Samsung SSD 970 EVO 1TB İnceleme

Yüksek performans ve geniş kapasiteyi bir araya getiren SSD, Samsung 970 EVO NVMe 1TB elimizde!

CHIP Online Notu 89
  • Güç tüketimi
  • Yüksek performans
  • Kompakt yapı
  • Pahalı

Samsung'un kısa bir süre önce tanıttığı EVO NVMe M.2 SSD'leri artık piyasada bulunabiliyor. Yeni seride yine elbette farklı kapasite seçenekleri mevcut. 250 GB'lık modelinin yanı sıra 512 GB, 1 TB ve 2 TB gibi seçenekler yer alıyor. Bunlardan daha önce 250 GB'lık modeli değerlendirme şansımız olmuştu. Bu defa da elimizde 970 EVO serisinden 1 TB kapasiteli model bulunuyor.

NVMe M.2 SSD'ler, performans anlamında geleneksel diskleri bir kenara bırakın, SSD'leri bile adeta sallıyor diyebiliriz. Bu anlamda yüksek performans için bu tip bir SSD platformuna geçiş yapmak çok doğru bir hamle olacak. Elbette fiyatlar yüksek; kapasite arttıkça doğal olarak daha da yükseliyor. Bu anlamda elimizdeki ürün her keseye göre uygun değil, bunu söylemek lazım.

Samsung 970 EVO NVMe M.2 1TB kaç para?

Samsung 970 EVO NVMe M.2 1TB kaç para?

1 TB kapasiteli Samsung 970 EVO NVMe M.2 SSD'nin fiyatı 2299 TL olarak şu an bulunabiliyor. Elbette bu yüksek bir fiyat, ancak disk bunun karşılığını hem kapasite hem performans olarak fazlasıyla veriyor. Bu noktada hatta selef modeli 1 TB'lık 960 EVO'ya kıyasla avantaj sunduğunu da söylemek lazım. Zira iki ürünün fiyatı da şu an aynı ve 960 EVO NVMe disk, okuma ile yazma noktalarında 32000 MB/s ile 1900 MB/s ile sınırlıydı.

1 TB gibi geniş bir kapasite ihtiyacını karşılayan 970 EVO NVMe M.2 SSD, sıralı okuma noktasında 3400 MB/s'ye, yazma noktasındaysa 2500 MB/s'ye erişebiliyor. Elbette performans adımını etkileyen faktörler arasında diskin kapasitesi olduğu kadar diski kullandığınız sistem de bulunuyor. Mesela daha önce incelediğimiz bu diskin 250 GB'lık modeli sıralı okuma noktasında 100 MB/s daha yüksek sonuç üretebiliyordu. Ancak aradaki fark pek de önemsenecek ölçüde değil, zira yüksek hızlardan bahsediyoruz.

970 EVO NVMe M.2 SSD özellikleri neler?

970 EVO NVMe M.2 SSD özellikleri neler?

M.2 form faktöründe geliştirlen 970 EVO, özellikle yeni nesil anakartlarda artan M.2 slot sayısı ile kendine daha rahat yer bulabilecektir. Bu tip anakartlarda performansı olumlu etkilemek için özellikle M.2 slotunu soğutma bloğu altında tutan modelleri tercih etmeniz önemli. Eğer bu blok yoksa, yine harici olarak satılan M.2 Heatsink cihazlarıyla da açığı kapatabilirsiniz elbette.

V-Nand bellek tipini kullanan 970 EVO NVMe M.2 SSD, yüksek IOPS sonuçlarıyla da dikkat çekiyor. Elbette bir depolama çözümünde IOPS sayısı ne kadar yüksekse veri erişim performansı da o kadar yüksek oluyor. Bu cihazın rastgele okuma senaryosunda 500 bin IOPS, yazma noktasında da 450 bin IOPS'a kadar sonuçlar üretebilmesi, yüksek performans beklentisi içinde olanlar için fazlasıyla önemli.

Özetle

Diğer NVMe M.2 SSD'ler gibi EVO NVMe M.2 SSD de kablo karmaşasını ortadan kaldırması ve direkt devreye dahil olarak gecikme süresini sonlandırıp performansa direkt etkide bulunmasıyla masaüstü bilgisayarlar için önemli bir ürün oluyor. Özellikle dikkat çekici yüksek performansı ve geniş depolama alanıyla iki ihtiyacı aynı anda giderebilen EVO NVMe M.2 SSD, elbette fiyatıyla da bahsettiğimiz gibi birazcık pahalı. Şu an EVO NVMe M.2 SSD 1TB'ı 2229 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. O anlamda herkes tarafından kolay kolay erişilemeyecektir kanaatindeyiz.

Kimler Almalı

Hem yüksek performanslı hem de yüksek kapasiteli M.2 SSD arayışında olan masaüstü bilgisayar kullanıcıları rahatlıkla Samsung 970 EvO NVMe M.2 SSD 1 TB modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer NVMe M.2 SSD performansına erişmek ancak daha düşük kapasiteli ve fiyatlı çözüm arıyorsanız, o halde Samsung EVO NVMe M.2 SSD 250 GB seçeneği de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung SSD 970 EVO 1TB
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
89
Kapasite 1 TB
Tip Samsung V-NAND 3-bit MLC
Sıralı Okuma 3400 MB/s
Sıralı Yazma 2500 MB/s
Rastgele Okuma 500,000 IOPS'a kadar
Rastgele Yazma 450,000 IOPS'a kadar
Garanti 5 yıl
Okuyucu Yorumları