Ultra ATA 100 Standardıyla Daha Yüksek Hızlara

Sabitdisklerin geçmişine baktığımızda onların düşük kapasite değerlerine ve de düşük bir dönme hızlarına sahip olduğunu görebiliriz. Ama artan kapasite ihtiyaçlarının giderilmesi sabit disk üreticilerini harekete geçirdi.

Seagate Baracuda III İnceleme
CHIP Online Notu 78

İlk olarak disklere plakalar ve kafalar ekleyerek yüksek kapasite değerlerine ulaşılmaya çalışıldı. Bu gelişme sonraları disklerin dönme hızlarının artışının sürdürülmesi olarak hedeflendi. Günümüze geldiğimizde hem yüksek kapasite değerlerine hem de yüksek dönme hızlarına sahip diskler bulmanız mümkün. Ama disklerin yüksek hızlarda dönmesi ile birlikte gürültü oranının da doğrusal olarak arttığını söylemekte fayda var. EIDE arabirimini kullanan disklerin bir sorunu ise 8.4GB limiti idi. ATA arabirimi 28 bit adresleme kullanıyordu. Bu da yaklaşık 137 GB eder. Oysa BIOS’lar 24 bit adresleme kullandıkları için ancak 8.4 GB adreslenebiliyordu. Diske erişim için ise INT 13 kullanılıyordu ama bu sorunun üstesinden INT 13’e bir eklenti tanımlanarak BIOS adreslenmesi 64 bit’e çıkarıldı. Bu da 9.4 TB’lık bir büyüklüğe denk geliyor. Tek sorun bu değildi ama, Fat 16 sistemi sadece 2.1 GB’ı adresleyebiliyordu, bu da 2.1 GB’ın üstündeki sabit disklerinin partisyonlara ayırma zorunluluğunu getiriyordu. Ama Windows 98’in getirdiği FAT32 yeniliği ile 2.2TB büyüklüğünde bir adreslenebilme desteği başladı. ATA-33 ile başlayan sabitdisk değişimi yakın bir gelecekte ATA-66 ile devam etti. Günümüzde ise en son teknolojik değişim Seagate Baracuda III’ün de sahip olduğu ATA/100 standardı.

CHIP’in yorumu
Seagate Barracuda ATA III, masaüstü sabitdisk kategorisinde kendi ürün ailesi içinde en hızlı disk olma özelliğini taşıyor. Dakikada 7200 rpm’lık bir dönme hızı ve 2 MB belleği ile Ultra Ata/100 arabirimini kullanan Seagate teknik özellikleri ile göz dolduruyor. Saniyede 500 Megabit’lik veri transfer hızı ve 8.9 ms’lik veri erişim süresine sahip olan Seagate Baracuda III, özellikle ATA-Raid ve high-performans PC’ler için ideal bir seçenek.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Seagate Baracuda III
Ürün Markası Seagate
CHIP Online Notu
78
Okuyucu Yorumları