Sony WF-1000X İnceleme

Kulak içi kablosuz kulaklıklara premium örnek Sony'den geldi. WF-1000X adeta ateş ediyor! İnceledik!

CHIP Online Notu 89
  • Çok hafif
  • AirPods'dan daha iyi ses sunuyor
  • Gürültü engelleme özelliği başarılı
  • Müzikal performans
  • NFC desteği
  • Ortalama pil ömrü
  • Su koruması yok
  • Ses kontrolü yok

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Logitech etkinliğinden bir canlı yayın gerçekleştirmiş ve o canlı yayınımızda Jaybird Run isimli kablosuz kulak içi kulaklığı sizlere göstermiştik. Son derece başarılı bir model olan Jaybird Run, henüz ülkemizde satışa sunulmadı; heyecanla gelmesini bekliyoruz, ancak piyasadaki tek kablosuz kulak içi kulaklık da o değil elbette. Elimizdeki WF-1000X de, Sony'nin kablosuz kulak içi kulaklığı oluyor ve gerçek anlamda Apple'ın AirPod'larına ateş ediyor.

Sony WF-1000X Tasarımı

Sony WF-1000X Tasarımı

Sony WF-1000X, açıkçası son derece premium bir kulaklık seti oluyor. Tamamen kablolardan arındırılmış olan bir çift tomurcuktan oluşan kulaklık, görünümüyle bir çift kol düğmesini andırıyor. Şık görünmesinin yanında sahip olduğu özelliklerle de premium seviyesinde bulunan WF-1000X, detaylarından az sonra bahsedeceğimiz NFC, gürültü engelleme ve Ambient Sound teknolojilerini sunuyor.

Sony WF-1000X, diğer kablosuz kulak içi kulaklıklarda da gördüğümüz gibi bir adet muhafaza kutusuyla birlikte geliyor. Elbette bu muhafaza aynı zamanda kulaklıkları şarj etmeye yarıyor. Yine az sonra cihazın şarj ve pil bilgilerinden bahsedeceğiz.

Yine kutu içeriğine baktığımızda, kullanıcılara geniş bir kulak pedi seçeneği sunulduğunu görüyoruz. Kutu içeriğinde üçer farklı boyuttan ikişer çift kulak pedi seti bulunduran kulaklık, ayrıca iki çift kelepçeli pede de yer veriyor.

Bunlara bir kenara bırakıp kulaklıklara daha yakından bakarsak, sol tomurcuk üzerinde bir güç düğmesinin yer aldığını, sağ tomurcuk üzerinde de yine tek bir tuş bulunduğunu görüyoruz. Kulaklığı Bluetooth üzerinden eşleştirmek ve NFC, Ambiend Sound modlarını değiştirmek için soldaki butonu, şarkı durdurup sürdürmek, çağrı cevaplamak ve Google Asistan ile Siri'ye erişmek için de sağdaki butonu kullanıyorsunuz.

Bu noktada ister istemez Sony'nin diğer kulaklıklarındaki hareket kontrol sensörlerini aramıyor değiliz doğrusu. Zira yine benzer kulaklıklardan BeoPlay E8'de tüm bu işlevler ve ses yükseltmek kısmak gibi bu kulaklıkta bulunmayan fonksiyonlar da dahil hepsini, tomurcuklara dokunarak halledebiliyoruz. Bu anlamda Sony WF-1000X ile müzik dinlerken sesi kısmak istediğinizde, telefonu cebinizden çıkartmanız gerekecek.

Sony WF-1000X Özellikleri

Sony WF-1000X Özellikleri

Sony WF-1000X, az önce de söylediğimiz gibi üzerinde bir dizi teknoloji bulunduruyor. Bunlardan son zamanlarda incelediğimiz tüm Sony kulaklıklarda da gördüğümüz NFC, bu kulaklıkta da yer alıyor. Bu oldukça önemli. Zira bu sayede bu minik cihazı NFC destekli akıllı telefonlarla çok kolay şekilde eşleştirebiliyorsunuz. Sadece telefonunuza dokundurmanız yetiyor. Eğer bu özellik telefonunuzda yoksa, o zaman geleneksel yöntem olan Bluetooth eşleştirmesini kullanacaksınız.

Kulaklığın gürültü engelleme özelliği ise oldukça başarılı. Öte yandan bu tip kulak içi kablosuz kulaklıklarda bu teknolojinin yer alması haliyle biraz zor; zira oldukça küçük bir boyut var. Özelliğin performansı ise elbette pratikte işe yarar bir değer sağlıyor. Özellikle toplu taşımalarda faal olarak kullanacağınızı söyleyebiliriz. Elbette şunu da söylemek gerekiyor: Bu kulaklıktaki sade gürültü engelleme performansı, bir 1000xM2 veya bir QuiteComfort 35 gibi değil pek tabii. Onlarla kıyaslamamak gerekiyor.

Kulaklığın Ambient Sound özelliği ise yine diğer Sony kulaklıklardan bildiğimiz gibi. Bu özellik nedir derseniz, nasıl gürültü engelleme özelliği ile dış sesleri engelliyorsanız, Ambient Sound ile de içeri alıyorsunuz. Böylece hem dış sesleri kaçırmak hem de aynı anda müzikten mahrum olmak istemediğiniz durumlarda, kullanacağınız özellik Ambient Sound oluyor.

Sony WF-1000X Performansı

Sony WF-1000X Performansı

Sony WF-1000X, ses konusunda fazlasıyla başarılı bir kulak içi kablosuz set oluyor. Özellikle müzik dinlerken gürültü engelleme özelliğini de aktifleştirdiğinizde, dış dünyayla tamamen iletişiminiz kesiliyor ve yarattığınız müzik dünyasına kendinizi kaptırmadan edemiyorsunuz.

Kulaklıkla pek çok farklı türden şarkı ve müzik dinledik. Bunlar arasında the Fall of Math gibi, çok sayıda gitar, piyano ve sentezlenmiş davul sesleriyle ön plana çıkan parçalardan, Regina Spektor gibi vokal seslerin dikkat çektiği sanatçılara kadar örneklerde harika detaylar sunduğunu gördük. Hatta çoğu zaman, WF-1000X değil de, daha çok kablolu bir kulaklık kullandığımız hissine kapıldığımızı da söyleyelim. Yani kısaca, WF-1000X ile ses konusunda, bir kablosuz kulaklıktan adeta bir kablolu kulaklık performansı alabildiğinizi söyleyebiliriz.

WF-1000X'in pil performansından da bahsedelim elbette. Kulaklık ortalama bir pil performansı sağlıyor. Aktif kullanımda 3 saatlik bir periyot sonunda kulaklığın pili birtiyor. Elbette bu gürültü engelleme özelliğinin açık olduğu ideal kullanım sonucuna göre böyle. AirPods'ta ise 5 saatlik bir pil ömrü var; ayrıca BeoPlay E8'de de 4 saatlik bir pil ömrü sunuluyor. Buna bakarak elimizdeki kulaklığın pil ömrünün biraz kısa olduğunu söyleyebiliyoruz. Bizim yaptığımız denemeler genellikle ofis içi ve kısa yolculuklarda oldu, bu anlamda yeterliydi. Ancak uzun seyahat ve uçuşlar için 3 saat elbette biraz kısa gelecektir.

Elbette muhafaza kutusu onu şarj edebiliyor. Şarj kutusuyla beraber cihazın pil ömrü 8 - 9 saate çıkabiliyor. Yani kutuyla beraber kulaklıkları 3 kez civarı şarj edebiliyorsunuz. Şarj konusunda hızlı şarj desteği de elbette sunulmuş durumda. Yaklaşık 15 dakikalık bir şarj ile 75 dakikaya kadar çalma süresi sağlayabiliyorsunuz.

Özetle

İncelememizin sonuç bölümüne geldiğimizde kısaca toparlayacak olursak Sony WF-1000X, fazlasıyla başarılı bir kulak içi kablosuz kulaklık oluyor. Ses konusunda gerek daha önce incelediğimiz Samsung IconX, gerek Apple AirPods'dan daha başarılı sonuç üreten WF-1000X, getirdiği NFC, gürültü engelleme ve Ambient Sound teknolojileriyle özelleşiyor. Elbette eksikleri de var. Pil ömrü biraz daha uzun olabilir ve ses kontrolü için fonksiyon sunulabilirdi. Öte yandan kulaklığın su koruması da yok. Bunlar dışında başka bir eksik yön gözlemlemedik doğrusu. Cihazı edinecekseniz, mutlaka uygulamasını da telefonunuza indirmenizi öneriririz, zira böylece sesi özelleştirebiliyorsunuz. Son olarak Sony WF-1000X'in hem iPhone hem de Android akıllı telefonlarla çalıştığını hatırlatalım ve fiyatının 799 TL olarak belirtildiğini söyleyerek incelememizi burada noktalayalım.

Kimler Almalı

iPhone veya Android akıllı telefon sahibi olan ve kablosuz müzik dinlemek isteyen müzikseverler, Sony WF-1000X'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Sony WF-1000X'e alternatif olarak Apple AirPods ve BeoPlay E8'i de alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony WF-1000X
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
89
Tip Kulak içi
Bağlantı Kablosuz
Bluetooth 4.1
NFC Var
Menzil 10 metreye kadar
Sürücüler 6 mm
Frekans Tepkisi 20 – 20.000 Hz
Bağlantılar BT 4.1, NFC, microUSB
Çalma Süresi 3 saate kadar
Kullanım Süresi 8 saate kadar
Şarj Süresi 1.5 saat
Destek Android, iOS
Ağırlık 6.8 gr.
Okuyucu Yorumları