Çift 10.000 rpm sabit diskle olağanüstü hız.

Thunderbolt destekli bilgisayarınız için en hızlı harici depolama çözümlerinden biri huzurlarınızda.

WD My Book VelociRaptor Duo İnceleme
CHIP Online Notu 96
  • İdeal bir kapasite / hız çözümü
  • Güncellenebilirlik avantajı
  • Sadece Thunderbolt bağlantı destekleniyor.

Thunderbolt'un hayatımıza girmesi çok da yeni sayılamaz ancak ürünler, arabirimin tanıtımından oldukça uzun bir süre geçtikten sonra gelmeye başladı. İşi sıkı tutan firmalardan biri de dahili ve harici depolama çözümleri ile yakından tanıdığımız Western Digital. Firmanın My Book VelociRaptor Duo olarak adlandırdığı çözümü, adından da kolaylıkla anlaşılabileceği gibi zamanının efsanesi olan 10.000 rpm'lik hıza sahip iki adet VelociRaptor sabit diski içeriyor. Özellikle hız odaklı RAID 0 kurulumu yapıldığında Thunderbolt arabiriminin de etkisiyle günümüzün en etkileyici çözümlerinden biri ortaya çıkmış oluyor. Bildiğiniz gibi Thunderbolt arabirimi daha çok SSD'lerin harici bağlantısında avantaj sağlıyor ancak SSD'lerde yüksek kapasite istendiğinde maliyet hatırı sayılır şekilde yükseliyor. 10.000 rpm'lik teknolojiyle beraber RAID 0 yapılandırılması kullanıldığında yaklaşık olarak saniyede 400 MB'lık aktarım hızına ulaşılabiliyor. Üstelik kapasite de 2 TB gibi tatmin edici bir düzeyde oluyor. WD My Book VelociRaptor Duo kesinlikle yakından incelenmeyi hak eden bir depolama çözümü.

WD My Book VelociRaptor Duo'yu standart bir ürün gibi düşünmek hata olur çünkü içerisinde Western Digital tarafından geliştirilen 2.5 inç'lik ve 10.000 rpm motora sahip iki adet disk bulunduruyor. Her bir disk 1 TB kapasitede ve böylece RAID 0 yapılandırmasında hız odaklı 2 TB kapasite elde edilebiliyor. Elbette güvenlik odaklı RAID 1 veya ayrı ayrı kullanım için JBOD tanımlamaları yapabilme şansınız var var. Doğal olarak Thunderbolt arabiriminin hızını en iyi şekilde hissedebilmek için RAID 0 kurmanız daha mantıklı. Böylece biraz önce de söylediğimiz gibi 400 MB'a varan saniyelik veri aktarım hızı elde edebilirsiniz ki biz de testlerimiz sırasında yakın değerler elde etmeyi başardık. WD My Book VelociRaptor Duo'nun güncellenebilme avantajı da var. Her ne kadar içinde 3.5 mm'lik iki adet disk yuvası bulundursa da VelociRaptor disklerin 2.5 inç'lik olmasına aldırış etmeyin. Soğutucuylarıyla birlikte VeliciRaptor diskler de 3.5 inç formuna uygun. İlerleyen zamanlarda diskleri pratik bir şekilde yenileyebilme şansınız var. Fakat satın alma öncesinde şu şekilde bir uyarı yapmamız şart. Üründe sadece ve sadece Thunderbolt arabirimi destekleniyor. Herhangi bir şekilde USB 2.0 veya USB 3.0 bağlantısı yapabilme şansınız yok. Eğer ürünü bir yerlerden başka bir yerlere taşımayı düşünüyorsanız her bilgisayarda Thunderbolt desteklenmeyeceğini göz önünde bulundurun.

WD My Book VelociRaptor Duo, Mac OS X platformunda kullanılmaya da uyumlu. Kullanılan işletim sisteminin 10.6.8 veya üzerinde olması gerekiyor. Birden fazla modla hız veya güvenlik odaklı kullanılabilmesi önemli avantajlar arasında. Güncellenebilirlik avantajı da her ne kadar şu an için gerekli olmasa da gelecek zaman diliminde kullanıcılara büyük avantaj sağlayacaktır. Thunderbolt arabiriminin avantajı ise USB 2.0'a göre yaklaşık 20, yine hızlı arabirimlerden olan FireWire 800'e göre de yaklaşık 12 kat.

Özetle

WD My Book VelociRaptor Duo, başarılı bir ürün. Thunderbolt destekleyen sistemler için, yüksek kapasite de isteniyorsa benzersiz bir ürün olduğu söylenebilir. İçerdiği diskler oldukça hızlı ve RAID 0 kurulumunda etkileyici bir performans açığa çıkıyor.

Alternatifleri

Thunderbolt destekli çok fazla rakibi olmadığı gibi, aynı zamanda 10.000 rpm'lik disk çözümü firmanın kendisinden başkasında da yok. Söz konusu iki neden bile WD My Book VelociRaptor Duo'yu birinci sıraya yerleştirmek adına yeterli.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD My Book VelociRaptor Duo
Ürün Markası Western Digital
CHIP Online Notu
96
Kapasite 2 TB
Diskler 2 x WD VelociRaptor (10.000 rpm)
Arabirim Thunderbolt
Güncellenebilirlik Evet
Soğutma Yok
RAID 0, 1
Okuyucu Yorumları