Dünyanın ilk 2.5 inçlik 5 mm diski testte!

Küçük boyutlarıyla bizi bile şaşırtan mini sabit disk WD Blue UltraSlim'i test ettik!

CHIP Online Notu 91
  • İnce tasarımı
  • Performans
  • Sessiz çalışması
  • Son kullanıcıya uygun olmayabilir

Daha önce Slim versiyonuyla test merkezimize gelen WD Blue, bu defa daha ince bir formla karşımızda. Dünyanın ilk 2.5 inçlik 5 mm boyutlu sabit diski olarak lanse edilen WD Blue UltraSlim, böylece SSD'leri geride bırakmayı başarıyor. Dış görünüşüyle 2.5 inçlik bir sabit diskten beklenmeyecek türde inceliğiyle ilk bakışta SSD'ye benzetilen WD Blue UltraSlim, bu inceliğini tek plakaya sahip olmasına borçlu. Tek plaka üzerinde 500 GB'lık kapasite sunan WD Blue UltraSlim, aslında daha çok geliştiricilere özel bir disk. Evet, WD Blue UltraSlim sayesinde mobil bilgisayarlar ve tabletlere yeni bir kapasite alternatifi doğacak gibi görünüyor.

2.5 inç formunda 5 mm incelik

SSD'lerden ince yapısıyla dikkat çeken 2.5 inç form faktöründeki WD Blue UltraSlim, yalnızca 5 mm kalınlığında. Cihazın dış görünüşüne göz atacak olursak inceliğinin dışında dikkatimizi ilk çeken noktanın, üzerinde herhangi bir SATA bağlantısı bulundurmaması olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yerine yeni bir konnektöre yer verilen disk üzerinde SFF-8784 isminde bir arabirim bulunuyor. Yanında bir dönüştürücü kablo getiren disk, böylece SATA'ya dönüşüyor. Her ne kadar son kullanıcıya da sunuluyor olsa da, WD Blue UltraSlim daha çok geliştiricilere özel. Geliştiriciler, ürünleri içinde WD Blue UltraSlim'in konnektörüne özel bir tasarım hazırlayacak ve bu sayede soketli bir şekilde cihaza entegre edebilecekler. Diğer yandan elbette son kullanıcıların da WD Blue UltraSlim kullanabilmeleri gayet mümkün. Fakat SATA'ya dönüştürme kablosunun çok işlevsel olmayacağı kanaatindeyiz. Ayrıca 5 mm'lik incelikten dolayı çevresinde çok boşluk bırakacağı aşikar. O nedenle son kullanıcı tarafından WD Blue UltraSlim yerine, geçtiğimiz günlerde incelediğimiz WD Blue Slim'i tavsiye edebiliriz.

Teknik detayları neler?

Az önce de bahsettiğimiz gibi WD Blue UltraSlim, son kullanıcıya da perakende olarak sunulan ancak asıl olarak geliştiriciler gözetilerek üretilmiş bir disk. WD Blue UltraSlim sayesinde yakında çok daha ince ve hafif mobil cihazlar görebilmemiz mümkün. Peki, WD Blue UltraSlim bize ne gibi teknik detaylar getiriyor? Şimdi biraz da bunda bahsedelim.

WD Blue UltraSlim'in incelediğimiz 500 GB'lık WD5000MPCK modelinin dışında şu an başka bir modeli bulunmuyor. Tek kapasite seçeneği 500 GB. Üzerinde Marvell 88i9446 kontrolcü bulunduran disk, SATA 6 GB/s arayüzünü kullanıyor ve 5400 RPM dönüş hızına sahip. 5400 RPM dönüş hızına göre iyi bir performans gösteren WD Blue UltraSlim, ayrıca sessiz çalışma temposunu da yine bu dönüş hızına ve diğer teknolojilerine borçlu. Güç tüketimini merak edenlere, diskin güç tüketiminin aktif durumlarda yalnızca 1.5 watt olduğunu söyleyebiliriz. Bu değerin disk boşta olduğunda 0.55 watt, bekleme konumunda 0.15 watt ve uyku modunda da yine 0.15 watt olduğunu söyleyelim. Çok sessiz ve tasarruflu çalışan diskin, bu yönleriyle de ultra mobil cihazlar için harika bir seçenek olacağı görüşündeyiz.

Performansıyla ideal

WD Blue UltraSlim performansıyla ise 2.5 inçlik sabit disklerden bekleneni verebilecek yapıda. Bu konuda herhangi bir kuşku duymanıza gerek yok. Biz yaptığımız testlerde sıralı okuma ve yazma performansıyla diskten gayet memnun kaldık. Yazma ve okuma testlerinde ortalama 120 MB gördüğümüz WD Blue UltraSlim, farklı sistemlerde değerlerinde 1 - 2 MB'lık oynama gösterebilir. Ama genel olarak bu seviyeyi yakalayacağınızdan eminiz. Diğer yandan yalnızca okuma ve yazma performansıyla değil, az önce de bahsettiğimiz sessiz çalışma temposu ve düşük güç tüketimiyle de performans konusunda memnun kaldığımız Blue UltraSlim'in, WD'nin 2 yıllık garanti kapsamıyla sunulduğunu da söyleyelim. Bu arada firma tarafından bize verilen bilgiye göre WD Blue UltraSlim'in perakende satış fiyatı 99 $ + KDV şeklinde olacak.

Özetle

Hem geliştiricilere hem de son kullanıcıya hitap eden WD Blue UltraSlim, sahip olduğu formuyla gayet başarılı. Fazlasıyla ince olmasıyla son kullanıcılar tarafından da tercih edilebilecek olan WD Blue UltraSlim, özellikle geliştiricilere daha ince ve hafif ultra mobil cihazlarda geniş kapasitenin yolunu açacak gibi görünüyor.

Kimler Almalı

5 mm'lik boyutu ve 69 gramlık ağırlığıyla ince ve hafif olan WD Blue UltraSlim, Ultrabook sahibi olan kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Son kullanıcı tarafında biz WD Blue UltraSlim'den ziyade WD Blue Slim'in daha iyi bir tercih olacağını düşünüyoruz. Arada yalnızca 2 mm'lik bir fark var ve disk kapasitesi WD Blue UltraSlim'in iki katı.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD Blue UltraSlim
Ürün Markası Western Digital
CHIP Online Notu
91
Arayüz SATA 6 GB/s
Kapasite 500 GB
Dönüş Hızı 5400 RPM
Arabellek Boyutu 16 MB
Güç Tüketimi 1.5 watt
Boyutlar 100.3 x 69.85 x 5.0 mm
Ağırlık 69 gr.
Okuyucu Yorumları