TP-Link Deco M9 Plus İnceleme

TP-Link Deco M9 Plus, evinizdeki Nesnelerin İnterneti'nin kapılarını açıyor. Peki, nasıl? İnceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Güçlü kapsama
  • Yüksek performans
  • Kurulumu ve ayarlaması kolay
  • TP-Link HomeCare
  • Mobil uygulama seçenekleri
  • Fiyat

Bugüne kadar incelediğimiz pek çok modem, router, menzil genişletici ve powerline gibi cihazla sanıyoruz ki ev ve ofislerdeki internet erişim problemlerinin çözümüne bir miktar yardımcı olmuşuzdur. Peki, çok katlı alanlarda ne tür ürünler tercih edebilirsiniz, bu tip meskenlerde menzili nasıl genişletebilirsiniz ve internet performansını nasıl arttırabilirsiniz? Bunun için pek çok yol var, ancak etkili performans ve kompakt çözüm arayanlar için bugün inceleyeceğimiz cihaz bir hayli etkili olacaktır. Hatta bu cihaz, Nesnelerin İnterneti'nin de kapılarını aralıyor. Bugün TP-Link'in Deco M9 Plus isimli mesh WiFi sistemine yakından bakacağız.

Çok katlı, geniş ve akıllı evler için

Çok katlı, geniş ve akıllı evler için

Hatırlarsanız daha önce özellikle geniş ve çok katlı evlerde kullanılabileceğini anlattığımız Deco M5 modelini incelemiştik. Yine keza Zyxel tarafında da Multy X isimli cihazı değerlendirmiştik. Bu defa da elimizde TP-Link'in Deco M9 Plus isimli modeli var ki, kendisi tahmin edebileceğiniz gibi Deco M5'in yeni modeli olarak ailede yer alıyor.

Deco M5'e göre performans ve kapsama alanı genişleyen Deco M9 Plus, geniş ve çok katlı alanların yanı sıra internete bağlı çok sayıda cihazı bulunanlar için de iyi bir sistem. Yani nesnelerin birbirleriyle konuştuğu, Nesnelerin İnterneti olarak da isimlendirilen, akıllı ev sistemleri için de ideal. Bunun için kısa mesafe kablosuz ağ standardı ZigBee ve Bluetooth desteği ile donatılan Deco M9 Plus, böylece akıllı ev cihazlarını da kullananlar tarafından da tercih edilebilir.

Kutu içeriğinde yine Deco M5 gibi 3 adet üniteyle gelen Deco M9 Plus, toplamda 420 metrakareye kadar WiFi sinyali ulaştırabiliyor. Selef modelde her ünite içinde 4 dahili anten bulunurken, Deco M9 Plus'ta 8'er anten bulunuyor. Bunun da kapsama alanına kuşkusuz olumlu katkısı bulunuyor.

Deco M9 Plus özellikleri ve performansı

Deco M9 Plus özellikleri ve performansı

802.11ac standardını benimseyen Deco M9 Plus, 3 ayrı kablosuz bant teknolojisini kullanıyor. 5G bantta çift ana taşıyıcı kullanan Deco M9 Plus, her iki 5G frekansında 867 Mbps desteği gösteriyor. Ayrıca 2.4 GHz'de de 400 Mbps desteği mevcut. Böylece toplamda kabaca 2200 Mbps desteği gösterdiğini söyleyebiliriz.

İncelediğimiz senaryoda Deco M9 Plus'ın sahip olduğu özel 5GHz ana bandın performansının Deco M5'lerden daha tutarlı olduğunu gördük. Ancak pratikte gerçek dünya testlerinde arada büyük farklar gördüğümüzü söylemek de pek doğru olmaz doğrusu. Teoride ise arada elbette uçurum var. Peki, Deco M9 Plus'ın pratik test sonuçları nasıl?

Çift katlı bir eve, birini alt birini üst kata kurduğumuz Deco M9 Plus'ta Ookla Speed Test'te, 76 Mbps download, 5 Mbps upload hızları aldık. Cihazla aramıza 3 duvarlık mesafe koyduğumuzda da performans pek değişmedi. Bu senaryoda da 75 Mbps download, 5 Mbps upload aldığımızı söyleyebiliriz.

Peki, cihaz dosya indirme performansında nasıl çalışıyor? 1.5 GB'lık bir dosyayı indirmeye çalıştığımızda da arada engel yokken 9.9 MB/s, arada 3 duvar olduğunda da 9.7 MB/s gibi sonuçlar üreten Deco M9 Plus, böylece etkileyici bir iş yapıyor.

Kurulum ve kullanım

Kurulum ve kullanım

Deco M9 Plus'ın kurulumu da yine oldukça basit. Bütün kurulumu akıllı telefon uygulaması üzerinden halledebiliyorsunuz. Cihaz yönetimini kolayca düzenlemeniz mümkün. Ayrıca ebeveyn kontrolü, güvenlik durvarı, trafik önceliklendirme gibi seçenekler de yer alıyor.

Burada TP-Link HomeCare'e de bir parantez açmak lazım. HomeCare, Trend Micro tarafından güncellenen bir tehdit veritabanı ile Deco M9 Plus'a bağlı olan tüm cihazların güvende olmasını sağlıyor. Yerleşik bir antivirüs programı da mevcut. Bu sayede tipik ev kullanıcılarının olduğu kadar akıllı ev sistemlerinin de korunası amaçlanmış.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek, Deco M9 Plus başarılı bir hamle. Özellikle 2 veya 3 katlı evler, geniş meskenler, ortak ağ kullanan apartmanlar ve katlı ofisler gibi yerler için uygun bir çözüm olacaktır. Elbette çok sayıda akıllı ev ürününü bir arada kullananlar tarafından da geniş bant sunması açısından önemli. Pratik kullanımda ise fiyatını da göz önüne aldığımızda düşündürten bir model oluyor doğrusu. Zira Deco M9 Plus ucuz bir cihaz değil. Bu 3'lü setin fiyatı 3939 TL olarak bulunabiliyor. Bu da Deco M9 Plus'ı satın alınması pek kolay bir cihaz yapmıyor doğrusu. Teorik hızları bir kenara bırakırsak, benzer sistem olarak Deco M5, 2224 TL fiyatıyla daha cazip görünürken, yine Zyxel Multy X de 2800 TL fiyatla arada duruyor. Eğer bu tür bir cihaz arıyorsanız bu 3 ürünü de değerlendirebilirsiniz.

Kimler Almalı

Özellikle çok katlı veya geniş meskenlerde internet problemi yaşamak istemeyen ve internete bağlı akıllı cihazları kullananlar TP-Link Deco M9 Plus'ı tercih edebilirler.

Alternatifleri

TP-Link Deco M9 Plus'a alternatif olarak Deco M5'i veya Zyxel Multy X'i de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco M9 Plus
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
85
Standart IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Arabirim 2 x Gigabit Ethernet
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
İşlemci 4 çekirdekli
Anten 8 adet (dahili)
Bağlantı Hızı 867 Mbps (5 GHz /1), 867 Mbps (5 GHz /2), 400 Mbps (2.4 GHz)
Buton Reset
Bağlantılar Güç girişi, USB 2.0, Bluetooth, ZigBee
Boyutlar 144 x 64 mm
Okuyucu Yorumları