WD Red Pro mercek altında.

Yüksek performans beklenen NAS sistemlerine uygun WD Red Pro mercek altında.

CHIP Online Notu 92
  • Yüksek performans
  • Uzun garanti süresi
  • Uzun ömürlü
  • Dikkat çeken bir eksisi yok

Bugün WD'nin yüksek performans gözeten ürün ailesi içinde yer alan Red Pro disklerinden birini inceliyoruz. Özellikle küçük ve orta ölçekli başta olmak üzere büyük ölçekli işletmeler ve 8 – 16 yuvalı iş depolama sistemlerinde kullanılabilecek yapıda olan, ayrıca kod adıyla WD4001FFSX olarak anılan disk, yüksek performans gözetenlerin de ilgisini çekebilecek yapıda. WD'nin özel teknolojisi olan NASware 3.0 entegresiyle gelen Red Pro'nun bugünkü inceleyeceğimiz diskinin kapasitesi ise 4 TB.

Son kullanıcıdan ziyade yüksek depolama kapasitesine ihtiyaç duyan işletmeler tarafından tercih edilebilecek yapıda olan Red Pro disk, incelediğimiz modeliyle 4 TB kapasitesinde. Bu modelin yanı sıra ailede 2 ve 3 GB'lık seçenekler de mevcut durumda. Diskin teknik detaylarından bahsedecek olursak, 7200 RPM dönüş hızına sahip olduğunu hemen söyleyebiliriz. 64 MB önbellek kapasitesinde olan disk, SATA 3 destekli. WD tarafından 5 yıllık garanti kapsamında sunulan disk, çalışma temposu ve performansıyla ağa bağlı depolama birimleri, yani NAS sistemler için ideal görünümde.

4 TB'lık kapasitenin 3.63 TB'ının kullanılabildiği diskin CrystalDisk Mark sonuçlarına göre 1000 MB'lık aşamada saniyede 182 MB okuma ve 177 MB yazma hızlarına erişilebiliyor. Yine öte yandan kapasiteyi arttırıp 4000 MB değerine çektiğimizde yine sıralı okumada saniyede 180 MB, sıralı yazmada ise 178 MB sonuçlarına ulaşabildiğini gördük. Bunlar da gayet iyi değerler olarak karşımıza çıkıyor.

Özetle

Özellikle işletmeler ve NAS sunucuların yer aldığı iş depolama sistemlerine özel olarak geliştirilen bir seri olan Red Pro ürün ailesinin 4 TB'lık modeli gayet iyi yapıda bir disk. Performansıyla NAS sistemler için ideal.

WD Red Pro WD4001FFSX (4 TB) fiyatı 843 TL civarında.

Kimler Almalı

WD Red Pro WD4001FFSX, son kullanıcıdan ziyade işletmelere ve iş depolama sistemlerine özel yapıda tasarlanmış bir disk. O nedenle ofisler için düşünülebilir.

Alternatifleri

WD Red Pro'nun 4 TB'lık kapasitelik modeli yerine 3 ve 2 GB'lık seçenekleri de mevcut. Öte yandan yüksek performans isteyenler yine WD'nin Black ailesine de bakabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD Red Pro
Ürün Markası WD
CHIP Online Notu
92
Arayüz SATA 6 GB/s
Kapasite 4 TB
Dönüş Hızı 7200 RPM
Arabellek Boyutu 64 MB
Okuma Hızı 182 MB/s
Yazma Hızı 178 MB/s
Okuyucu Yorumları