WD Black, PC kullanıcılarının tercihi mi?

WD Black, PC'de yüksek performans ve geniş kapasiteye aynı anda yer vermek isteyenlerin tercihi mi?

CHIP Online Notu 88
  • Geniş kapasite
  • Yüksek performans
  • Erişilmesi güç fiyatı

WD, yılların verdiği deneyimle depolama ürünleri geliştirmeyi sürdürüyor. Bunlar arasında her kesim kullanıcı için farklı seçenekler mevcut. Modellerini farklı aileler altında sunan WD, bugün elimizdeki WD6001FZWX modelini Black ailesine dahil etmiş.

Black ailesiyle, masaüstü platformlara yüksek performanslı disk ürünleri sunan WD, ayrıca masaüstü bilgisayarlar için Blue ve Green ailelerini de sunuyor. Kısa süre önce WD'nin Green ailesinden bir diskini incelemiştik hatırlarsanız. O ürün güç tüketim noktasında öne çıkarken, Black serisi ise diskten yüksek performans bekleyen tüketicilere yönelik. Bu arada WD'nin yüksek performanslı Red ailesi de bulunuyor. Fakat elimizdeki Black diski, Red ile karıştırmamak gerekiyor, zira şirketin Red ailesinde yer alan diskler, daha çok NAS sistemler için tercih ediliyor.

WD Black serisindeki WD6001FZWX disk, ailenin tepe noktasında yer alıyor. Hem performans hem kapasite olarak şu an Black ailesinin en üst segmentini yansıtan bu model, böylece masaüstü platformuna güç katmak isteyenler için gerekli bir ürün.

3.5 inç form faktöründe olan disk, SATA 6 GB arayüzünü kullanıyor. 7200 RPM desteğiyle sabit disklerdeki dönüş hızında üst çizgide yer alan disk, 6 TB kapasitesiyle dikkat çekiyor. Öte yandan 128 MB da önbelleğe sahip olduğunu söyleyelim. Ailede 64 MB önbellek destekli modeller de var. Yine 1 TB ile 5 TB aralığında tercih edebileceğiniz kapasite seçenekleri de yer alıyor.

Teknik özellikleri bir kenara bırakacak olursak, hemen aşağıda göreceğiniz test sistemimize dahil ettiğimiz WD Black'in performans verilerini sizlere aktaralım.

İşletim Sistemi: Windows 10
İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
Anakart: Asus X99-A
Bellek: Kingston HyperX Predator DDR4 (4GBx2)
Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
Depolama: WD Blue 1 TB
Depolama: WD Black 6TB
Ekran Kartı: MSI R9 390X Gaming 8G
Monitör: Philips 288P6
İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C

Yüksek performansı gözeten WD Black, iki kez farklı senaryolarda tekrarladığımız CrystalDisk Mark testinde saniyede 230 MB okuma, saniyede 228 MB yazma sonucu aldı. Bunu daha önce incelediğimiz WD Green ile karşılaştırdığımızda, arada kabaca iki kat performans artışı olduğunu açık şekilde görebiliyoruz. Zira WD Green'in aldığı sonuçlar 136 MB ile 127 MB noktasındaydı. Tabii burada WD Green disk modelinin enerji tüketimi noktasında kullanıcı dostu olduğunu da hatırlamak lazım. Yani dememiz o ki, 6TB'lık bu WD Black disk, depolama noktasında geniş kapasiteden ödün vermek istemediği için SSD'ye geçemeyen, fakat performansı da yakalamak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek bir model. Yine rakip bir modelle kıyaslayacak olursak, elimizdeki WD Black'e en yakın performans gösteren modelin Seagate Enterprise Capacity 6TB olduğunu söyleyebiliriz.

Özetle

Masaüstü bilgisayar kullanan ve geniş depolama kapasitesinin yanında performans noktasında da yüksek beklentiler içinde olan kullanıcılar, WD Black ailesinde yer alan bu 6TB'lık diski rahatlıkla tercih edebilirler. Fakat ürünün performansı karşılığı yüksek de bir fiyat etiketi bulunuyor. 1171 TL'ye edinilebilen WD Black 6TB, bu nedenle erişilmesi güç, fakat karşılığını da fazlasıyla veren bir disk seçeneği oluyor.

Kimler Almalı

Yüksek performans ve geniş kapasiteyi aynı potada eriten WD Black 6TB; oyuncular, fotoğrafçılar, video editörleri ve dijital sanatçılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

WD Black 6TB'a alternatif olarak Seagate Enterprise Capacity 6TB modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD Black 6TB
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
88
Kapasite 6TB
Arabirim SATA 6 GB/s
Sıralı Okuma 229 Mb/s
Sıralı Yazma 227 Mb/s
RPM 7200
Önbellek 128 MB
Boyutlar 101 x 147 x 26 mm
Okuyucu Yorumları