TP-Link Deco X50 İnceleme

WiFi 6 teknolojisine sahip Deco X50, hem çok yüksek hız hem daha geniş kapsama alanı hem de daha çok cihaza bağlantı desteği sunuyor. İşte TP-Link Deco X50 incelemesi ve WiFi 6 hakkında bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 92
  • WiFi 6 teknolojisi
  • Mesh performansı
  • 150’den fazla cihaza destek
  • Kolay kurulum & kullanım
  • Gigabit Ethernet portları
  • Güvenlik özellikleri
Editörün Seçimi

Zaman zaman sizinle internet konularını ele alıyoruz ve sizlere işinize yarayacağını düşündüğümüz çeşitli önerilerde bulunmaya çalışıyoruz. Zira WiFi teknolojisi kademe kademe yükselirken, bilhassa WiFi 6 ile önemli değişimler yaşandı. Özellikle hala internet performansından şikayet ediyorsanız, kapsama alanı ve WiFi sinyalinin arka odalara ulaşamama gibi sorunlarınız var ise, bu videomuzda da cevabını aradığınız soruları yanıtlayacak ve bunun neticesinde de sizleri güzel bir ürünle tanıştıracağız. Yani toparlayacak olursak, bugünkü konumuz internet, konuğumuz ise TP-Link’in Mesh WiFi 6 sistemi Deco X50.

Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım: Hangi modem ya da hangi router veya ağ cihazına sahip olursanız olun, iyi internet performansı için ilk bakmanız gereken altyapı servisinizin kalitesi. Eğer servis sağlayıcınız size yeterli kalitede hizmet sağlamıyorsa ilk çözmeniz gereken konu bu. Akabinde ise interneti kablosuz ya da kablolu olarak dağıtacağınız ağ cihazları geliyor. Burada da iyi bir modeme ve dilerseniz iyi bir router’a ihtiyacınız olacak. Eğer interneti kuracağınız alan geniş ise ya da çok katlı bir alana internet sağlamayı düşünüyorsanız ise, önerimiz, gözünüz kapalı Mesh sistemlere geçmek olacak. Açıkçası ben de kendi evimde yaklaşık 5 yıldır Mesh sistem kullanıyorum; bu süre zarfında hem dublex hem geniş koridorlu 2 farklı farklı evde kullandığım Mesh sistemden çok memnun kaldığımı söyleyebilirim. Pek tabii ki bu Mesh sistemler de bugün yakından bakacağımız TP-Link’in Deco ailesinden modellerdi. Bu defa da Deco X50 konuğumuz oldu.

Deco X50’ye geçeceğiz ve Mesh sistem dediğimiz şey ne, bunu da açıklayacağız ancak önce neden WiFi 6’ya geçmek gerekiyor; bunu değerlendirelim istiyoruz.

WiFi 6’yı Tercih Etmek İçin 3 Neden?

Öncelikle WiFi 6’yı illa duymuşsunuzdur diye düşünüyoruz. WiFi 6, en yeni kablosuz ağ standardı olarak birkaç yıldır gündemde. Bu süre içinde WiFi 6 destekli ağ ürünlerinin sayısı sürekli arttı ve yeni modeller eklendi. Şimdi böylesi bir ortamda, yeni ağ cihazı alacak olan kullanıcılar hangi teknolojiye yatırım yapmaları konusunda kararsız kalabiliyorlar pek tabii ki. WiFi 6 teknolojisine hemen geçmeli mi, yoksa beklemeli mi? Şimdi neden WiFi 6’ya geçmeniz gerektiğini sizlere kısaca birkaç maddede özetleyelim.

Öncelikle WiFi 6 teknolojisinin sağladığı en önemli avantajın çok yüksek kablosuz bağlantı hızı sağladığının geldiğini söyleyebiliriz. Bir önceki nesle, yani muhtemelen evinizde bulunan modem ya da router’da da kullanılan WiFi 5 teknolojisine kıyasla 4 kat daha yüksek performans sağlayabiliyor WiFi 6. Bu nedenle eğer bulunduğunuz bölgede yüksek hızda internet altyapısı varsa, muhakkak WiFi 6 tercihinde bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Zira eğer yüksek hızda internet aboneliğiniz varsa, ev içinde bu hızın karşılığını alabilmek ancak WiFi 6 ile mümkün oluyor.

Öte yandan WiFi 6 standardı, daha çok cihaza bağlantı desteği sunuyor. WiFi 6’lı cihazlar, MU-MIMO, OFDMA gibi teknolojileri sayesinde çok daha fazla cihaz ağa sorunsuz olarak bağlanabiliyor. Elbette elinizin altında aynı ağa bağlı çok cihaz yoksa, bu elzem değil, fakat cihaz sayısı fazla ise, tüm cihazlarda ağ performansında düşüş yaşamamak adına yine WiFi 6 öne çıkıyor.

Bir de ne demiştik, kapsama alanı. Daha yüksek kapsama alanı için, WiFi menzilini genişletmek için de aramanız gereken teknoloji WiFi 6 olacak. Bu teknoloji, WiFi sinyallerinin erişim gücünü de artırıyor. Bu sayede geniş evlerde de daha iyi bir WiFi performansı elde edilebiliyor, evin arka odalarına daha güçlü WiFi sinyali gönderilebiliyor.

WiFi 6 için kısaca sıralayabileceğimiz en önemli 3 madde bunlar; elbette daha fazlası da var; daha yüksek bant genişliği sunması, daha güvenli yapıda olması, parazitleri ortadan kaldırabilir yapısı ve çevre cihazları için daha uzun pil ömrü sağlaması gibi alt maddeler de sıralayabiliriz, fakat şimdi artık Deco X50’ye gelelim.

Mesh Nedir?

Mesh WiFi teknolojisi denilince ilk akla gelen marka olan TP-Link, Deco Mesh ev sistemlerine yeni bir model daha ekledi. Deco X50 model adına sahip olan bu yeni üye, WiFi 6 teknolojili ve yüksek WiFi performansı isteyen kullanıcıları hedefliyor. Şu an ülkemizde bu şekilde iki birimden oluşan paketiyle bulunabillen Deco X50, standart bir dairenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor, cihazlarınız için daha hızlı ve daha güçlü kapsama alanı sağlıyor. Bunu da sahip olduğu Mesh teknolojisine borçlu. Peki, Mesh nedir? Şimdi kısaca bunu da açıklayalım.

Mesh sistemler, özellikle çok katlı ve geniş evler / ofisler için ideal bir çözüm olarak kullanılıyor. Bu yöntem, bildiğimiz menzili genişleten, koridora, arka odalara takılan ağ adaptörlerinden, yönlendiricilerden ve powerline, yani elektrik hattını kullanan sistemlerden ziyade, daha etkili bir çözüm. Zira Mesh sistemler, 2 veya 3 router'ı birbirine köprüleme yöntemi, mesh protokolü ile bağlayarak hem kurulumuyla kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor, hem performansta düşüş yaşatmıyor, hem de kapsama alanını maksimuma ulaştırıyor. Yani bu sistemle her anlamda kazanıyorsunuz diyebiliriz.

TP-Link Deco X50 Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

İki birimden oluşan Deco X50, kendi içinde bir Mesh sistemine sahip. İkisi de birbirinin aynısı olan bu cihazlardan birini modeminize bağlıyorsunuz. Ardından Deco uygulamasını telefonunuza indiriyorsunuz ve başlatıyorsunuz, kurulum adımlarını takip ederek kolayca birkaç dakika içinde kurulumu tamamlıyorsunuz. Ardından sıra 2’inci üniteye geliyor. Bunu da evinizde, interneti aynı hızda almak istediğiniz diğer bölüme yerleştiriyor ve bunun da kurulumunu yine uygulama üzerinden yapıyorsunuz; hepsi bu kadar. Artık 2’inci cihazı kurduğunuz yerde de modemin yanındaymış gibi yüksek hızda internet performansı sağlayabilirsiniz.

Biz kullandığımız süre içinde bu cihazdan farklı şekillerde fayda sağladık. İlk senaryoda anlattığımız gibi, 2 Deco X50 üzerinden yaptığımız kurulumda her 2 cihazdan da 80 - 90 Mbps dolaylarında download hızları almayı başardık ki, altyapımız 100 Mbps. Yani altyapımızdan azami ölçüde fayda sağlamayı başardık.

Bir diğer kurulum ise, bu ağı daha geniş alanlara uzatmak isteyenlere özel oldu. Bunun için de kısa bir süre önce incelemesini sizlerle paylaştığımız Deco X20-DSL cihazını da ağa dahil ettik. Deco X20-DSL, hem router hem de modem olarak görev yapıyor. Böylece elimizdeki modemi çıkartıp, direkt olarak interneti Deco X20-DSL üzerinden kurduk ve elimizdeki bu 2 Deco X50’yi de Deco X20-DSL üzerinden bağlayarak bir kurulum gerçekleştirdik. Sonuç yine internet performansı açısından altyapının sağladığı azami performansa ulaşmamıza olanak tanıdı. Ancak böylece menzili daha genişletmeyi başardığımızı söyleyelim. Her 2 kullanım şekli de memnun edici; burada seçim, sizin menzili ne kadar uzatmak istediğinize ve modeminizi değiştirmek isteyip istememenize bağlı olarak değişecek.

TP-Link Deco X50 Özellikleri Neler?

Buraya kadar hem WiFi 6’nın faydalarından hem Mesh sisteminin sağladığı avantajlardan bahsettik ve Deco X50’nin performansını değerlendirmiş olduk. Peki, bu cihazın anahtar özellikleri neler; şimdi de kısaca bunlardan bahsedelim.

Deco X50, aynı anda 150 cihaza kadar destek veren bir ağ oluşturabiliyor. Bu nedenle evinde çok sayıda cihazın ağa bağlı olduğu ve yüksek hız bekleyen kullanıcılar, Deco X50 ile bu beklentilerine fazlasıyla karşılık bulabiliyorlar.

WiFi kapsama alanını 4 kat daha genişleten WiFi 6 teknolojisi sayesinde evin her noktasına WiFi sinyalleri güçlü bir şekilde ulaşabiliyor. Çift bant desteğine sahip olan cihaz aynı zamanda HE160 teknolojisiyle bant genişliğini 2’ye katlıyor ve ağ performansı çok daha kararlı hale getiriyor. Bu arada daha eski WiFi standartlarıyla da geriye dönük uyumlu olduğunu söyleyelim. Yani AC ya da daha eski teknolojili ağ ürünleriyle birlikte kullanılabiliyor, bir şüpheniz olmasın.

Çift bant desteği içeren Deco X50, totalde 3 Gbps teorik hızlara ulaşabiliyor. Yani altyapınız 1000 Mbps ise kesinlikle son sürat kullanabileceksiniz.

Bunların dışında geniş güvenlik özellikleri sunduğunu ve tüm bunları sadece cihazın kurulumunu yaptığınız Deco uygulaması üzerinden kontrol edebildiğinizi de söyleyelim.

Sonuç

Evet, sonuca geldiğimizde Deco X50’nin gerçekten de üst seviye bir ağ cihazı olduğunu söylemesi hiç de güç değil. İnternet altyapınız iyi ise ve bunu WiFi 6 teknolojisiyle taçlandırmak istiyorsanız muhakkak yakından bakmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle evde ya da iş yerinizde internete bağlı cihaz fazla ise, 4K içerikleri çok tüketiyorsanız, yüksek kapasiteli dosyaları download ve upload ediyorsanız, IP kamera akışlarını kullanıyorsanız, akıllı ev cihazlarına sahipseniz, internette yüksek süratte oyun oynamak sizin için elzemse ve pek tabii ki interneti geniş menzile kavuşturmak, evin arka odalarına ulaştırmak gibi bir ihtiyacınız varsa, Deco X50 bu ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Şu an Deco X50’yi piyasada bu 2’li birim paketiyle 3899 TL fiyatla bulabildiğinizi de söyleyelim.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Deco X50
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
StandartIEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
Arabirim1000Mbps LAN (3 adet)
Frekans2.4GHz, 5GHz
AntenDahili
Bağlantı Hızı574Mpbs (2.4GHz), 2402Mpbs (5GHz)
ButonReset
Boyutlar105 x 105 x 114 mm