Samsung SSD 860 Pro İncelemesi

Samsung'un yüksek performanslı en yeni SSD'si 860 PRO'yu inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Performans
  • Güç tüketimi
  • Yüksek veri yazım oranı
  • Kutu içeriği

Samsung, SSD alanında olduğu kadar M.2 SATA SSD'leriyle de son dönemde yüksek performans ve geniş kapasite sunan modelleriyle kullanıcılara iyi seçenekler sunuyor. Samsung'un NVMe olarak da bilinen M.2 SATA disklerinden de klasik SSD'lerinden de daha önce pek çok cihazını inceledik. Bunlardan son olarak 850 Pro modelini incelemiştik. NVMe tarafından da Samsung 960 Pro M.2 SSD'yi incelemiştik. Artık 960 Pro üyesi 2.5 inç form faktörlü SSD üyesine de kavuştu: 860 Pro bizlerle.

Metalik tasarım

Metalik tasarım

Yeni 860 Pro SSD'sinde de V-NAND teknolojisini benimseyen Samsung, yeni tasarlanmış MJX denetleyicisiyle birlikte geliyor. Elbette yine farklı kapasite seçenekleri bulunuyor. Elimizdeki model, 860 Pro'nun 256 GB'lık modeli. Ancak kullanıcılar isterlerse bu SSD'yi ayrıca 512 GB, 1 TB, 2 TB ve 4 TB'lık farklı kapasitelerle de tercih edebiliyorlar.

Samsung 860 Pro, tasarımıyla yine önceki nesil PRO ve EVO SSD kasa yapısını takip ediyor. Metalik gövdesi bulunan SSD, hem hafif hem dayanıklı bir yapıya sahip. Darbe ve düşmelere karşı zaten SSD'nin sabit disklere oranla daha dayanıklı olduğu su götürmez bir gerçek, bu anlamda 860 Pro ile verilerinizi güvende tutabileceksiniz.

Kutu içeriğinde yazılım ve manüal bilgilendirme dokümanlarının dışında herhangi bir başka şey bulunmuyor. Burada belki bir genişleme çerçevesi olabilirdi, fakat yok. Bazı markalar SSD'lerinin içinde bu tür genişleme yuvalarına ve ek aparatlara yer veriyorlar.

Altyapı

Altyapı

860 Pro, SATA 6 GB/s arayüzü kullanıyor. Elbette bununla geriye yönelik uyumluluk mevcut. Yani SATA 3 GB/s arayüzü de böylece destekleniş oluyor. Yine tekrar etmek gerekirse Samsung MJX kontrolör ve Samsung V-NAND 2bit MLC NAND flaş belleğini kullanan 860 Pro, 512MB LPDDR4 DRAM önbelleğe sahip.

Teknik donanımı neticesinde nasıl bir performans göstereceği konusunda fikir sahibi olabilmek için SSD'yi elbette test ettik. Aldığımız sonuçlara geçmeden önce Samsung'un bu SSD için sıralı okuma ve yazma konusunda 560 MB/s, yazma noktasında ise 530 MB/s performans ürettiğini söyleyelim. Kuşkusuz SSD performansı, onu taktığınız sistem donanımına göre farklılık gösteriyor. Bakalım bizim sistemimizde 860 Pro nasıl bir performans göstermiş.

Performans

Performans

860 Pro'yu test sistemimize taktığımızda aldığımız sonuçlar pek değişiklik göstermedi. Sonuçlara geçmeden önce test sistemimizi bir tanıyalım.

HP Omen X kasasında, HP anakart üzerinde su soğutmalı Intel Core i7-6700K işlemcimiz bulunuyor. 32 GB kapasiteli ve 2133 MHz frekansında DDR4 bellekler ile Samsung 512 GB M.2 SSD de sistemimizin ana bileşenlerini oluşturuyor. Şimdi buna ilave olarak sonuç alacağımız 860 Pro SSD'yi de test sistemimize ilave ettik. Sistemde ayrıca 1300W'lık bir güç kaynağımız ve Acer'ın Predator Z35 kavisli 21:9 monitörü var. Ekran kartı olarak da NVIDIA GeForce GTX 1080 yer alıyor.

860 Pro'dan bu sistemde CrystalDiskMark testinde gayet iyi sonuç aldık. Sıralı okuma testinde saniyede 564 MB sonuç üreten 860 Pro, yazma noktasında da 529 MB/s gibi bir sonuç verdi. Elbette dediğimiz gibi bu sonuçlar değişkenlik gösteriyor; fakat bu 860 Pro'nun gayet performanslı çalıştığı gerçeğini değiştirmiyor.

İncelemeyi tamamlamadan önce şunu da söyleyelim: Samsung, 860 Pro'yu veri yazmaya karşı da sınanış. Mesela 4 TB'lık modelde toplam 4800 TB'a kadar veri yazım garantisi veren Samsung, böylece 850 Pro'ya göre 8 kat daha fazla veri yazma sözü veriyor. Elimizdeki 256 GB'lık modelin veri yazım konusundaki garanti sınırı ise 300 TB. Öte yandan SSD'nin 5 yıllık garanti ile geldiğini de söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Samsung, yine oldukça performanslı çalışan bir SSD üretmiş. Güçlü performansı ile SSD satın almayı düşenenlerin dikkatlerini gelecek dönemde de böylece çekecek olan Samsung, geniş kapasite seçeneğiyle de tercihi kullanıcılara bırakmış.

Samsung SSD 860 Pro'nun 256 GB'lık modelinin fiyatı ise 649 TL.

Kimler Almalı

Yüksek performans isteyen kullanıcılar SSD arayışında Samsung SSD 860 Pro'yu rahatlıkla değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Samsung SSD 860 Pro'ya alternatif olarak yine yüksek okuma ve yazma hızları sunan bir model olarak Toshiba OCZ TR200'ü de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung SSD 860 Pro
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
Kapasite 256 GB
Arabirim 2.5" SATA III
Tip V-NAND
Sıralı Okuma 560 Mb/s
Sıralı Yazma 530 Mb/s
Garanti 5 yıl
Boyutlar 100 x 69.85 x 6.8 mm
Ağırlık 45 gr.
Okuyucu Yorumları