Toshiba'nın Qosmio'sunu inceliyoruz.

Hem monitör hem PC olarak kompakt kullanım şekli sunan Toshiba'nın Qosmio'sunu inceliyoruz.

CHIP Online Notu 88
  • Hepsi bir arada çözüm
  • Teknik kadro
  • Ekran performansı
  • Kaliteli hoparlörler
  • Şık tasarım
  • SSD yok
  • Adaptörü çok büyük
  • Ekran yansıması

(Yukarıda izleyebileceğiniz Toshiba Qosmio PX30T-A-15J video incelemesi 07.11.2014 Cuma saat 14:00 yayın tekrarıdır.)

Kimi kullanıcıların masaüstü bilgisayarların hem kasa hem monitörden dolayı çok yer kaplamasından ötürü, kimi kullanıcıların da dokunmatik ekranlı ve kompakt yapıda bir bilgisayar istediği için tercih ettikleri All-in-One PC, yani Hepsi Bir Arada bilgisayarlar arasında bulunan Toshiba Qosmio PX30T-A-15J, incelememiz için test merkezimize konuk oldu. 2014 iF Product Design ödüllü bir tasarıma sahip olan Qosmio PX30T, yalnızca kompakt yapıda bir gövde tasarımıyla değil, aynı zamanda teknik özellikleri bakımından profesyonel kullanımların yanı sıra eğlence amaçlı da kullanılabilecek performans anlayışında olmasıyla dikkat çekiyor. Şimdi bakalım bizlere neler sunuyor...

Qosmio PX30T, elbette geniş bir ekrana sahip. 23 inç büyüklüğünde olan ekran Full HD çözünürlük üretiyor ve dokunmatik özelliği de beraberinde getiriyor. Ekran görüntü anlamında oldukça parlak. Toshiba TruBite teknolojisinin kullanıldığı ekran LED panelden oluşuyor. 16:9 görüntüleme oranının yanı sıra 5 ms tepki süresine sahip olduğunu da söyleyelim.

Hem monitör hem PC

Ekranın altına baktığımızda şık bir stant görüyoruz. Bu stant ile ekranı öne ve arkaya doğru eğip bükmek mümkün. Ancak yüksekliğini ayarlayamıyorsunuz. Bir All-in-One PC'de bu özellik pek aranmaz belki ancak bu cihaz aynı zamanda bir monitör işlevi de görüyor. Evet, bağlantıları arasında bulunan HDMI-in noktası ile HDMI kablosu yoluyla küçük ekranlı dizüstü bilgisayarınızı PX30T yoluyla genişletebiliyor veya ikinci ekran olarak kullanabiliyorsunuz. Bu özellik ve ekranın iyi görüntü sunması bu ürüne büyük bir puan kazandırıyor. Diğer yandan ekranın yansımalardan etkilendiğini de söyleyelim.

Cihazın tasarım olarak Apple'ın iMac'ini andırmıyor değil. Yine beraberinde gelen klavyede de bunu görebiliyorsunuz. Cihazın fare tasarımı ise bir hayli ilginç. Ergonomiden uzak ancak minimalist bir tasarıma sahip. Bizim fikrimiz şık ve rahat kullanım sağladığı yönünde. Ancak bu size göre değişebilir elbette.

Monitör PC'nin bağlantılarından da bahsedelim. Ekranın hemen sol yanında iki USB 3.0 görüyoruz. Üzerindeyse kulaklık, mikrofon ve kart okuyucu noktaları bulunuyor. Ayrıca burada menü butonlarını bulmak mümkün.

Diğer bağlantılar arkada konumlanmış. HDMI-in'in yanı sıra HDMI-out noktası da cihazda bulunanlar arasında. Yine arka kısımda iki USB 3.0 ve iki de USB 2.0 arabirimi bulunuyor. Ethernet ve elbette Wi-Fi ile Bluetooth kablosuz bağlantı desteği de cihazda unutulmamış. Bu arada ekranın sağ tarafındaysa bir Blu-ray optik sürücü bizleri bekliyor.

Teknik kadro ve performans

Qosmio PX30T'nin teknik kadrosuna bakalım. Intel'in 4'üncü nesil işlemci ailesinden Core i7-4700MQ bu cihazda kullanılıyor. 2.40 GHz hızında çalışan işlemci, yine Intel'in Turbo Boost teknolojisi yoluyla 3.40 GHz frekansına erişebiliyor. Ayrıca yine dahili 8 GB RAM'le gelen PC, bu kapasiteyi arttırmak isteyenlere 16 GB'a kadar yol açmış durumda. Dahili hafıza ise tam 2 TB kapasitesinde. Ancak bazı modellerde gördüğümüz gibi bir SSD ayrıca bilgisayar üzerinde konumlandırılmamış.

Intel'in Haswell tabanlı işlemcisinin, 8 GB'lık RAM seviyesinin ve geniş disk alanının yanında elbette kadroyu tamamlamak için Toshiba iyi de bir grafik işlemciyi cihaza entegre etmiş. Nvidia'nın GeForce GT 740M grafik işlemcinin bulunduğu cihazda böylece hem profesyonel kullanımlarda hem de eğlence amaçlı uygulamalarda destek görebiliyorsunuz. Büyük ekranda film keyfinin yanında oyun oynamak da böylece serbest.

Elbette cihazda bu grafik işlemcinin yanında dahili olarak da Intel HD Graphics 4600 kullanıldığını söyleyelim. Qosmio PX30T'nin farklı teknik kadrolara sahip modelleri de bulunuyor. Eğer böylesi bir ürüne ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız onları da inceleyebilirsiniz.

Özetle

Qosmio PX30T, monitör bilgisayar olarak da anılan bir model. Kompakt bir bilgisayar çözümü olarak kullanılabileceği gibi ihtiyaç anında bir monitör olarak da destek çıkabilecek yapıda olan cihaz, teknik kadrosuyla da tatmin edici seviyede. Belki fiyatı biraz yüksek bulunabilir, ancak benzer ürünlerden çok da fark yaratmıyor. Profesyonel kullanımların yanı sıra eğlence amaçlı da tercih edilebileceğini düşündüğümüz Qosmio PX30T, monitör PC arayanlar tarafından beğenilebilecek bir model olabilir.

Qosmio PX30T-A-15J'nın fiyatı 4029 TL civarında.

Kimler Almalı

Hem monitör hem bilgisayar şeklinde kullanılabilecek yapıda kompakt bir çözüm olan PX30T-A-15J, profesyonel kullanıcılar için ofis veya multimedya eğlencesi için ev için tercih edilebilir.

Alternatifleri

Qosmio PX30T-A-15J'ya alternatif olarak Lenovo'nun Flex 20 modelini veya HP'nin Slate 21 modelini gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Qosmio PX30T-A-15J
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
88
İşletim Sistemi Windows 8.1
İşlemci Intel Core i7-4700MQ 2.40 GHz
Ekran 23 inç LED (1920x1080)
Grafik Nvidia GeForce GT740 2 GB
Bellek 8 GB
HDD 2 TB
Optik Sürücü Blu-ray RW XL
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (2 adet), HDMI
Boyutlar 552 x 391 x 49 mm
Ağırlık 8.78 kg
Okuyucu Yorumları