Paranın alabileceği en iyi makine mi?

Sony RX100 IV, paranın alabileceği en iyi kompakt fotoğraf makinesi mi?

CHIP Online Notu 94
  • Güçlü görüntü kalitesi
  • Elektronik vizör
  • Dahili Wi-Fi ve NFC
  • Otofokus
  • Ekran
  • Kompakt yapı
  • 4K video
  • Ultra HD kayıtta ısınıyor
  • Yüksek fiyat
  • Ekran dokunmatik değil

Sony'nin Cyber-shot ailesi içinde sunduğu RX100 IV, bizim bugüne kadar incelediğimiz belki de en pahalı kompakt fotoğraf makinesi olabilir. Ancak pahalı olduğu kadar, şu an paranın satın alabileceği en başarılı kompakt fotoğraf makinesi olarak da Sony'nin bu modelini rahatlıkla gösterebiliriz. Zira Sony, RX100'ün bu IV'üncü modelinde, selef modele göre özellikle video konusunda büyük yeniliklere gitmiş. RX100 IV ile Ultra HD video kaydı yapmak artık mümkün.

Kompakt boyut

Kompakt boyut

RX100 IV, DSLR fotoğraf makinesi düzeyinde görüntü kalitesi sunmasına karşın, gayet kompakt yapıdaki gövdesiyle fazlasıyla kullanışlı ve pratik bir ürün. Kompakt boyutuyla ele tam oturan ve kasa yapısıyla sağlam duran makine, ZEISS Vario Sonnar T Lens'in sahibi. Exmor RS CMOS sensörle gelen makine, arka yüzünde 3 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor. Açısı ayarlanabilir ekran, yukarı yönde 180 dereceye kadar dönebilirken, aşağı yönde 45 dereceye kadar hareket kabiliyetine sahip. Ekran dokunmatik değil, tüm ayarları yan taraftaki menü tekerleğinden gerçekleştiriyorsunuz.

20 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen kamera, 11 kata kadar dijital zoom içeriyor ve 2.9x boyutunda da optik zoom gerçekleştirebiliyor. F1.8 – 2.8 diyafram aralığında olan cihaz, 125 ila 12800 ISO hassasiyetinin de sahibi.

Hız uzmanı

Hız uzmanı

RX100 IV, dünyanın ilk entegre bellekli tasarımına sahip 1,0 tipi CMOS sensörüne sahip olmasıyla fark yaratıyor. Bu sensör ile 40 kata kadar süper ağır çekimler mümkün olurken, yüksek hızda fotoğraf çekmek de mümkün oluyor. RX100 IV'ün lakabı zaten hız uzmanı. Makinenin sunduğu süper hızlı çekim özellikleri arasında bulunan Bozulmayı Önleyici Deklanşör işlevi ile görüntü bozulmasını önemli oranda azaltan makine, az önce de değindiğimiz ağır çekim özelliğiyle NTSC modda 960 FPS'ye kadar süper ağır çekim desteği sunuyor. Böylece normal şartlarda göremeyeceğiniz görüntüleri yakalayabilen makine, 4K video kaydıyla da kusursuzlaşıyor. 4K video kaydı yaparken 5 dakikalık bir sınırlama getiren makine, bu noktada değil, ancak ısınma konusunda Ultra HD kayıtta ısınmasıyla dikkat çekiyor.

Ekranının yanı sıra gövdesinde elektronik bir vizör de bulunduran fotoğraf makinesi, XGA OLED Tru-Finder ve yine gizli flaşıyla herhangi aksesuar kullanmanıza gerek kalmaksızın tüm özellikleri içeriğinde sunuyor. Yine makinenin kablosuz ağ desteği verdiğini de bu noktada söyleyelim.

Örnek Fotoğraflar

Örnek Fotoğraflar

Özetle

Sony RX100 IV, sahip olduğu geniş çapta özellikleri kompakt boyutta sunmasıyla fazlasıyla dikkat çekici. Güçlü görüntü kalitesi, elektronik vizörü, otofokus hızı, esnek ekranı, 4K video kaydı yapabilmesi, dahili Wi-Fi ve NFC desteği göstermesi ve daha pek çok özelliği ile, şu an kompakt boyutta en güçlü özelliklere sahip olan RX100 IV, bu alanda bir fotoğraf makinesi almayı düşünenler tarafından atlanmaması gereken bir model.

Sony RX100 IV'ün fiyatı ise yaklaşık 2999 TL civarında.

Kimler Almalı

Şu an kompakt boyutta güçlü bir dijital fotoğraf makinesi satın almayı düşünenler mutlaka Sony RX100 IV'ü yakından incelemeli.

Alternatifleri

Sony RX100 IV'e alternatif olarak RX100 III modelini de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony RX100 IV
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
94
Lens Tipi ZEISS Vario Sonnar T Lens
Optik Algılayıcı CMOS
Kamera Çözünürlüğü 20.1 MP
Ekran 3 inç LCD
Çözünürlük (Video) 3840x2160
Minimum Odak Uzunluğu 24 mm
Maksimum Odak Uzunluğu 70 mm
Dijital Zoom 11x
Optik Zoom 2.9x
İmaj Formatı JPEG, RAW
Video Formatı AVCHD, MP4
Görüntüleme Oranı 16:9
Boyutlar 101 x 58 x 41 mm
Ağırlık 271 gr.
Okuyucu Yorumları