantı noktası aramanız gerekmiyor. Özellikle duvara monte edilmiş televizyonlarda, bunun ne kadar zor olduğu aşikar.

One Connect, üzerinde toplam dört HDMI bağlantı noktası, üç USB yuvası, kompozit girişlerini, Ethernet portu ve diğer birimleri topluyor. Bundaki amaç, cihazlarınızı TV arkasına değil, harici bağlantı kutusu ile daha uzaktan ve TV arkasına girmeden daha kolayca bağlayabilmek.

Samsung Q7FN QLED TV özellikleri

Samsung Q7FN QLED TV özellikleri

Şimdi gelelim Samsung Q7FN QLED TV'nin görüntü ve panel özelliklerine. Televizyon elbette 4K UHD görüntü üreten bir panele sahip. 55" büyüklüğünde olan televizyon, HDR 10+ desteği göstermesiyle öne çıktığı gibi elbette en büyük farkını QLED panele sahip olmasıyla yaratıyor. Zira QLED TV'ler OLED TV'lere kıyasla uzun ömür konusunda iddialı.

Peki, QLED TV nedir?

Şöyle açıklayalım: QLED, teknik olarak inorganik kuantum nokta ışık yayan diyotlara sahip, ancak OLED'den farklı olarak kendi ışıklarını yaymazlar. Bunun yerine herhangi bir LCD TV'de olduğu gibi bir aydınlatma ışığı ile aydınlanırlar. Yani QLED teknolojisini, LCD arka ışığının önüne yerleştirilen kuantum noktalardan oluşan renkli bir filtre, bir katman olarak düşünebilirsiniz. Bunun neticesinde de renk seviyesini yükselten QLED TV'ler, görüntü performansındaki artışın yanında önemli bir diğer özellik daha sunuyor. Bu da uzun ömür oluyor.

Uzun ömür konusunu ekran yanmasını engelleyerek işleyen Samsung, QLED TV'lerde önemli bir iddia ortaya atıyor: Bilindiği gibi ekran yanması, TV ekranının belirli bölgelerinde aynı görüntü veya sahnenin uzun süreler boyunca sabit kalmasından kaynaklanabilecek kalıcı bir kusur. Samsung, QLED TV'lerinde bunun önüne geçildiğinin altını çiziyor.

Kalbinde Q Motor işlemci var

Kalbinde Q Motor işlemci var

Televizyonun bu özelliğinden de bahsettiğimize göre, artık yavaş yavaş TV'nin kalbindeki Q Motor adı verilen Q Engine işlemcisinden ve işletim sisteminden bahsedebiliriz. Son dönem akıllı telefonlarda gördüğümüz yapay zeka yeteneğinin, fotoğraf konusunda bize sunduğu nimetleri biliyoruz. Otomatik modda çekim yaparken, fotoğrafını çekeceğiniz sahneyi analiz ederek, koşullara en uygun optimizasyonu gerçekleştirebilen yapay zeka benzeri bir işlev yerine getiriyor Q Motor işlemci. Böylece ekranda görüntülenen her sahne analiz ediliyor ve buna uygun ölçüde renk, kontrast ve ayrıntı sunuluyor. Teknik olarak çekici geldiği kadar, pratik kullanımda da görüntünün çekici olduğunu söyleyebiliriz.

Yine daha önceki pek çok Samsung televizyon gibi Tizen işletim sistemini çalıştıran Samsung Q7FN QLED TV, büyük kullanım kolaylığı sağlıyor. Özellikle arabirim kontrol hızı inanılmaz derecede akıcı diyebiliiriz. Bunu hemen bir mağazada diğer modellerle karşılaştırmalı olarak sizler de deneyebilirsiniz.

Televizyonun yanında gelen uzaktan kumanda ile rahatlıkla kontrol edebildiğiniz televizyon, ayrıca diğer Samsung Tizen işletim sistemli cihazlarda da bulunan Smart Things özelliği ile ekosistemin ana paneli olarak kullanılabiliyor. Yani evinizdeki IoT, yani Nesnelerin İnterneti kullanan cihazları, takvim hatırlatıcıları ve bildirimler TV'nizde açılır mesajlarla karşınıza gelebiliyor.

Bu arada uzaktan kumandadan bahsetmişken, Bixby desteği gösterdiğini ve böylece Samsung'un sanal asistanı Bixby'i de bu televizyonda kullanabileceğinizi söyleyebiliriz. Televizyonun diğer akıllı özelliklerinden ve servis entegrasyonlarından bahsetmiyoruz bile. Netflix'ten Prime Video'ya, YouTube'dan Spotify'a kadar çok sayıda servis seçeneğini yönetebiliyorsunuz.

Özetle

Samsung Q7FN QLED TV, sağladığı görüntüsüyle her iki anlamda da başarılı bir model oluyor. Hem minimalist tasarım anlayışı hem sunduğu izleme performansıyla severek kullanacağınız bir model olacağı açık.

Kimler Almalı

Üst seviye ve güncel bir akıllı televizyon isteyen kullanıcılar, Samsung Q7FN QLED TV'yi tercih ederek uzun yıllar boyu severek kullanacakları bir akıllı televizyon sahibi olabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Q7FN QLED TV
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
Ekran Boyutu 55"
Ekran Tipi Düz
Çözünürlük Ultra HD (3840x2160)
İşletim Sistemi Tizen
İşlemci Q Engine
HDR Desteği HDR 10+
Ses Çıkış Gücü 40 W
Ses Özellikleri Dolby
Bağlantılar HDMI (4 adet), USB (3 adet), Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth
Boyutlar 1227 x 784 x 284 mm
Ağırlık 21 kg.
Okuyucu Yorumları