Thunderbolt'lu mobil disk testte!

Mac kullanıcılarına özel, Thunderbolt'lu mobil disk testte!

CHIP Online Notu 85
  • Alüminyum tasarım
  • İdeal performans
  • Dayanıklı
  • Kullanımı kolay
  • Isınıyor
  • USB desteği yok

Özellikle yaratıcı profesyonellerin, güçlü dizüstü bilgisayar dendiğinde ilk seçenekleri arasında MacBook'lar ve ultrabook'lar yer alıyor. Fakat bugün biz daha çok MacBook kullanıcılarını ilgilendiren bir inceleme yapacağız. Zira bugün elimizdeki WD'nin My Passport Pro harici diski, Mac kullanıcılarına özel geliştirilmiş bir ürün.

Veri depolama ürünlerinde hem hız hem de ince ve hafiflik anlamında SSD doğru bir tercih olsa da, daha çok kapasite isteyenlerin bakacakları raflar harici diskler bölümünde bulunuyor. Zira 1 TB'lık SSD'lerin fiyatları el yakıyor. O nedenle 2.5 inç kasalarda harici diskler hala geniş kapasite için iyi seçim. PC kullanıcıları USB 3.0'lı cihazları tercih ederken, MacBook tarafında da Thunderbolt'lu modeller bulunuyor. Elbette her iki arabirim desteğini veren modeller de mevcut. Fakat, bugünkü inceleme konumuz olan WD My Passport Pro, yalnızca Thunderbolt arabirimine sahip olmasıyla, yalnızca Mac kullanıcılarına hitap ettiğini gösteriyor. Şimdi cihaza daha yakından bakalım.

2 TB 1 arada

2 TB 1 arada

WD My Passport Pro'nun en büyük esprisi küçük boyutlarda bir kasa içinde iki adet 1 TB'lık disk getirmesi. Böylece tek bir gövdede iki farklı 1 TB gibi geniş kapasitede diski çalıştırabiliyorsunuz. İki diskin bir arada bulunmasının asıl sebebi ise elbette RAID 1 yansıtma moduyla, verilerinizi koruma imkanı sağlaması. Bu modda kapasite, bir yarısı verilerinizi depolamak, diğer yarısı ise ikinci bir kopyasını tutmak üzere ikiye ayrılıyor. Diski ister bu şekilde kullanabilir, ister daha fazla kapasite için bu özelliğini geri plana atabilirsiniz; burada seçim size kalmış.

Bu kadar geniş bir alanın sunulduğu bir cihazda, taşınabilirlik çok önemli. Cihazın boyu 143 mm, kalınlığı ise 28 mm civarında. Öte yandan cihaz aşırı da ağır değil, 460 gram civarında. Bu da onu veri depolamada kompakt çözümler kategorisine sokuyor. Öte yandan bu ağırlığın karşılığı, alüminyum kaplamalı bir kasa. Böylece cihazın oldukça dayanıklı bir görünüme sahip olduğunu da bu noktada söylemek lazım.

WD My Passport Pro, yalnızca MacBook kullanıcılarına hitap ediyor, zira cihazda yalnızca bir Thunderbolt bağlantısı bulunuyor. Bu nedenle eğer bu cihazı PC'de kullanmak istiyorsanız bir adaptöre ihtiyacınız olacak. Onu da söyleyelim.

Fakat MacBook kullanıcıları için kullanım oldukça pratik. Cihazın çevresine sarılmış vaziyette bulunan Thunderbolt kablosu dışında, başka bir güç kablosuna ihtiyaç yok. Yalnızca bu kabloyu bilgisayarlarına bağlayarak cihazı çalıştırabilirler.

Yüksek performans

Yüksek performans

Elimizdeki modeliyle 2 TB'lık kapasitede olan My Passport Pro'nun ayrıca 4 TB'lık bir seçeneği de bulunuyor. Bunu da söyledikten sonra ve cihaza uyguladığımız test sonuçlarına geçmeden önce, iki RAID modu arasında geçişin WD araçlarını kullanarak çok kolay olduğunu da söyleyelim.

Şimdi yavaş yavaş aldığımız test sonuçlarına gelelim. Fakat geçmeden önce test sırasında cihazın ses ve sıcaklık değerleri hakkında da fikrimizi paylaşalım. My Passport Pro'nun içinde iki adet disk bulunduğu için, olası sıcaklığı engellemek adına kasanın içine bir fan yerleştirilmiş. Bu da cihazın yoğun yük altında çalıştırıldığında biraz ses çıkarmasına sebep oluyor. Her ne kadar ilk başlarda sessiz olsa da, yükün durumuna göre fan sesi de kendini belli edebiliyor. Isı konusundan da bahsedersek, açıkçası yine cihazın yoğun yük altında fark edilir ölçüde ısındığını söylemek gerek.

Evet, şimdi My Passport Pro ile aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım. Hem RAID 0 hem RAID 1 ile aynı senaryoları uyguladık. Bakalım ne gibi sonuçlar almışız.

RAID 0

Blackmagic Disk Speed Test

5GB stress test
Write: 204.68 MB/s
Read: 204.94 MB/s

QuickBench
Small files (<1MB) average
Sequential read: 162.257 MB/s
Sequential write: 142.61 MB/s
Random read: 19.16 MB/s
Random write: 41.09 MB/s

Finder
2.5GB file transfer 22 seconds

RAID 1

Blackmagic Disk Speed Test

5GB stress test
Write: 104.12 MB/s
Read: 108.08 MB/s

QuickBench
Small files (<1MB) average
Sequential read: 73.225 MB/s
Sequential write: 77.877 MB/s
Random read: 18.406 MB/s
Random write. 25.713 MB/s

Finder
2.5GB file transfer 24 seconds

Özetle

Bir SSD içermeyen taşınabilir bir sürücüde saniyede 200 MB hızlarını görmek gerçekten keyif verici. Hatta yansıtılmış modda bile diskin iyi performans aldığını görmek mümkün. Öte yandan My Passport Pro'nun boyut, ağırlık ve kullanım kolaylığı noktalarında da beğenimizi kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak cihazın yalnızca Thunderbolt versiyonu olmasa, ayrıca bir USB desteği de bulunsa, kullanım alanını yaygınlaştırmak adına daha olumlu olabilirmiş. My Passport Pro'nun fiyatına gelecek olursak 1100 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Mac kullanıcıları tarafından Thunderbolt'lu iyi bir taşınabilir sürücü arayanlar My Passport Pro'yu tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer daha geniş kapasitede ve yine bu kalitede bir cihaz arıyorsanız My Passport Pro'nun 4 TB'lık modeli de bulunuyor. Onu da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD My Passport Pro
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
85
Kapasite 2 TB
Arayüz Thunderbolt
İşletim Sistemi Mac
Boyutlar 143 x 88 x 28.7 mm
Ağırlık 460 gr.
Okuyucu Yorumları