SmartWatch 2'yi kolumuza taktık!

Sony'nin yeni akıllı saati SmartWatch 2'yi kolumuza taktık, denedik! İşte tecrübelerimiz...

CHIP Online Notu 70
  • Şık tasarım
  • Kullanışlı
  • Toz ve su geçirmez
  • Değiştirilebilir kayış
  • Çeşitli uygulamalar
  • Uygun fiyat
  • Uzun pil ömrü
  • Mikrofon ve hoparlör yok
  • Kamera yok
  • Düşük çözünürlük
  • Çok fonksiyonel değil
  • Eşleştirme zahmetli

Son zamanlarda giyilebilir teknoloji büyük ilgi uyandırmaya başladı. Kullanıcılar tarafından olumlu geri dönüşler alan dev teknoloji firmaları bu konudaki çalışmalarına hız vermeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde sizlerle Samsung'un akıllı saati Galaxy Gear hakkındaki düşüncelerimizi paylaşmıştık. Bu defa da kolumuza Sony'nin SmartWatch 2'sini taktık.

Açıkçası her ne kadar akıllı saatler şimdilik büyük bir çıkış yakalamış gibi görünse de, bu teknoloji için biraz erken olduğunu kabul etmek lazım. Genel olarak baktığımızda zamanı göstermesinin yanında cep telefonunuzun bir uzantısı olan ve sosyal hesaplarınızla, SMS ve kişisel e-postalarınıza göz atmaktan öteye gidemeyen akıllı saatler kervanına ikinci cihazını katan Sony, bakalım SmartWatch 2 ile ne kadar başarılı olmuş.

Tasarımıyla harika

SmartWatch 2 ile ilgili anlatılacak çok şey var. Ancak söze önce SmartWatch 2'nin tasarımından başlayalım. İlk olarak şunu söyleyebiliriz ki SmartWatch 2, dış görünümüyle normal bir saati andırıyor. Böylece çevrenizdekilerin meraklı bakışlarını çok fazla üzerine toplamıyor. Plastik bir kayışa ve yekpare camdan oluşan bir ekrana sahip. Elbette farklı kayış seçenekleri de mevcut. Ama isterseniz bu kayışı da değiştirebilmeniz mümkün. Bu da saate artı puan kazandırıyor.

SmartWatch 2, Gear'in aksine kayışı üzerinde bir kamera bulundurmuyor. Gear'de bulunan kamera başarılı bir şekilde çalışıyordu. Ancak saat üzerinde bir kameranın olması ne kadar işlevsel, bu tartışılır. Yine de teknolojik bir saat satın almak isteyen ve kamera da olsun diyenler için söyleyelim ki SmartWatch 2'de kamera yok.

Yekpare bir camdan oluşan ekran, 1.6 inç büyüklüğünde. Ekranda LCD panel kullanılmış ve 220x176 piksel çözünürlük desteklenmiş. Saatin bu çözünürlük boyutuyla Gear'ın gerisinde olduğunu söyleyelim.

Dokunarak kullanabildiğiniz ekranda Android ceplerden aşina olduğumuz dokunmatik tuşlar bulunuyor. Ekranın hemen sol tarafında bir micro USB bağlantısı görüyoruz. Bunu kullanarak saati şarj edebiliyorsunuz. Sağ yüzeyde ise bir güç düğmesi var. Saatin güç düğmesine basarak ekranı açabiliyor ve işletim sisteminde dolaşabiliyorsunuz. Ancak Gear'de olduğu gibi zamanı görmek için illa saati kaldırmanız veya tuşa basmanıza gerek yok. SmartWatch 2'nin ekranında saat sürekli görünür durumda. Saat bekleme modundayken düşük güç moduna geçiyor ancak saati görmeye devam ediyorsunuz. Ayrıca isterseniz saat tasarımını da özelleştirebiliyorsunuz; analog veya dijital olarak belirleyebilirsiniz.

Kullanımı kolay

SmartWatch 2, IP57 sertifikasına sahip bir saat. Bu da demek oluyor ki SmartWatch 2 su ve toz geçirmiyor. Özellikle elinizi yıkarken büyük dert yaratan saatlerden olmamasıyla beğendiğimiz SmartWatch 2 ile sudan kaçmanıza gerek yok. Bırakın elinizi yıkamayı, SmartWatch 2 ile yaklaşık 1 metre derinlikte havuza girebilir ve 30 dakika kadar suda tutabilirsiniz. Bu özellik yağmurlu havalarda da işe yararken, kolundan saati pek çıkartmayan kullanıcılara duşa saatle girme fırsatı veriyor.

Tasarım, incelik, hafiflik ve kaliteli görünüm noktalarında bizden tam puan alan SmartWatch 2, Android işletim sisteminin büyük oranda kırpılmış bir sürümüyle çalışıyor. Uygulama indirdikçe genişleyen ekranları arasında rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz. Uygulama yükledikçe giriş ekranlarının sayısının arttığını gördük. Böylece farklı uygulamaları saate indirebiliyor ve rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

SmartWatch 2 ile en fazla kullanacağınız uygulamalar arasında elbette Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım uygulamaları geliyor. Facebook ve Twitter üzerinden gelen bildirimleri size gösteren saat, elbette bunun dışında pek çok uygulamayı daha çalıştırıyor. Özellikle topluluk halinde fotoğraf çekimlerini kolaylaştıran saat, karşınıza konumlandırdığınız cep telefonunuzun kamerasına yansıyan görüntüyü size ekranında gösteriyor. Fotoğrafı çekmek istediğinizde saatin üzerindeki deklanşöre basmanız yeterli. SmartWatch 2'nin üzerinde belki bir kamera yok ama cep telefonunuzun kamerasını kullanabilme yeteneği mevcut. Ayrıca cep telefonunuzdaki fotoğraflara da saatiniz üzerinden bakabiliyorsunuz.

Özellikle sosyal medya hesapları, SMS ve e-posta kontrolü için cep telefonunu beş dakikada bir cebinden çıkartmak istemeyenler için ideal bir kullanım sunan SmartWatch 2, cebinize gelen çağrıları da size gösterebiliyor. Hatta bunun yanında saati kullanarak rehberinizde kayıtlı bulunan birini arayabilir veya yeni bir numara çevirebilirsiniz. Elbette görüşmeyi cep telefonunuzla yapıyorsunuz. Zira Gear'ın aksine SmartWatch 2 üzerinde bir hoparlör ve mikrofon bulunmuyor. Belki saat üzerinden telefon görüşmesi yapmak o kadar işlevsel değil, fakat Gear'ın yanında SmartWatch 2'de bu özelliğin bulunmaması eksi puan getiriyor. Çünkü saat üzerinden sadece numarayı çevirip görüşmeyi cep telefonunda yaptıktan sonra bu özellik anlamını kaybediyor.

Çok sayıda model desteği

Şimdi gelelim SmartWatch 2'yi cep telefonunuzla nasıl eşleştireceğinize. Gear'ın aksine SmartWatch 2'nin model kısıtlaması yok. Android 4.0 ve üzerinin bulunduğu ceplerle rahatlıkla çalışabiliyor. Bu noktada saat, Gear'ın önünde yer alıyor. Biz SmartWatch 2'yi Xperia Z1 ile test ettik. Gayet rahat çalıştığını gördük.

Saati telefonla eşleştirdikten sonra cep telefonunuzdan bildirim çubuğu üzerinden rahatlıkla saati yönetebiliyorsunuz. Önerilen uygulamaları hemen saate yükleyebilir ve Google Play üzerinde yeni uygulamaları arayabilirsiniz. Böylece cep telefonunuzdan her yüklediğiniz uygulama saat üzerinde kullanıma hazır gelecek. Eğer kullanacağınız uygulamada hesap bilgilerinizi girmeniz gerekiyorsa bunu yine cep telefonunuz üzerinden yapıyorsunuz. Bundan sonra örneğin Twitter ve Facebook bildirimleriniz saatinize de düşmeye başlıyor. Bu noktada şunu da söylemezsek olmaz. Eğer her bir bildirimle yerinizden zıplamak istemiyorsanız saatin titreşim özelliğini kapatmanızı öneririz. Zira hesaplarınızdan birine gelen her bildirimle kolunuza titreşim vererek sizi uyarıyor.

Saatin eşleştirme işlemiyle ilgili bir iki söz de söylememiz gerek. Açıkçası bu fonksiyonu hiç beğenmedik. Bluetooth üzerinden bağlantı kuran SmartWatch 2, telefon üzerinden Akıllı Bağlantı isimli bir uygulamayla bağlanıyor. Fakat cihazları birbirine tanıtmak için birden çok kez işlemi tekrarlamak durumunda kalabiliyorsunuz ki, bu da elbette çok sıkıcı.

SmartWatch 2'yle ilgili söyleyeceklerimizi tamamlamadan önce özellikle uzun pil ömrüyle beğenimizi kazandığını da ekleyelim. 7 güne kadar şarj ömrü gösteren SmartWatch 2, normal kullanımlarda ise rahatlıkla 3 -4 günü görebiliyor.

Özetle

SmartWatch 2, akıllı saatler arasında iyi bir yerde bulunuyor. Özellikle şık tasarımıyla dikkat çeken saat, kullanım kolaylığıyla da ideal. Bunun yanına uygun fiyatını, iyi sayılabilecek uygulama yelpazesini, uzun pil ömrünü ve Android 4.0 ve üzeri ceplerle rahatlıkla çalışabilmesini de koyduğumuzda ortaya iyi bir sonuç çıkıyor.

Eğer sık sık cep telefonunuzu cebinizden çıkartmak istemiyor ve sosyal medyada neler olduğundan, SMS ve e-postalarınızdan anında haberiniz olsun istiyorsanız SmartWatch 2 size göre olabilir. SmartWatch 2'nin fiyatının 449 TL civarında olduğunu da söyleyelim. Bu noktada da SmartWatch 2, 799 TL'lik Samsung Galaxy Gear karşısında büyük avantaj yakalıyor.

Kimler Almalı

Metin mesajlarınıza, çağrılarınıza ve Facebook güncellemelerinize hızla erişmek istiyorsanız ve aradığınız basitlikse, Smartwatch 2 tam size göre. Özellikle sosyal medya hesapları, SMS ve e-posta kontrolü için cep telefonunu beş dakikada bir cebinden çıkartmak istemeyenlere uygun.

Alternatifleri

SmartWatch 2'ye alternatif olarak elbette Samsung Galaxy Gear'ı gösterebiliriz. SmartWatch 2'de olmayan hoparlör ve mikrofon ikilisine sahip olan Gear, böylece saat üzerinden görüşme desteği de sunuyor. Ayrıca kamera fazlası olduğunu da hatırlatalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony SmartWatch 2
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
70
Ekran 1.6 inç LCD
Çözünürlük 220x176 piksel
Uyumluluk Android 4.0 ve üstü
Bağlantılar Bluetooth, NFC, micro USB
Pil Ömrü 7 güne kadar (ortalama 3-4 gün)
Boyutlar 42 x 41 x 9 mm
Ağırlık 122.5 gr.
Okuyucu Yorumları