Sony PlayStation 4 Pro'yu inceledik!

Sony'nin beklenen yeni oyun konsolu PlayStation 4 Pro alınır mı? Xbox One S mi, yoksa PS4 Pro mu?

CHIP Online Notu 91
  • 4K ve HDR
  • 1 TB geniş depolama alanı
  • 30'dan fazla uygun oyun
  • Performans
  • 4K Blu-ray sürücü yok

Sony'nin yeni konsolu PlayStation 4 Pro'yu en az tüm oyun severler kadar bizler de heyecanla bekliyorduk. Sonunda o gün geldi çattı ve PlayStation 4 Pro, ofisimizdeki yerini aldı.

Hemen hızlıca başlayacak olursak, PS4 Pro'nun yeni nesil bir konsol olduğunu söylemek hata olur, bunu baştan belirtelim. PlayStation 4 Pro, halen bir PlayStation 4. Sony, PS4 Pro ile yeni nesle geçiş yapmadı. Peki, nedir bu cihaz? Hemen söyleyelim:

Sony'nin PS4 Pro hamlesi ile bir nevi vites yükselttiğini düşebiliriz. Mevcut PS4'ü güncelleyerek, ilk defa bir ara jenerasyon çıkartan Sony, PlayStation oyuncularını ise, PS4 ve PS4 Pro oyuncuları olarak ayırmıyor. Yani bunun anlamı şu: Mevcut ve önümüzdeki dönemde çıkacak tüm PS4 oyunları, hem PS4 hem de PS4 Pro konsollarında oynanacak. Elbette arada belli farklar var. Bunlardan incelememizin ilerleyen adımlarında bahsedeceğiz.

Şu da önemli bir detay: Özellikle PSVR'ı bekleyen oyun severler, yine hem PS4 hem PS4 Pro ile bu deneyimi yaşayabilecekler. Oyuncuların kamera ve PSVR'ı satın almaları yeterli olacak.

PS4 Pro ile ilgili diğer detaylara geçmeden önce fiyatından da bahsedelim. PS4 Pro, 1699 TL'ye satışta. Konsol sahibi olmayanların tercihlerini PS4 Pro'dan yana yapmaları bizce daha mantıklı. Peki neden? Şimdi incelemeye geçerek birlikte bu sorunun cevabını arayalım...

Tasarım

Tasarım

PS4 Pro'nun tasarımı, çift katlı PS4'e bir kat daha çıkılmış gibi görünüyor. Bu görünümüyle mevcut PS4'e yeni özellikler kazandırdığı açıkça belli olan PS4 Pro, sağ kenarında bulunan PS4 logosuyla da aslında bir PS4 olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.

Jet Black olarak adlandırılan rengiyle oyun severlere sunulan PS4 Pro, tamamen düz mat malzemeli siyah renkli bir zemine sahip. PS4'ün üzerinde yer alan siyah parlak piyano rengine bu modelde veda ediyoruz. Ancak bizce halihazırda PS4 daha şık görünüyor.

PS4 Pro'da, var olan sürümdeki bir sıkıntı ortadan kaldırılmış. Güç ve disk çıkartma tuşları halihazırdaki PS4'te oldukça karışıyor bilindiği gibi. Ancak Pro'da bu problem son buluyor. Zira disk çıkartma ve güç tuşları iki farklı uçta yer alıyor.

PS4 Pro'nun güç girişi de farklı. Yeni bir güç girişinin sahibi olan Pro, ayrıca ön yüzde iki yüksek hızlı USB bağlantısını da kenarında bulunduruyor. Ön yüzde ayrıca PS4'teki aynı Blu-ray disk sürücüyü görüyoruz. Keşke burada 4K Blu-ray sürücü kullanılsaymış demeden geçemiyoruz doğrusu.

Arka tarafa baktığımızda, burada sırasıyla HDMI, AUX, dijital optik çıkış, USB ve Ethernet portlarını görüyoruz. Onların hemen üzerinde de geniş bir alana gizlenmiş havalandırma ızgarası yer alıyor.

PS4 Pro, boyut olarak PS4'ten biraz daha büyük. Hem daha yüksek hem daha geniş olan PS4 Pro, gamepad'iyle ise PS4'ten pek fark yaratmıyor. Çok küçük yenilikler var. Bunlardan biri dokusunda gizli. Yeni gamepad, elde daha iyi tutulan bir malzemeye sahip. Ayrıca gamepad'in önündeki ışıklı bölüm, touhcpad'in üzerine de bir bar şeklinde yerleştirilmiş.

Donanım

Donanım

Elbette, PS4 Pro'yu PS4'ten ayıran en büyük yenilikler donanım kısmında karşımıza çıkıyor. PS4 Pro'da daha güçlü donanım ve çevre birimleri mevcut. Sony'nin dediğine göre PS4 Pro, PS4'e kıyasla yüzde 30 işlemci, yüzde yüz grafik işlemci performans yükseltmesi sağlıyor.

PS4'te 1.6 GHz frekanslı 8 çekirdekli AMD Jaguar işlemci yer alırken, elimizdeki PS4 Pro'da 2.1 GHz 8 çekirdekli AMD Jaguar işlemci bulunuyor. Grafik tarafı ise farkı ortaya koyuyor: PS4 Pro'nun grafik hanesinde 4.2 TFLOP gücünce AMD Radeon yer alıyor.

Bununla beraber elimizdeki konsolun depolama alanı tam 1 TB. RAM olaraksa 8GB GDDR5 bellekleri görüyoruz.

PS4 Pro'da yer alan HDMI da 2.0 standardıyla geliyor. PS4'te bu port, 1.4 olarak sunuluyordu. Yine konsolda yer alan USB portları 3.1 standardındayken, Bluetooth 2.1'den 4.0'a, Wi-Fi ise 802.11ac'ye güncellenmiş durumda.

Peki, tüm bu güncellemeler neticesinde PS4 Pro nasıl çalışıyor?

Performans

Performans

Öncelikle şunu tekrarlamakta fayda var: Piyasadaki ve çıkacak olan tüm PS4 oyunları, hem PS4 hem PS4 Pro'da çalışacak. Yani PS4 Pro'ya özel bir oyun olmayacak. PS4 Pro sahipleri bu konsolu almalarıyla en büyük farkı, PS4'e kıyasla oyun performansı noktasında görecekler.

PS4 Pro ile beraber gelen HDR ve 4K desteği, özellikle HDR ve 4K yetenekleri olan televizyon ve monitörlerde hayat buluyor kuşkusuz. Eğer şu sıralar bir konsol almayı düşünüyor ve evinizde 4K monitör veya televizyonunuz varsa, tek tercihiniz PS4 Pro olmalı. Neden? Çünkü bu konsolla oyunları 4K'da 30 ve 60 FPS, Full HD'de ise 60 FPS'de görüntüleyebiliyorsunuz.

Örneğin Rise of Tomb Raider 4K'da 30FPS olarak çalışırken, eğer 1080p çözünürlük tercih ederseniz, kare sayısı 60'a yükseliyor. Buna karşılık PS4 kullanıcıları ise, bu oyunu yalnızca 1080p'de görüntülüyorlar. Yine Battlefield 1'de 4K'da 60 kare görüntü almanız PS4 Pro ile mümkün.

Farkı tam olarak anlamak için aynı oyunu iki platformda da yan yana denemeniz önemli. Yalnızca olaya, "PS4 Pro 4K çözünürlük sağlıyor," diye bakmamak lazım, zira farkı Full HD çözünürlükte bile hissetmeniz açık şekilde mümkün.

Peki, PS4 Pro, doğal 4K desteği mi sağlıyor, yoksa upscale ediyor, yani uyarlamalı 4K mı görüntülüyor? Aslında ikisi de mevcut. Burada oyun içeriğinin desteği önemli. Yeni oyunlar doğal 4K desteği ile gelirken, bazıları Full HD'den uyarlamalı olarak PS4 Pro'ya yansıyor.

Şu an halihazırda 30 adet PS4 oyunu PS4 Pro'ya güncellenmiş durumda. Yıl sonuna kadar bu rakama 45 oyunun daha ilave edileceğini söyleyelim.

Bu arada yeni konsol, Ultra HD Blu-ray sürücü eksikliği yüzünden fiziksel 4K medyalarını oynatamayacak, ancak Netflix ve YouTube gibi hizmetlerle size 4K deneyimini yaşatabilecek.

Özetle

Toparlayacak olursak açıkçası PlayStation 4 Pro hamlesi, bizce oldukça başarılı olmakla beraber, oyun konsolunun PC karşısında yeni nesil görüntü teknolojilerine ayak uydurma noktasında, önemli bir açığını kapıyor ve onu güçlendiriyor. Şu an halihazırda bir oyun konsolunuz yoksa, açık ara PS4 Pro'yu size öneriyoruz. Peki, PS4 Pro mu, yoksa Xbox One S mi? Bizce PS4 Pro.

Kimler Almalı

PlayStation 4 Pro, elbette 4K monitör veya TV'ye sahip olan kullanıcılar için doğru tercih olarak gösterilebilir. Herhangi bir konsolu olmayan oyun severler de gönül rahatlığıyla satın alabilirler.

Alternatifleri

PlayStation 4 Pro'ya alternatif olarak PS4 Slim daha uygun fiyatıyla tercih edilebilir. Elbette Xbox seçeneği her zaman mevcut.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony PlayStation 4 Pro
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
91
İşlemci 2.1GHz x86-64 AMD "Jaguar" 8 çekirdek
GPU AMD Radeon tabanlı 4,20 TFLOPS
Bellek GDDR5 8 GB + 1 GB DDR3
Depolama 1 TB
BD/DVD Sürücüsü BD x 6 CAV - DVD x 8 CAV
AV Çıkışı HDMI, Dijital Çıkış (optik
Bağlantılar USB 3.1 (3 adet), AUX
İletişim Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Güç Tüketimi Maks. 310W
Boyutlar 295 x 55 x 327 mm
Ağırlık 3.3 kg.
Okuyucu Yorumları