TP-Link Tapo C225 İnceleme

TP-Link’in Tapo serisinin yeni üyesi C225, evde göz kulak olmanız gereken bir evcil hayvanınız veya çocuğunuz varsa tam ihtiyacınız olan şey. Gece görüşüne, çift yönlü sese, akıllı yapay zeka özelliklerine ve daha fazlasına sahip olan Tapo C225’i tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Uygun fiyat
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Yapay zekalı algılama özellikleri
  • İki yönlü ses
  • Gizlilik modu
  • Gece çekim performansı
  • Yatay ve dikey hareket kabiliyeti
  • Akıllı hareket izleme
  • Apple Homekit entegrasyonu yok
Editörün Seçimi

Evinizin güvenliğini kamerayla sağlamak istiyorsunuz ama kafanız biraz karışık. Bunda da haklısınız. Zira normal şartlarda güvenlik için bir kamera sistemi kurmak istediğinizde kayıt cihazı, depolama birimi, uygun adaptörü, kablosu, kurulumu falan derken ortaya epey zahmetli bir iş çıkıyor. Öte yandan bu, oldukça maliyetli bir işlem. Bu işlerden anlamıyorsanız da dışarıdan destek almanız gerekiyor; profesyonel destek almak istediğinizde, bu defa da abonelik ücretleri bel bükebiliyor. Ancak artık çok daha basit ve uygun maliyetli yöntemler var. Piyasada basit bir Ethernet kablosuyla veya Wi-Fi ile ağınıza bağlayıp kullanabileceğiniz pek çok seçenek yer alıyor. Üstelik bazılarının montaja bile ihtiyacı yok ve kullanımları çok kolay. Peki, bunlardan hangisini almak lazım?

Şimdi seçenek çok, evet, ancak bu cihazlar internete bağlı olduğundan hepsi aynı derecede güvenli değil. Bu yüzden hep diyoruz: Her zaman bildiğiniz ve güvendiğiniz markalara yönelmekte fayda var.

Bu noktada bugün TP-Link’ten bahsedeceğiz; TP-Link’in yeni güvenlik kamerası, hem az önce bahsettiğimiz güvenlik endişeleri yaşamadan hem de kurulum zahmetine katlanmadan basit bir şekilde evinizi güvenli hale getirebileceğiniz bir sistem. TP-Link’in Tapo serisi gerçekten iyi cihazlara ev sahipliği yapıyor. Bugünkü konuğumuz da bu seriden; Tapo C225 Wi-Fi Güvenlik Kamerası.

Tapo C225, ufak boyutuna rağmen birçok özellikle donatılmış. İnsanları, evcil hayvanları ve araçları ayırt edebilen yapay zeka destekli özelliklerin yanı sıra görüş alanındaki bir kişiyi takip edebilme yeteneği de dahil birçok özelliğe sahip. Ve bunların hepsini uygun bir fiyat etiketiyle sunuyor.

TP-Link Tapo C225 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle Tapo C225, tasarımıyla ev için gayet estetik bir cihaz; kompakt boyutlarda ve oldukça hafif. Beyaz silindir şeklindeki blok içinde bulunan kamerasıyla hoş görünüyor.

Hemen kameranın altındaki düğme, özel gizlilik modu için kullanılıyor. Bu düğmeye bastığınızda kamera lensi otomatik olarak gizleniyor ve hiçbir şey kaydedilmiyor. Yani eve geldiğinizde bu tuşa basarak kamerayı pasif moda alabiliyorsunuz.

Kameranın arka tarafına baktığımızda, burada bir adet hoparlör ve güç girişinin olduğunu görüyoruz. Kameranın başını eğdiğimizde de ortaya bir microSD kart yuvası ve sıfırlama düğmesi çıkıyor. Buraya 512 GB kapasiteye kadar microSD kart takabiliyorsunuz. Yani yerel kayıt imkanı var. Ayrıca kamera çift yönlü sesi desteklediğinden, lensinin hemen altında yerleşik bir mikrofon da bulunuyor.

TP-Link Tapo C225 Özellikleri Neler?

Peki, Tapo C225 bize ne gibi özellikler sunuyor? Sonuçta bu bir güvenlik kamerası ve video kalitesinden, hareket kabiliyetine veya üzerindeki sensörlere kadar birçok şey büyük bir önem arz ediyor.

İlk olarak bu kameranın, 2K ve 720p çözünürlüğünde 25 kareye kadar video kaydı yapabildiğini söyleyelim. 1/3 inçlik sensörü, bize yatayda 360 derece, dikeyde 149 derece görüş alanı sağlıyor. Üstelik bu görüş alanı sadece gündüzleri için geçerli değil; sahip olduğu Starlight sensörü gece görüş imkanı da veriyor. Ayrıca üzerindeki kızıl ötesi LED’in dalga boyu, yakın mesafelere odaklanmak için 850nm, daha uzaktaki nesneler için 940nm'ye ayarlanabildiğinden ortaya çıkan görüntüler çok daha iyi sonuçlar veriyor.

Şimdi, bildiğiniz üzere günümüzde güvenlik kameraları sadece hırsızlık ya da olası güvenlik ihlaline karşı haberdar olmak ve elde delil bulundurmak için kullanılmıyor. Bazı insanlar evde olmadıklarında çocuklarının güvenliğinden emin olmak için onları izlemek isteyebiliyorlar, sahip oldukları evcil hayvanları kontrol etmek isteyebiliyorlar. Tapo C225, bu konuda oldukça yetenekli. Zira algılama söz konusu olduğunda birçok akıllı yapay zeka desteğiyle donatılmış -ki bu arada bu özellik sadece bu kamera için geçerli değil; TP-Link’in Tapo ailesinde bulunan pek çok kamera sisteminde de yapay zeka algılama özelliği var. Görüntü algılama tarafında beklendiği gibi bu özellik insanları, evcil hayvanları ve araçları algılayabiliyor ve algılama konusunda gayet başarılı çalışıyor.

Bununla birlikte C225'i öne çıkaran en önemli şeylerden biri olağan dışı ses algılama özelliği. Bu özellik sayesinde kamera, bebek ağlaması, kedi - köpek sesi veya cam kırılması gibi sesleri ayırt edebiliyor. Yani kameranın görmediği yerlerden de bu tür ani sesler geldiğinde bildirim göndererek sizi uyarıyor. Ve daha da güzeli yönünü otomatik olarak değiştirebiliyor, yani akıllı bir takip sistemi de var. Bunun için kameranın altında bir taban mevcut ve saniyede 120 derece dönme kabiliyetine sahip. Yani görüntüye girenleri hızlı bir şekilde görüş alanında tutarak takip edebiliyor. Elbette dilerseniz yönünü uzaktan istediğiniz gibi de değiştirebiliyorsunuz.

TP-Link Tapo C225 Kurulum ve Kullanımı Nasıl?

Buraya kadar her şey iyi güzel, ancak günün sonunda bu kamerayı kolayca kurabilmek ve yönetebilmek de önemli. Önceki Tapo ürünlerinin kurulumu ve kullanımı nasıl basit ise C225 de aynı. İlk olarak yapmanız gereken şey güç adaptörünü takmanız ve kamerayı açmanız; tabii burada Wi-Fi kapsama alanının iyi olduğu bir oda seçmeniz önemli. Sonrasında Tapo uygulamasını yükleyip, TP-Link kimliğinizle oturum açarak basitçe kamerayı ekleyebiliyorsunuz.

Uygulamada kamera ismine dokunduğumuzda karşımıza direkt canlı akış sayfası çıkıyor. Buradan kolayca kameranın yönünü değiştirebiliyor veya karşıdaki kişiyle sesli görüşme yapabiliyoruz. Diğer taraftan kameranın üzerindeki tuştan aktif edebildiğimiz gizlilik modunu buradan da aktifleştirebilmek mümkün.

Algılama ve Bildirimler bölümünde ise nelerin algılanmasını ve size bildirilmesini istediğinize dair birçok ayar mevcut. Ayrıca kameranın çevresinde belirli bir mesafe belirleyip, o mesafenin geçilmesi durumunda, evcil hayvanınızı veya istenmeyen misafirleri korkutmak amacıyla bir alarm kurabiliyorsunuz. Özellikle köpeğinizi veya kedinizi, girmesini istemediğiniz odalardan bu yöntemle çok kolay bir şekilde uzak tutabilirsiniz.

Diğer ayarlar arasında, önceki Tapo modellerinden aşina olduğumuz çözünürlük ayarlama, aktivite bölgeleri seçme veya gece modu gibi ayarlar mevcut. Bu arada, gece görüşünün oldukça güzel ve net görüntüler sunduğunu belirtelim. Üstelik sadece siyah beyaz değil, Starlight sensörü sayesinde renkli çekim yapabilme imkanı da sunuyor.

Son olarak Tapo C225, Amazon Alexa, Google Assistant ve Google Home ile de uyumlu. Dolayısıyla akıllı ev ekosisteminize yeni bir üye daha dahil etmiş oluyorsunuz. Ancak Apple Homekit entegrasyonundan yoksun.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, Tapo C225 oldukça faydalı bir cihaz olmuş. Ev güvenliğini sağlamakta olduğu gibi, özellikle çocukları veya evcil hayvanı olanlar için gözetleme görevi görmesiyle de yararlı bulduk. Bununla birlikte, aynı klasmandaki kameralar arasında 1389 TL’lik fiyatıyla oldukça uygun kalıyor, pratik olması ve geniş kullanım alanı sunmasıyla da öne çıkıyor. Bize sorarsanız fiyat ve özellik arasında çok iyi bir denge kurulmuş. Eğer bu tür bir kamera sistemine ihtiyacınız varsa, değerlendirmenizde fayda var.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Tapo C225
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
Görüntü Algılayıcı 1/3 inç
Çözünürlük 2K QHD (2560 × 1440)
Lens F/NO 1,6±5%
Odak Uzunluğu 4mm±5
Gece Görüşü Var
Görüş Aralığı 360° Yatay, 149° Dikey
Wi-Fi Protokol IEEE 802.11b/g/n
Frekans 2.4 GHz