Turkcell T60 test merkezimizde!

Turkcell'in yeni akıllı telefonu T60'ı test merkezimizde ağırladık!

CHIP Online Notu 85
  • Fiyat/performans
  • Şık tasarım
  • Kullanışlı Turkcell uygulamaları
  • Kameralar
  • 4G desteği
  • Ekran Full HD değil
  • 32 GB'a kadar microSD kart desteği

Operatör telefonları birbiri ardına yeni modellerini piyasaya sürdü. Geçtiğimiz günlerde Vodafone Smart 6'yı incelemiştik, bu defa da masamızda Turkcell T60 var. İki telefon modeli de benzer yapıda teknik alt yapıyı kullanıyor olsa da, ekran boyutlarıyla farklı segmentlere konumlanıyorlar. Ancak ikisinin de birleştiği bir yer var ki, o da tüketicileri mutlu edecek olan uygun fiyat noktası.

Turkcell, selef model olan T50 ile kullanıcılardan pozitif yorumlar almıştı. O modeldeki tecrübelerini T60'a aktaran Turkcell, yeni modelinde T50'ye göre farklı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Hemen telefonun özelliklerine geçelim ve elbette önce söze tasarımla başlayalım.

Bir iPhone 6 mı?

Turkcell T60, ilk bakışta bize iPhone 6'yı anımsattı ki bu net bir şekilde görülüyor zaten. Tasarım hatları, arka yüzey, incelik ve hafiflik de dahil olmak üzere genel çizgisiyle iPhone 6'yı andıran telefon, birkaç farkla ondan ayrılıyor. Ancak bunu kötü bir yorum olarak algılamamak gerekiyor. Önemli olan telefonun elde iyi durması, konforlu bir kullanım sunması ve masaya koyduğunuzda dikkat çekmesiyse T60 bunları yerine getirebiliyor.

7.8 mm kalınlığında olan Turkcell T60, sadece 129 gram ağırlığında ki bu da oldukça hafif bir değer. Telefonu elinize aldığınızda hafifliğini hemen fark ediyorsunuz.

T60'ın arka kapağı çıkartılamıyor. Bağlantılar ise çevreye yerleştirişmiş durumda. Üst kenarda kulaklık bağlantısını görüyoruz. microSD ve SIM kart slotları telefonun sol kenarında kendine yer buluyor. Sağ kenarsa ise ses ve güç butonları var. Alt kısımda da klasiktir, microUSB noktasını görüyoruz.

Telefonun arka yüzünde dikkat çeken 4G ibaresi, Turkcell T60'ın 4G'ye hazır olduğunu gösteriyor. Öte yandan kablosuz bağlantılarına değinecek olursak, telefonun 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi desteği verdiğini, ayrıca Bluetooth 4.0'la geldiğini de söyleyelim. Ancak NFC, T60'da yer almıyor.

Telefonun diğer bir dikkat çeken yanı ise yine arka yüzde kendine yer bulan Dolby Surround destekli hoparlörü. Böylece kullanıcıları ses anlamında da kendinden memnun bırakacak olan T60'ın şimdi ekranına bakalım.

Ekran ve arabirim

Turkcell T60, 5.0 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 5.0 inç ekranla HD çözünürlük sunan telefon, belki burada Full HD görüntüyü kullansa çok daha iyi bir izlenim yaratabilirdi. Fakat ekran görüntü anlamında kötü bir performans çiziyor demek değil bu. Misal Escort Joye E8'e baktığımızda yine uygun fiyattan taviz verilmeden Full HD çözünürlüğün ekranda yer aldığını görüyoruz. Turkcell T60'da HD görüntü tercih edilerek daha fazla pil ömrü amaçlanmış gibi görünüyor. Buna incelememizin ilerleyen adımlarında değineceğiz.

Turkcell T60'da Android Lollipop görüyoruz elbette. Android 5.0.2 ile çalışan telefonun arabirimi eski Turkcell modellerine kıyasla çok özelleştirilmemiş ki bu oldukça iyi bir seçim doğrusu. Böylece kasmayan, takılmayan bir arabirimle karşı karşıyayız.

Arabirimde belli başlı Turkcell uygulamaları dikkati çekiyor. Bunlardan Akıllı Depo, Fit, Hesabım, Turkcell Müzik gibi uygulamalar oldukça kullanışlı. Bu uygulamaları T60'da istemeyen kullanıcılara kaldırma imkanı da tanınmış. Ancak bir göz atılması gerektiğini düşünüyoruz, zira kullanışlı bulabilirsiniz. Misal T-Sensör uygulaması, bulunduğunu yerin sıcaklığını, nemini ve basıncını anlık olarak size bildirebiliyor. Yine ayrıca Akıllı Depo ile verilerinizi buluta da kaydedebiliyorsunuz.

Hazır arabirimden bahsetmişken kameranın arabirimine de bakalım. Arabirim kullanışlı seçenekler sunuyor bizlere. İster manüel ister otomatik modda fotoğraflar çekebildiğiniz arabirimde mod seçeneği de bizlere sunulmuş. Öte yandan HDR, panoramik, düşük ışık, aralık yakalama gibi seçenekler de yazılımda sunuluyor.

Teknik kadro

Geldik şimdi Turkcell T60'ın teknik birimlerine. Geçtiğimiz günlerde Vodafone Smart 6'da da karşılaştığımız Qualcomm Snapdragon 615 işlemcisini burada da görüyoruz. Totalde 8 çekirdekle çalışan işlemci, 1.5 GHz hızında güç üretebiliyor. Bu da bu telefon için yeterli performansı sunuyor bizlere. Elbette buna 2 GB RAM'le de destek sağlanmış. Grafik biriminde de Adreno 405 bulunuyor.

Merak edilen depolama kapasitesine baktığımızda dahili olarak 16 GB kapasiteyle gelen telefonun, yaklaşık 9 – 10 GB'ı kullanılabilir durumda. Bu alanı genişletmek içinse microSD kart kullanabiliyorsunuz. T60'da 32 GB'a kadar daha ek depolama kapasitesi sunuluyor. Bu alan, Vodafone Smart 6'da 128 GB olarak karşımıza çıkıyordu.

Telefonun batarya kapasitesine baktığımızda ise 2400 mAh'lik bir batarya kullanıldığını görüyoruz.

Performans notları

Turkcell T60'ın performans notlarına geçecek olursak, sınıfı için iyi ölçüde skorlar aldığını söyleyebiliriz. AnTuTu Benchmark'ta 29308 puan toplayan T60, böylece iyi bir grafik yakalıyor.

Yine Geekbench'te tek çekirdek performansıyla 637 puan, çok çekirdek performansıyla ise 2300 puan alan telefon, tek çekirdekte Vodafone Smart 6'yla başa başken, çoklu çekirdekte ondan bir tık daha yüksek performans gösteriyor. Elbette bunda ekran boyutlarının ve çözünürlüklerin dikkate alınması gerektiğini hatırlatalım. Smart 6, T60'ın aksine 5.5 inç boyutunda ve Full HD çözünürlükte bir ekranın sahibi, elbette bu da daha fazla güce gereksinim duyuyor. T60'da çözünürlük HD tutularak performansa katkı sağlandığını görüyoruz.

Grafik tarafına geldiğimizde tablonun yine benzer olduğunu görüyoruz. Adreno 405 grafik işlemcisi üzerine düşen işi iyi bir şekilde yerine getiriyor. HD çözünürlükte 59 FPS alan T60, sentetik testlerin yanı sıra Real Racing 3 gibi oyunlarda da akıcı bir performans gösteriyor.

İnternet ve pil testlerine geldiğimizdeyse T60'ın teklediğini görmek mümkün. HTML5 testinde Turkcell T50'nin yanına yerleşen T60, ürettiği 1283 puanla listenin son ismi.

Yine Geekbench 3 pil testine baktığımızda, batarya seviyesi yüzde 100'den 3 saat 45 dakikada sıfıra gerilediğini görüyoruz. Bu da telefonun ekran ışığının açık ve yoğun kullanımlarda bataryasını çabuk boşalttığını gösteriyor bize. Ancak kullanım testlerinde HD ekran ve 2400 mAh'lik bataryanın günü çıkarttığını da söyleyelim.

Kameralar

Son olarak kameralardan da bahsedelim. Ön yüzünde 5 megapiksel değerinde bir kamera sunan telefon, arka yüzde de 13 megapiksellik bir kamerayla karşımıza çıkıyor. Arka yüzdeki kamera tek tonlu LED flaşla geliyor. Böylece düşük ışıklarda LED flaşla fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Öte yandan yine incelememizin başlarında arabirimden bahsederken değindiğimiz kamera yazılımında yer alan düşük ışık moduyla da uygun olmayan ışık koşullarında fotoğraf çekmek mümkün.

Full HD video kaydı da yapabilen telefon, geniş açılı ön kamerasıyla selfie'ler için ideal. Böylece aynı kareye iki veya üç kişiyi rahatlıkla sığdırabiliyorsunuz. Arka kameranın fotoğraf kalitesinin ise en fazla kendini iyi ışık altında gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda son tahlilde kameraları beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetle

Tasarımıyla selef modelden ayrılan T60, ince, hafif ve güzel görüntüsüyle de beğenimizi kazandı. İyi bir kullanım performansı sağlayan telefon, ekranıyla Full HD olarak tercih edilse çok daha iyi olabilirmiş. Öte yandan 32 GB'lık microSD kart kapasitesi biraz daha geniş tutulabilirdi. Telefonda yer alan kameraların ise gayet başarılı olduğunu söyleyelim. Sonuç olarak Turkcell T60, özellikle fiyat/performans noktasında iyi bir telefon arayanların yakından incelemesi gereken bir model olmuş.

Turkcell T60'ın fiyatı ise 889 TL olarak dikkat çekiyor.

Kimler Almalı

Turkcell T60, özellikle fiyat/performans noktasında iyi bir telefon arayanların yakından incelemesi gereken bir model olmuş.

Alternatifleri

Turkcell T60'a alternatif olarak Vodafone Smart 6 da tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Turkcell T60
Ürün Markası Turkcell
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Grafik İşlemci Hızı400 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi400:00 saat
Konuşma Süresi017:00 saat
Boyutlar71 x 144 x 7.8 mm
Ağırlık129 gr.
Okuyucu Yorumları