SanDisk Ultra II SSD 480GB İncelemesi

Hem performans hem geniş kapasite arayanlara özel SanDisk Ultra II SSD'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Uygun performans
  • Avantajlı fiyat
  • SSD Dashboard
  • Daha performanslı rakipleri var

Sabit disklerin dönemi bitti bitiyor. Elbette geniş kapasiteyi daha uygun fiyatlı olarak sundukları için depolama noktasında onları kullanıyoruz, ancak performans anlamında artık söz uzunca bir süredir SSD'lerde. Hatta onlar da bu konuda bayrağı devretmeye hazırlanıyor. NWMe'lerin gösterdiği performans takdire şayan, ancak fiyatları şu an çok yüksek olduğu için herkes tarafından satın alınamıyor. Bu nedenle bir süre daha performans için pek çok kullanıcı SSD'leri kullanacak. Ayrıca zaman geçtikçe gigabyte başı maliyetin de düştüğü SSD'ler, böylece kullanıcılara kapasite arttırma imkanı da tanıyor.

Bugün inceleyeceğimiz ürün, 480 GB kapasiteli SanDisk Ultra II SSD. 120 GB, 240 GB, 480 GB ve 960 GB olarak 4 farklı kapasiteyle bulunabilen SanDisk Ultra II SSD, 480 GB'lık alanıyla ortanca modellerden.

Ultra II, SATA 3 konektörüne sahip ve 7 mm kalınlığında bir disk. Dolayısı ile tek plakalı sabit diskler için tasarlanmış, dizüstü bilgisayarlara sığacaktır. Ayrıca kutu içeriğinde kalınlık arttırmak için bir çerçeve yer aldığını da söyleyelim.

SanDisk Ultra II SSD, denetleyici olarak Marvell 88SS9187'yi kullanıyor. Bu denetleyici, 240 GB'lık sürümde Marvell 88SS9190 olarak tercih edilmiş. Elimizdeki cihazın denetleyicisi, Crucial tarafından M550 SSD'ler için de kullanıldığı bilgisini verelim. Ayrıca yine disk, bellek olarak 19 nm TLC flaş belleğini kullanıyor.

SanDisk Ultra II'de, nCache 2.0 teknolojisi de yer alıyor. Böylece sıradan bir sabit sürücüye kıyasla daha performanslı çalışan disk, aldığımız test sonuçlarında ortalama 480 MB/s sıralı okuma değeri gösterdi. Sıralı yazma performansında ise 465 MB/s'yi aldığımız disk, şirketin verdiği rakamlara göre ise 550 MB/s sıralı okuma, 500 MB/s sıralı yazma performansı gösteriyor. Elbette bu rakamlar sistemden sisteme göre farklılık gösterebilir.

Yine SanDisk'in verdiği maksimum rastgele okuma hızı 95K IOPS, rastgele yazma hızı ise 80K IOPS olarak belirtilmiş.

SanDisk Ultra II, 3 yıl garantili olarak geliyor ve ücretsiz yazılımı da mevcut. SSD Dashboard yazılımı üzerinden, sürücünüzün sağlık ve performansını izleyebiliyorsunuz. Yine bununla ilgili kutu içeriğinde bir kitapçık yer alıyor. İlgili bilgileri buradan alabiliyorsunuz.

Özetle

SanDisk Ultra II, 480 GB'lık kapasiteli modeliyle performans anlamında iyi bir iş çıkartıyor. SSD'lerin doğal performansını kullanıcılara sunan SanDisk Ultra II, şu an bu kategoride fiyat avantajı da yaratıyor. 480 GB'lık SanDisk Ultra II'yi şu an 549 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz. Rakiplerinde durum ise 800 TL dolaylarında Bu anlamda şu sıralar rahatlıkla değerlendirilebilir.

Kimler Almalı

SSD'ye terfi etmek isteyen ve biraz da geniş kapasite arayan kullanıcılar, SanDisk Ultra II 480 GB'lık modeli tercih edebilirler.

Alternatifleri

SanDisk Ultra II'ya alternatif olarak yine fiyat avantajı yaratan Sandisk SSD Plus 480GB modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli SanDisk Ultra II SSD 480GB
Ürün Markası Sandisk
CHIP Online Notu
92
Kapasite 480 GB
Arabirim 2.5" SATA III
Tip SATA Revision 3.0 (6 GB/sn.)
Sıralı Okuma 550 Mb/s
Sıralı Yazma 500 Mb/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 100 x 69.85 x 7 mm
Okuyucu Yorumları