Xperia Z5 Compact elimizde!

Sony'nin yeni kompakt "canavarı" Xperia Z5 Compact elimizde!

CHIP Online Notu 87
  • Kompakt tasarım
  • Başarılı kamera
  • Parmak izi sensörü
  • Uzun pil ömrü
  • Su geçirmez
  • Performans
  • Hala 720p
  • Kablosuz şarj yok

Kısa bir süre önce Sony'nin Z5 ailesinin optimum üyesi olan Xperia Z5'i incelemiştik. Bu defa da ailenin küçük ancak güçlü üyesi Xperia Z5 Compact elimizde. Şu an Android ekosisteminin küçük olmasına karşın en güçlü modeli olarak dikkat çeken Xperia Z5 Compact, telefonu rahatlıkla tek elle kullanmak isteyenlerin yeni gözdesi olabilir. Aşağı yukarı Xperia Z5'in sunduklarını getiren Z5 Compact, detaylarında neler saklıyor, bu incelememizde hepsinden bahsedeceğiz. Önce söze, telefonun en dikkat çekici yanını oluşturan tasarımıyla başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Xperia Z5 Compact, tasarımıyla Xperia Z5'i çok yakından takip eden bir cep telefonu. Tasarım hatlarıyla fazlasıyla benzer yapıda olan telefon, 127 x 65 x 8.9 mm boyutlarında. Bu da Xperia Z5'ten daha küçük, ancak biraz daha kalın olduğu anlamına geliyor. Öte yandan Xperia Z5'te de bulunan telefonun çevresindeki bezel, Z5 Compact'ta biraz daha az hissedilir ölçüde. Telefonun ağırlığı ise 138 gram. Z5'ten daha hafif olan Compact, kendisine yakın boyutlara sahip olan iPhone 6s'in 143 gram ağırlığı yanında da hafif kalıyor.

Z5 Compact, her ne kadar tasarım olarak Z5'le fark yaratmayacak kadar benzer olsa da, özellikle arka yüzeyiyle daha fazla plastiğe çalıyor. Elimizdeki modeliyle beyaz renkli olan telefon, ayrıca siyah, sarı ve mercan renklerine sahip. Özellikle sarı ve mercan renkleri gayet hoş görünüyor.

Z5 Compact'ı tek elinizde rahatlıkla tutabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Belki de sürekli büyüyen ekranları sebebiyle tek elde telefon tutmanın rahatlığını unutmuş olabiliriz, ancak özlediğimiz bir gerçek; bunu Z5 Compact'ta görüyoruz. Elde dengeli duran telefon, her ne kadar 8.9 mm'lik kalınlığıyla bazı kullanıcıları ürkütecek olsa da, biz kalınlığını çok abartı bulmadık.

Telefonun sol üst kenarında şık Xperia logosu bulunuyor. Üst kısımda kulaklık, alt kenarda microUSB ve sol kenarda da microSD ile SIM kart slotları bulunuyor. Sağ kenara baktığımızda kamera butonu, güç butonu ve ses butonlarını görüyoruz. Güç butonu Z5'teki gibi parmak izi sensörüyle geliyor.

Ekran

Ekran

Sony'nin yeni kompakt telefonu, 4.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 720x1280 piksel çözünürlüğünde gelen telefon, ekranıyla Z5'ten en temel farklılıkları yaratıyor. Kompakt olması için ekran boyutundan feragat edilmesi gerekiyor şüphesiz, ancak bunun yanında 720p ekranlar karşılaşmak istemezdik. 323 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Z5'in 428 ppi ve Z5 Premium'un 806 ppi'lık yoğunluğundan bir hayli törpülenmiş haliyle karşımızda. Ancak ekran boyutu itibariyle iPhone 6s'le kıyaslarsak, iPhone 6s'in de ekranının 326 ppi olduğunu söyleyebiliriz.

Video izleme deneyime gelecek olursak, gayet başarılı bir deneyim sunduğu açık. HD ekran gayet iyi, ancak iyi artık yeterli değil. Özellikle telefonun sahip olduğu fiyat etiketine baktığımızda ekranda Full HD çözünürlük tercih edilmeliydi diye düşünüyoruz. Neyse ki gerek parlaklık oranı, gerek renk doygunluğu ve geniş görüş açısı sunmasıyla tatmin edici bir deneyim sunmayı başarıyor.

Anahtar özellikler

Anahtar özellikler

Xperia Z5 Compact'ın anahtar özellikleri arasında, parmak izi sensörü bulundurması yer alıyor. Xperia ailesi, Z5 serisiyle beraber ilk kez parmak izi sensörü alıyor. Z5 Compact da elbette bundan nasiplenmiş. Telefonun güç butonu aynı zamanda bir parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Bu sayede daha güvenli bir telefon yaratan Sony, aynı zamanda kullanım kolaylığı da sağlamış.

Sony'nin bu ilk parmak izi sensör çalışması, sürpriz bir şekilde fazlasıyla iyi çalışıyor. Beş farklı parmağa kadar oturum açabildiğiniz parmak izi sensörü, ne tanımlama aşamasında, ne çalışma noktasında herhangi bir problem yaratıyor.

Öte yandan parmak izi sensörü olarak güç butonunun atanmış olması kullanışlı bir özellik. Güç butonunun konumu itibariyle de, kullanılabilirliği arttıran sensör, telefonu sağ elde tuttuğunuzda başparmağınızın altına, sol elde tuttuğunuzda orta parmağınızın altına geliyor. Bu sayede telefonu elinize aldığınızda hızla kilidi açabiliyorsunuz. Örneğin Samsung'un modellerinde parmak izi için ekranın altındaki ana butonu kullanmak durumunda kalıyoruz ki, bu anlamda Z5 ailesi sensörün kullanılabilirliği anlamında daha başarılı.

Z5 Compact'ı rakiplerinden ayıran bir diğer özellik, IP68 sertifikasının sahibi olması. Bu sayede Xperia ailesinin diğer üyeleri gibi su geçirmez özelliği kazanan Compact, 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle suya karşı korumalı yapıya sahip. Böylece yağmur veya telefonun üzerine sıvı dökülmelerini kafanıza takmaya gerek yok. Hatta dilerseniz telefonu havuzda bile kullanabilirsiniz.

IP68'in getirdiği bir diğer özellik ise kuşkusuz kuma karşı da dayanıklı olması. Böylece telefonu alıp plaja gittiğinizde endişelenmenize gerek yok. Çok fazla kuma batarsa, temizlemek için sudan geçirmeniz yeterli olacaktır.

Xperia Z5 Compact ayrıca, PS4 Remote Play desteği de sağlıyor. Böylece PlayStation 4 kullanıcıları için ekstra eğlence kaynağı olabilecek olan Z5 Compact, aynı Wi-Fi ağı üzerinden telefonla oyun oynama imkanı tanıyor. Elbette burada hem telefonun boyutu hem ekranın boyutu bir darboğaz oluşturuyor. O nedenle Z5 Compact, PS4 oyunlarını oynamanın kompakt hali olabilir, fakat çok kullanışlı olmayacağı bir gerçek. Zira küçük ekran üzerine bir de kontroller bindiğinde geriye çok alan kalmıyor. Bunun için illa Z5 Compact üzerinden oyun oynayacağım diyenler, PS4 gamepad'ini telefona bağlayabilirler.

Performans

Performans

Xperia Z5 Compact, her ne kadar "kompakt" kategoride yer alıyor olsa da, performans anlamında amiral gemisi statüsünde davranıyor. Z5 3 GB RAM'le gelirken, Z5 Compact da 2 GB RAM seviyesi sunuluyor. Fakat işlemci olarak herhangi bir kırpılma olmamış. Z5 Compact'ta yine Snapdragon 810 işlemci bulunuyor. 8 çekirdekli bu işlemci Cortex-A53 ve Cortex-A57 yongalarından oluşuyor. Başarılı performansı test tablolarına da yansıyan Z5 Compact, AnTuTu Benchmark'tan aldığı sonuçla LG G4 ve HTC One M9'la çok yakın bir grafik yaratıyor.

3DMark Benchmark testinde ise Galaxy Note 5'i dahi geride bırakmayı başarıyor. Adreno 430 grafik işlemcisiyle iyi bir oyun deneyimi sunan Z5 Compact, yaptığımız gerçek kullanım testlerinde de bunu gösterdi. Real Racing 3 oynadığımız telefon, grafik performansıyla herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Yine bu noktada yaptığımız Epic Citadel testinden de 1200x720 piksel çözünürlükte 58.4 FPS aldığını söyleyelim.

Xperia Z5'ten aldığımız Geekbench 3 skoru ise tek çekirdekte 875, çoklu çekirdekte 3035 puan seviyesindeydi. Yine buna ilave olarak söyleyecek olursak, telefonun web performansını ölçümlediğimiz AnTuTu HTML5 testinden de 20599 puan almayı başardı. Bu noktada Samsung Galaxy S6 edge+'ın aldığı 23699 puanla, Z5 Compact'ın zirveye çok yakın olduğunun altını çizelim.

Son olarak Xperia Z5 Compact'in, Android 5.1.1 Lollipop'la geldiğini söyleyelim. Ancak telefonun yakın zamanda Android 6.0 Marshmallow güncellemesi alacağının haberini verelim.

Pil ömrü testi

Pil ömrü testi

Sony'nin telefonları, etkileyici pil ömürleriyle şimdiye kadar çok sayıda kullanıcının takdirini kazanmış durumda. Özellikle Stamina moduyla pil ömrünü çok işlevsel kullanabilen Xperia'lara, iyi bir örnek de Z5 Compact'la gelmiş. Z5 Compact, Z5'e kıyasla 200 mAh kaybederek, 2700 mAh'lik bir bataryayla geliyor. Fakat buna karşın, ağırlaştırılmış kullanım noktasında ki bunlar arasında video izlemesi, müzik, 3G ağa sürekli bağlı kalma ve yer yer oyun uygulamalarıyla beraber, bir günü götürebiliyor.

Yaptığımız 90 dakikalık video testinde, bu süreyi tam ekran parlaklığında yüzde 21'le idare eden Z5 Compact, aynı testi ekran parlaklığını yarıya alıp tekrarladığımızda, 90 dakika sonunda bataryadan yalnızca yüzde 16'lık bir pay harcadı.

Peki, telefon bir saatlik oyun seansında nasıl davrandı? Tam ekran parlaklığı ve tüm bağlantılar açıkken uyguladığımız 1 saatlik oyun testinde, batarya yüzde 72'ye kadar geriledi. Bu sonuç, Z5 Compact'ın Z5'e kıyasla daha iyi sonuç verdiğini gösteriyor. Zira Xperia Z5'te 1 saat sonunda yüzde 41'lik bir alanı kaybetmiştik.

Z5 Compact'la aldığımız konuşma süresi 7 saat 57 dakika, çevrim içi dolaşım süresi ise 7 saat 9 dakika olarak ortaya çıktı. Ayrıca telefonun bataryasını 2 saat 24 dakikada doldurabildiğimizi de söyleyelim. Telefonun bataryasına ilişkin tek olumsuz eleştirimiz ise kablosuz şarjın desteklenmemesi olacak. Zira Qi kablosuz teknolojisi artık çok sayıda telefon tarafından destekleniyor. Sanırız bu teknolojiyi artık Z6'da göreceğiz...

Kamera

Kamera

Sony'nin telefonlarının kamera kalitesi bazı kullanıcı kesimi tarafından beğenilmiyor. Özellikle Samsung tarafında gelinen nokta fazlasıyla başarılıyken, Sony'nin bunun karşısında nasıl cevap vereceği merak ediliyordu. Neyse ki korkulan olmadı ve Sony, yeni Xperia serisinde kamerasını güncelledi.

Z5 Compact, kamera konusunda ailenin diğer üyeleriyle birebir aynı özellikleri taşıyor, yani bu noktada bir törpüleme yok. 23 MP arka kamera sensörünün sahini olan telefon, ön kamerasında da 5.1 megapiksellik bir sensör getiriyor.

Özellikle gelişen otofokus özelliğiyle dikkat çeken Xperia Z5, 0.03 saniyede odaklanabiliyor. Bunun anlamı titrek ellere ve hareketli sahnelere en iyi çözümü sunması. Örneğin çektiğimiz yukarıdaki fotoğrafta hızlı otofokusun karşılığını tam olarak aldık. Yürürken çektiğimiz fotoğraf, gayet netti.

Bu büyük bir gelişim, fakat çok da iyi çalıştığını söylemek zor. Zira şartları biraz zorladığımızda bunu görmek mümkün. Misal yukarıdaki fotoğraf da Z5 Compact'la Londra metrosunda çekildi. Metronun hızı yaklaşık 15 kilometre hızdayken çekilen bu görüntüye göre, objenin hareket halinde olmasını çok da abartmamakta fayda var.

Spesifik noktaları geçip kamerayı genel olarak değerlendirecek olursak, genel yapısı itibariyle beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Telefonla yaptığımız çekimler de bizi destekler nitelikte.

Özetle

Xperia Z5 Compact, telefonu tek eliyle rahatlıkla kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Elbette boyut olarak küçük bir model ararken, aynı zamanda güçlü bir telefon beklentisi olanlara. Boyut itibariyle çok kullanışlı bulduğumuz Z5 Compact, aynı zamanda performansıyla da bir hayli beğenimizi kazandı. Ekran Full HD tercih edilse ve kablosuz şarj özelliği de bulunsa açıkçası Z5 Compact'a bizden çok daha puan gelebilirdi. Elbette buna sahip olduğu fiyat etiketinin de etkisi büyük. Z5 Compact, şu an sınıfının en iyi modeli, fakat fiyatıyla pahalı. Şu an piyasada 1899 TL etiketiyle raflarda bulunan Z5 Compact, her ne kadar kompakt sınıfta olmasa da karşısında çok sayıda rakip bulunduruyor. Note 4 ve LG G4 bunlardan bazıları. Ancak incelememizin sonunda söyleyebileceğimiz, Z5 Compact'ın oldukça iyi bir model olduğu. Kompakt ve güçlü bir telefon satın almak isteyenler yakından görmeden geçmemeli.

Kimler Almalı

Xperia Z5 performansına daha kompakt boyutta sahip olmak isteyenler, Xperia Z5 Compact'ı rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Xperia Z5 Compact'a alternatif olarak önerebileceğimiz en yakın telefon elbette Xperia Z3 Compact olacak.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia Z5 Compact
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 810
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu4.6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 430
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera5.1 MP
Arka Kamera23 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi520:00 saat
Konuşma Süresi014:50 saat
Boyutlar65 x 127 x 8.9 mm
Ağırlık138 gr.
Okuyucu Yorumları