İlk 21:9 sinematik ekranlı Ultrabook!

Toshiba, dünyanın ilk 21:9 sinematik ekranlı Ultrabook'u Satellite U840W ile adeta ezber bozuyor.

Toshiba Satellite U840W İnceleme
CHIP Online Notu 93
  • 21:9 görüntüleme oranı
  • Harika işlenmiş konsept tasarımı
  • Ultrabook'lara özel güçlü performans
  • IPS panel tercih edilmeliydi

Teknoloji dünyasında yenilikçi, ezber bozan ürünler her zaman ilgi çekmeyi başarmış ve genellikle bir akımın oluşmasına öncü olmuştur. Bazen de bir akım oluşturmaktan ziyade konsept olarak kalmış, ancak yine de beklediği ilgiyi görmüş, istediği başarıyı elde etmiştir. Toshiba tarafından üretilen "Dünyanın İlk 21:9 Sinematik Ekranlı Ultrabook'u" Satellite U840W da, bu yenilikçi ürünlerden biri. Sahip olduğu tek olma özelliği ile bir hayli ilgi toplayacağına emin olduğumuz Ultrabook test merkezimizdeydi. Bakalım bize ne gibi özellikler sunuyor.

Sinematik ekranlar pek çok kullanıcı tarafından büyük beğeni görüyor. Daha önce televizyon ve monitörlerde örneklerini gördüğümüz 21:9 görüntüleme oranı ilk defa bir Ultrabook'ta karşımıza çıkıyor. Toshiba'nın büyük bir incelikle geliştirdiği Satellite U840W, her şeyden önce oldukça iyi bir işçiliğe sahip. Tasarımı üzerine fazlasıyla odaklanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. İnce yapısı ve sadece 1.68 kilogramlık ağırlığıyla rahatlıkla taşınabilir olan Ultrabook, kahverengi özel dokusuyla da ödül sahibi. Tasarımıyla iF Product Design Award 2013 ödülünün sahibi olan Satellite U840W, örgü tasarımının yanında alüminyum yapısıyla da hem tasarımı tamamlıyor hem darbelere karşı ek güç kazanıyor. Genellikle Toshiba ürünlerinin sırtında tam ortaya konumlandırılmış bir "Toshiba" logosu kullanıldığını görürdük. Satellite U840W ile birlikte bu logo da kapağın alt köşesine konumlandırılmış. Bu kullanımla daha şık bir görünüm kazandığını söyleyebileceğimiz Ultrabook, tasarımıyla bizden tam not aldı. Bu arada Satellite U840W'nun çevresine baktığımızda 3 adet tam boyutlu USB 3.0 kullanıldığını görüyoruz. Yine bu alanlarda bir Ethernet, HDMI, kart okuyucu ve kulaklık girişi bağlantılarının da mevcut olduğunu söyleyelim.

21:9 görüntü sağlayabilen 14.4 inç büyüklüğünde LED arka aydınlatmalı bir ekranın sahibi olan Satellite U840W, bu ekranıyla bize özel bir çözünürlük sunuyor elbette. 1792x768 piksel çözünürlük sağlayan ekran, bazı Ultrabook'ların aksine dokunmatik desteği göstermiyor. Dokunmatik ekranının olmamasını bir eksi olarak değerlendirmeyeceğiz, zira dokunmatik ekranlar Ultrabook'lar üzerinde bazı kullanıcılar tarafından pek kullanışlı bulunmuyor. Satellite U840W'nun ekranıyla ilgili bizce önemli eksiklik dokunmatik panelle değil görüş açısıyla ilgili. IPS panelli ekranlardan artık 178 dereceye kadar geniş görüş açısına alışmış olanlar, Satellite U840W'da hayal kırıklığı yaşayabilir. Zira parlak TFT LED arka aydınlatmalı ekranıyla geniş açılardan ekrana baktığınızda görüntü kaybı yaşıyorsunuz. Işıklı ortamlarda ise yansıma problemiyle karşılaşıyorsunuz. IPS panel kullanılsa çok daha iyi olurmuş doğrusu. Ancak normal kullanımlarda renkler gayet canlı ve doğal. Özellikle evinizde geceleri film seansları yapmayı seviyorsanız Satellite U840W size ilaç gibi gelecek. Film keyfini 21:9'da yaşamak isteyenler için ideal.

21:9 boyutundaki ekranına uygun arka aydınlatmalı bir klavyeye sahip olan Satellite U840W, genişletilmiş ferah klavyesiyle rahat bir kullanım sağlıyor. Bazen üreticiler ekran boyutu genişlediğinde ona bağlı olarak genişleyen gövdeyi fırsat bilerek, klavye gölgesine bir de numerik tuş takımı entegre ediyorlar. Ancak bu durumda tuşlar sıkışıyor ve bu da kullanımı olumsuz yönde etkiliyor. Numerik tuş takımına yer vermeyen Satellite U840W, böylece kullanıcılara rahat rahat yazı yazabilecekleri bir alan sunuyor. Tuş takımının sağ ve sol tarafına Harman / Kardon destekli hoparlörler konumlandırılan Ultrabook'ta ses konusu da böylelikle halledilmiş. Görüntü ve ses performansında da üzerimizde iyi bir izlenim bırakan Satellite U840W, bakalım teknik öğeleriyle ne durumda.

Ultrabook'lardan incelik ve hafiflik dışında diğer bir beklenti ise teknik öğeleriyle iyi bir performans sunması elbette. Satellite U840W, bu konuda da bir Ultrabook'tan bekleneni karşılayabiliyor. Intel Core i5 3317U işlemci sahibi olan Satellite U840W, 1.70 GHz hızında çalışıyor. Turbo modda ise bu hız 2.60 GHz'e ulaşabiliyor. 3. Nesil işlemcisiyle iyi işler çıkartan Satellite U840W, tam 6 GB DDR3 belleğin de sahibi. Hal böyle olunca işlem performansıyla ilgili bir sıkıntı yaşamayacağınız gayet açık. Ayrıca dilerseniz bellek seviyesini 10 GB'a kadar arttırabilirsiniz. Windows 8 işletim sistemiyle birlikte gelen Satellite U840W, ayrıca geniş ekranında etkin şekilde çalışabilmeniz için kullanışlı bir yazılımı da beraberinde getiriyor. Toshiba Ekran Bölme Yardımcı Programı ile ekranı farklı yerlerden bölebiliyor ve böylece adeta iki monitörde çalışıyor görünümü elde edebiliyorsunuz. Toshiba yazılımda size belli yerlerden bölünmüş şablonlar sunuyor. Dilerseniz bu şablonların dışına çıkarak kendi düzeninizi de oluşturabilir ve dilediğiniz programları ekranlara atayabilirsiniz. Bu sayede bir ekranda Office yazılımlarıyla çalışırken, diğer ekranda internete erişebilir veya Skype üzerinden görüntülü görüşebilirsiniz. Son olarak Satellite U840W ile sadece ofisinizde değil, mobil durumlarda da rahatlıkla çalışabileceğinizi ve mobil durumlarda tek şarjda 7 saat 45 dakikaya kadar aktif olabileceğinizi de söyleyelim.

Özetle

Dünyanın İlk 21:9 Sinematik Ekranlı Ultrabook'u olarak tanıtılan ve sahip olduğu bu ilk özelliğini başarılı bir şekilde yansıtmayı başaran Satellite U840W, gerek tasarımı gerek kullanımıyla bizden tam aldı. Eğer konsept ürünleri beğeniyorsanız kesinlikle Satellite U840W'yu yakından incelemelisiniz.

Kimler Almalı

Konsept ürünlere merakı olan kullanıcılar başta olmak üzere başarılı özelliklere ev sahipliği yapan bir Ultrabook arayanlara da hitap ediyor.

Alternatifleri

Satellite U840W, Dünyanın İlk 21:9 Sinematik Ekranlı Ultrabook'u olduğu için uygun bir alternatif gösteremeyeceğiz. Ancak 21:9 görüntüleme oranı sizi cezbetmiyorsa diğer Ultrabook modellerine göz atabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Toshiba Satellite U840W
Ürün Markası Toshiba
CHIP Online Notu
93
İşlemci Intel Core i5 3317U 1.70 GHz
Ekran 14.4 inç LED 21:9 (1792x768)
Ekran Kartı Intel HD Graphics 4000
Bellek 6 GB DDR3
Sabit Disk 500 GB + 32 GB SSD
Pil Ömrü 7 saat 45 dakika
Okuyucu Yorumları