Sony Xperia Z1 testte!

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z1'i denedik, her yönüyle test ettik! İşte sonuçlar...

CHIP Online Notu 96
  • Mükemmel çalışma hızı
  • Yüksek hız ve kalitede çalışan kamera
  • NFC ve 802.11ac gibi geniş bağlantı seçenekleri
  • Su geçirmeme özelliği
  • Başarılı pil ömrü
  • Sony arabirimi
  • Keskin ve parlak görüntü sunması
  • Pil şarj süresi çok uzun
  • Parmak izi sorunu
  • Ekran görüş açısı

Sony'nin "Honami" kod adıyla sızan Xperia Z1 modelini başından beri CHIP Online olarak yakından takip etmiştik hatırlarsanız. Sonunda telefon tanıtıldı ve biz de CHIP Online olarak Xperia Z1'i test merkezimizde ağırladık. Zamanının en başarılı telefonlarından biri olmayı başaran Xperia Z'yi neredeyse her konuda güncelleyen Xperia Z1, gerek teknik öğeleriyle yakaladığı performans, gerek tasarım, gerekse kamerasıyla oldukça üst gömlek bir telefon olmayı başarıyor. Önümüzde uzun bir inceleme süreci var, çok vakit kaybetmeden hemen söze başlayalım...

Kalite kokan tasarım

İlk adımda Xperia Z1'in tasarımıyla söze başlayalım. Selef model Xperia Z'den de aşina olduğumuz gibi bir tasarıma sahip olan Xperia Z1, hem ön hem arka paneliyle yekpare camdan oluşuyor. Telefonun cam malzemeye sahip olması nedeniyle özellikle elimizdeki siyah renkli modeli tercih edecek kullanıcıların parmak izi sorunundan dolayı bir hayli şikayetçi olacaklarını da şimdiden söyleyelim.

Sert köşeli hatlarıyla oldukça sağlam görünen telefon, kimileri tarafından hantal bulunabilir. Hatta Xperia Z1'in önceki model Xperia Z'ye göre daha kalın olduğunu söyleyebiliriz. Telefon 8.5 mm kalınlığında. (Hatırlayacak olursanız Xperia Z, 7.9 mm idi.) Ayrıca Xperia Z1'in daha da ağırlaştığını söylemek mümkün. 170 gram ağılığa sahip olan telefon, rakipleri arasında da ağır kalıyor.

Suya karşı tam koruma!

Suya ve toza karşı olan direncini Xperia Z1'de de sürdüren Sony, bu işi biraz daha ileriye taşımış diyebiliriz. Zira Xperia Z'de yer alan kulaklık girişini su almaması için kapatan Sony, Xperia Z1'de sol üst köşedeki bu yuvayı gizlemek yerine tamamen içten koruma altına almış ve açık bırakmış. IP58 sertifikasına sahip olan Xperia Z1, böylece suya ve toza karşı dayanıklılığını garanti altına almış. Xperia Z1, 1,5 metreye kadar tatlı suda 30 dakika boyunca kalabiliyor.

Telefonun çevresine bakmaya devam edersek, geri kalan tüm bağlantıların kapaklar altında tutulduğunu görüyoruz. O sebeple eğer telefonla havuza girmek gibi bir hayaliniz varsa, bu kapakların kapalı olduğundan emin olmanızda fayda var.

Sol yanındaki kapaklarda microSD kart ve microUSB bağlantılarını bulunduran telefon, tam ortada ise dock istasyonları için pin yuvasını bulunduruyor. Diğer yüzeyde microSIM çekmecesini bulunduran telefon, burada yine alışık olduğumuz yuvarlak güç butonunu ve hemen yanında da ses butonlarını bulunduruyor. Alt kısımda geniş bir hoparlör ızgarasına yer verilmiş. Hoparlör için bizce en iyi yer burası değil, zira yatay kullanımlarda hoparlör avuç içinde kalıyor. Fakat bu sıkıntı tüm telefonlarda var.

Ekran ve işletim sistemi

Sony, Z1'de ekran boyutunu Z'de olduğu gibi sunuyor. Yine 5.0 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan Z1, ekran teknolojisinde ise bir yenilemeye gitmiş. Sony'nin yeni Bravia TV'lerinde gördüğümüz TRILUMINOS teknolojisinin kullanıldığı Xperia Z1'de, böylece keskin ve parlak görüntüler sunuluyor. Full HD çözünürlük ile güçlendirilen ekranın bizce tek zayıf noktası ise geniş görüş açısı sunmaması. Ekrana tam ortadan baktığınızda renkler canlı ve kaliteli görünürken, ekranı farklı yönlere doğru kaydırdığınızda renklerin soluklaştığına şahit oluyorsunuz.

Xperia Z1, Android 4.2.2 işletim sistemiyle geliyor. Önceki modelde olduğu gibi özel bir arabirimin sahibi olan Xperia Z1, kullandığı arabirimiyle birlikte hemen hemen Xperia Z'ye benziyor. Arabirime eklenen yeni özelliklerle birlikte kullanım deneyimini Xperia Z'ye kıyasla arttıran telefon, Android'in üst sürümlerine de güncellenecek elbette. Hatta şu sıralar dolaşan söylentilere göre Xperia Z1'in kasım ayında Android 4.4'e güncellenmesi söz konusu.

Xperia Z1'in kamera ve performansına değinmeden önce bağlantılarından da söz edelim. Oldukça geniş bir bağlantı çeşitliliği sunan Xperia Z1, özellikle microSD kart desteği ile 64 GB'a kadar arttırılabilir hafıza sunmasıyla bizden büyük bir artı alıyor. Yalnızca fiziksel değil, kablosuz teknolojileriyle de dikkat çeken Xperia Z1, LTE desteği de gösteriyor. Böylece yenilikçi 4G bağlantı teknolojisine hazır olan Z1, bunun yanı sıra NFC özelliğini sonuna kadar kullanabilen bir telefon. Böylece tek dokunuşla paylaşma ve tek dokunuşla dinleme özellikleri sağlayan Xperia Z1, Bluetooth 4.0 ile DLNA desteği sayesinde akıllı televizyon ve diğer aksesuarlar için de hazır durumda. Tüm bunların yanında en güncel Wi-Fi standardı olan 802.11ac desteği de gösteren Z1, böylece iletişim kanallarını sonuna kadar açmayı başarıyor.

Başarılı kamera fonksiyonları

Sony, şimdiye kadar gördüğümüz en iyi kamerasını Xperia Z1 için saklamış. Telefonda bulunan kamera, Sony'nin fotoğraf makinelerinde kullandığı öğelerle desteklenmiş. Sony'nin ödüllü G lensini kullanan Xperia Z1, 1/2.3 inç sensörün sahibi. 20.7 megapiksellik kamerası ve BIONZ görüntü işleme motoru sayesinde gayet başarılı sonuçlar üretebiliyor.

Deklanşöre bastığınız anda kareyi yakalayan telefon, görüntü ve işlem performansıyla bizden tam not almayı başardı. Yaptığımız çekimlerde gayet net ve başarılı sonuçlar aldık. Gün ışığında çektiğimiz fotoğraflarda beyaz dengesi ve kontrastla ilgili herhangi bir sıkıntıya rastlamadığımız telefonla, yaptığımız laboratuvar çekimlerinde kullandığımız yapay ışıkta da son derece keskin görüntüler elde ettiğimizi söyleyelim. Diğer yandan düşük ışık koşullarında çektiğimiz fotoğraflarda da objektifin neredeyse gürültüsüz sonuçlar sunduğunu söyleyebiliriz. Üzerinde yer alan LED flaşı sayesinde gece çekimlerinde de beğeneceğiniz kamera, f/2.0 diyafram açıklığına sahip. Böylece düşük ışık koşullarında çarpıcı sonuçlarla karşılaşmanız mümkün.

Gayet basit bir kamera uygulamasına sahip olan Xperia Z1 ilk açılışta karşınıza; zamanlama, gülümseme yakalama, ön izleme, seri çekim ve yüz kaydı modlarını çıkartıyor, fakat elbette çok daha fazlası var. Kamera, varsayılan olarak Süper Otomatik modunda çalışıyor. Bunu değiştirerek manüel moda geçebilir, fotoğraflara resim efektleri ekleyebilir ve panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca gecikmeli seri çekim modu ile saniyede 60 kare çekebilen Xperia Z1, böylece çekilen kareler arasında en iyisini yakalamanızı sağlıyor.

Modları arasında Info-eye isminde bir mod da bulunduran Z1, bu modda çekim yaparken vizörde görünen nesneler hakkında size detaylı bilgi verebiliyor. Örnek verecek olursak Eyfel Kulesi'ni çekiyorsanız, bu yapıyla ilgili bilgi ekranınıza gelebiliyor. Z1'in kamera uygulamasının diğer bir hoş özelliği ise AR Efekti. Çekeceğiniz fotoğraflara anlık olarak sanal sahneler ve karakterler ekleyen bu mod, böylece ortaya eğlenceli fotoğrafların çıkmasını sağlıyor. Kameranın getirdikleri arasında diğer bir başarılı uygulama ise Social Live. Bu modu aktif hale getirerek Facebook üzerinden canlı yayın yapabilmeniz mümkün.

Z1'in 20.7 MP'lik kamerasıyla keyifli fotoğraflar çekebileceğiniz gibi video kaydı da yapabiliyorsunuz elbette. 1080p video kaydı yapabilen Xperia Z1 ile Sony'nin Video Unlimited ve Xperia Privilege uygulamalarını da kullanabiliyorsunuz.

Örnek fotoğraflar

Fotoğrafların büyük hallerini Galeri'de bulabilirsiniz...


Teknik kadro ve pil ömrü

Xperia Z1, gerçekten güçlü bir telefon. Özellikle Qualcomm'un en güncel işlemcisi sayesinde son zamanlarda karşımıza oldukça güçlü modellerin geldiğini söylememiz gerek. Sony Xperia Z1 de bunlardan biri. Qualcomm Snapdragon 800'ü kullanan Xperia Z1, 4 çekirdekli işlemcisiyle 2.2 GHz hız sunuyor. Böylece LG G2 ve Samsung Galaxy Note 3 ile birlikte şu anda kendi sınıfında piyasanın en iyi performansını yakaladığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Xperia Z1, yaptığımız testlerde pek çok rakibini geride bırakıyor. Teknik öğelerden devam edersek Z1'de yine sınıfının en iyi grafik işlemcisi olan Adreno 330'u görüyoruz. Hatırlarsanız aynı birim LG G2'de de karşımıza çıkmıştı. Xperia Z ise HTC One ile birlikte Adreno 320 kullanıyordu. RAM ihtiyacını 2 GB'la çözen Z1, 16 GB dahili bellekle geliyor. Elbette kullanım alanı olarak yine açılışta 12 GB civarı bir kapasiteyle karşılaşıyorsunuz. Neyse ki bunu microSD kart ile arttırabilmeniz mümkün.

Pil ömrü

Üzerinde tıpkı LG G2'de de gördüğümüz gibi 3000 mAH batarya taşıyan Z1, böylece enerji ihtiyacını çözmüş. Toplamda 880 saatlik bekleme süresine sahip olan telefon, yaptığımız testlerde konuşma süresiyle 11 saati aşan bir performans gösterdi. Genel olarak iyi bir pil ömrü sunduğunu söyleyebileceğimiz Xperia Z1, 6 saati aşan bir yoğun kullanım süresi sunuyor. Ancak telefonun şarj süresini uzun bulduğumuzu da söyleyelim. Bataryayı tamamen doldurmak tam üç buçuk saati bulabiliyor ki bu süre bizce çok uzun.

Ve test sonuçları...

Evet, pil ömrü sonuçlarından işlem, grafik ve internet performans sonuçlarına geçelim. Yaptığımız AnTuTu testinde Xperia Z1, üst düzey bir grafik çizdi. 34629 puan alarak LG G2, Xperia Z Ultra, HTC One, Samsung Galaxy S4 ve dahasını geride bırakan telefon, Galaxy Note 3'ün ise altında görünüyor. Yine CPU Prime'da da 6214 skoru ile Galaxy Note 3 dışındaki rakiplerini geride bırakan Xperia Z1, konu grafiğe gelince ise atağa kalkıyor. 3DMark testimizde Ice Storm Unlimited versiyonda 16913 puanı gören telefonun en yakın rakibi Xperia Z Ultra oluyor. Ardından ise LG G2, Exynos işlemcili Galaxy Note 3, S4 ve iPhone 5S geliyor. (Bu arada Z1'in, bu testte Snapdragon 800 kullanan Galaxy Note 3'ün gerisinde kaldığını söyleyelim.) Bir diğer grafik testi olan Epic Citadel'de de durum aynı. 1800x1080 piksel çözünürlükte 59.6 FPS'yi gören Xperia Z1, bu testte 56.1 FPS alan G2'yi ve 37.8 alan Galaxy Note 3'ü geride bırakmayı başarıyor.

Xperia Z1'in internet performansından da bahsedecek olursak, Vellamo ile yaptığımız testte en iyi sonucu aldığını söyleyebiliriz. 2913 skorunu elde eden telefon, yalnızca test sonuçları ile değil, pratikte de aldığı sonuçların hakkını veriyor. Chrome ile gelen telefon, web dolaşımlarında Snapdragon 800 işlemciden muazzam anlamda faydalanıyor. Sekme yönetimini kolay bir şekilde yapabilen telefon, internette dolaşırken adeta bilgisayar performansı sunabiliyor.

Özetle

Akıllı telefon pazarındaki en güçlü modeller arasında yer alan Xperia Z1, pek çok özelliği ile aldığı puanı hak ediyor. Ekranı ve ekran teknolojisi, kaliteli tasarımı, yüksek performansı, kamera ve kamera fonksiyonları, uzun pil ömrü ve suya karşı direnç göstermesiyle gayet beğendiğimiz Xperia Z1, tavsiye edilen satış fiyatıyla 2.199 TL civarında. Her ne kadar rakipleri arasında fiyatıyla gayet uygun durumda olsa da, bu konudaki algımızı tamamen değiştirmeyi başaran LG G2 ile kıyaslandığında geri kalan Xperia Z1, eminiz bizler kadar sizler tarafından da beğenilecektir.

Kimler Almalı

Piyasanın zirvesinde bulunan güçlü bir akıllı telefon satın almak isteyenlerin tercih edebilecekleri Xperia Z1, tüm hatlarıyla Sony kalitesini sunuyor. Su geçirmez özelliği ile dikkat çeken telefon, kablosuz bağlantı özgürlüğü isteyenler ve cep telefonunda kamera fonksiyonlarına dikkat edenlere de hitap ediyor.

Alternatifleri

Sony Xperia Z1'e alternatif olarak hiç düşünmeden LG G2'yi önerebiliriz. 5.2 inçlik ekranıyla daha büyük ekran sunan LG G2, daha uzun pil ömrünün de sahibiydi hatırlarsanız. Fiyatıyla da ideal durumda olan LG G2'yi tercih ederseniz microSD kart yuvasından vazgeçmek zorunda kalacağınızı da söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z1
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
96
İşletim SistemiAndroid 4.2.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 800
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTriluminos display
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 330
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera20.7 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi880:00 saat
Konuşma Süresi011:32 saat
Boyutlar74 x 144 x 8.5 mm
Ağırlık170 gr.
Okuyucu Yorumları