Xiaomi Mi 11 Lite İnceleme

Xiaomi'nin yeni nesil premium orta segment için merakla beklenen akıllı telefonlardan Mi 11 Lite nasıl bir telefon? Bu incelememizde Xiaomi Mİ 11 Lite hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 90
  • Çok ince ve çok hafif
  • Şık, güzel görünen tasarım
  • Parlak ve iyi görüntü sunan 90Hz ekran
  • Yüksek performans
  • Uzun pil ömrü & hızlı şarj
  • Geniş kamera yetenekleri
  • IP53 sertifikası
  • Parmak izi tutuyor

Xiaomi'nin beklenen yeni akıllı telefonu Mi 11 Lite kısa bir süre önce satışa sunuldu. Özellikle yeni nesil premium orta segment akıllı telefonlar arasında merakla beklenen bir modeldi Mi 11 Lite ve şu an artık satın alınabilir durumda. Peki, ancak bu telefonun artıları neler eksileri neler, satın alacaklara ne katacak, hangi yönüyle mutlu edecek, ne gibi avantajlar sunacak? Bu telefonla ilgili çok soru var ve bu incelememizde bunların tümünü yanıtlayacağız, Mi 11 Lite ile aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacak.

Öncelikle hemen söyleyelim, Mi 11 Lite şu an 3800 TL fiyatla satışta bulunabiliyor. Bu fiyatıyla bu kategori için gayet rekabetçi ve farkındalık yaratacak bir model olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Mi 11 Lite, şimdi bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor.

Xiaomi Mi 11 Lite Tasarımı Nasıl?

Xiaomi Mi 11 Lite Tasarımı Nasıl?

Xiaomi, kısa bir süre önce tanıttığı Mi 11 Lite'ın tasarımı hakkında telefonun tanıtımı esnasında da oldukça uzun bir konuşma yapmıştı. Gerçekten de telefon elimize geçtiğinde, bu denli övgüyü hak ettiğini söylemek bizim için zor değil, zira gerçekten de şirketin bahsettiği kadar ince ve hafif bir telefon olmuş doğrusu.

Mi 11 Lite, yılın en ince ve hafif telefonlarından biri. Sadece 157 gram ağırlığında olan telefonun kalınlığı ise yalnızca 6.8 mm. Gerçekten en son ne zaman bu denli ince bir telefonla karşılaştık, doğrusu hatırlamıyoruz. Elbette telefonu bu denli ince ve hafif yapmak pek kolay olmamış. Özellikle bataryadan ve ekran boyutundan da ödün verilmemiş olması gerçekten şaşırtıcı. Peki, Xiaomi bunu nasıl yapmış?

Xiaomi, Mi 11 Lite'ı bu denli hafif ve ince tutabilmek için farklı yöntemler kullanmış. İlk olarak geleneksel bir ekran yerine yüzde 50 oranında daha ince olan esnek bir AMOLED ekranın kullanıldığı telefonun içindeki dahili parçalar, çoğu telefondan yüzde 35 oranında daha küçük bir PCBA (baskılı devre kartı) üzerine yeniden düzenlenmiş. Böylece boyut konusunu elden geçiren Xiaomi, telefonun toplam ağırlığını azaltmak için magnezyum alaşımlı bir kasa çerçevesi de kullanmış. Tüm bu çabalar sonucunda ise Xiaomi Mi 11 Lite karşımıza, yalnızca 157 gram ağırlığında, 6.8 mm kalınlığında gayet ince ve gayet hafif bir form faktörüyle çıkıyor.

Bunlar işin teknik tarafıydı. Pratik kısmında ise, telefonu elinize aldığınız an inanılmaz derecede hafif bulacağınızı ve bu nedenle de oldukça şaşıracağınızı söyleyebiliriz. Bu arada telefon oldukça da şık görünüyor. Arka yüzeyi cam malzemeden oluşan Mi 11 Lite, bu yönüyle de çevresindeki pek çok rakibinden ayrılıyor, zira bu segmentte artık plastik arka yüzeyli modeller görmeye başladık. Bu anlamda Mi 11 Lite, onların yanında fark edilmesi kolay bir model oluyor. Öte yandan bu arka yüzey aynalı yapıda olmasıyla da farkındalığını artırıyor, ancak elbette bunun da minik bir bedeli yok değil. Elimizdeki siyah renkli model, parmak izlerini biraz tutuyor. Telefonu ayrıca mavi ve pembe gibi farklı renklerle de bulabiliyorsunuz. Böylece hem geleneksel görünümde, hem renkli seçenek arayanlar istediklerini bulabiliyorlar.

Xiaomi Mi 11 Lite Ekran Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi 11 Lite Ekran Özellikleri Neler?

Mi 11 Lite'ın çevre detaylarına değineceğiz, o tarafta daha anlatılacaklar var, ancak önce ekrandan bahsetmek istiyoruz. Zira gerçekten de telefonun ekranı oldukça etkileyici. Hemen söyleyelim, Mi 11 Lite'ın ekranı 90Hz tazeleme hızına sahip. Artık akıllı telefonlar arasında iyiden iyiye yüksek tazeleme hızlarına sahip modeller görüyoruz ve muhtemelen halihazırda kullandığınız telefonu yenilediğinizde 60Hz ekranlara veda edeceksiniz. Kaldı ki, gerçekten de isabetli bir karar olur, zira bir kez yüksek tazeleme hızına sahip ekranlı bir telefon kullandıktan sonra yeniden standart 60Hz bir telefon ekranına baktığınızda, arayüzde ekranı kaydırdığınızda bile sanki takılıyormuş gibi geliyor. Ancak bu tamamen göz yanılgısı. 90Hz ve üzeri tazeleme hızlarına sahip ekranlar daha yumuşak bir görsel deneyim sağlayabiliyor ve gerek ekranlar arası geçişte gerek izlediğiniz bir video ya da oynadığınız bir mobil oyunda daha pürüzsüz bir deneyim sağlayabiliyor. Mi 11 Lite da dediğimiz gibi 90Hz tazeleme hızına sahip ve bunları sağlıyor.

Ekranla ilgili bir o kadar önemli bir nokta da şu: Mi 11 Lite'ın 6.65 inç büyüklüğündeki Full HD+ çözünürlüklü AMOLED ekranı, HDR10 sertifikasına sahip ve TrueColor ile 10 bit renk derinliği sağlıyor. Baktığınızda DCI-P3 renk gamutunda yüksek renk doğruluğu sağlayan telefonun ekranı için ayrıca TUV Rheinland sertifikası da alınmış durumda. Bu sertifikalar ve özellikler, ekrana baktığınızda ama gündüz ama gece kullanımında üst seviye bir görsellik sağlıyor. Dış kullanımlarda, özellikle parlak güneş ışığı altında ekranı görmek istediğinizde, telefon size 800 nit parlaklık seviyesi sunabiliyor. Ekran ayarları kısmından erişebileceğiniz Güneş Işığı Modu'nu kullandığınızda, yüksek parlaklık seviyeleri elde edebiliyorsunuz. Akşam kullanacağınızda ise, görüntüyü mavi ışıkları filtreleyerek de sunabiliyor telefon. Yine aynı ayar ekranında Gece Modu bunun için bulunuyor. Ayrıca renk sıcaklığını kendinize göre manüel ya da belirli profiller üzerinden ayarlayabiliyor, yine okuma modunu açabiliyorsunuz. Bunlar sizin kullandıkça keşfedeceğiniz alanlar. Ancak günün sonunda bu telefon için söyleyebileceğimiz, ekranıyla gerçekten de iyi bir görüntü sağladığı olacak. Geniş doygunluk, kontrast ve yüksek parlaklık ile beraber telefonda görüntülenen içerik oldukça parlak ve renkli oluyor.

Bu arada son olarak ekranın 90Hz ekran yenileme hızına ek olarak ekranın 240Hz dokunmatik örneklem hızına sahip olduğunu da söyleyelim. Bu da daha iyi bir dokunma deneyimi sağlıyor.

Unutmadan, Mi 11 Lite için bizlere en çok sorulardan biri olan ekran korumasına ilişkin cevabı da verelim. Telefonun ekranı Gorilla Glass 5 seviyesinde korunuyor. Ayrıca ekranın üzerinde bir koruma filmi de yer alıyor. Bunlar ekran sağlamlığı açısında önemli avantajlar. Öte yandan telefonun kutusu içinde şeffaf bir silikon kılıf da yer alıyor.

Bunun yanında Mi 11 Lite için bir diğer koruma yöntemi de suya ve toza karşı. Telefon, IP53 sertifikasın sahibi. Bu da telefonun suya karşı, yoğun su sıçramalarına ve toza karşı dayanıklı olduğu anlamına geliyor. Telefonu tamamen suya sokamasanız da kazayla üzerine sıvı dökülmelerinde ya da yağmurda korkmanıza, endişelenmenize gerek yok.

Xiaomi Mi 11 Lite Çevre Detayları

Xiaomi Mi 11 Lite Çevre Detayları

Şimdi telefonun çevresindeki bahsetmemiz gereken detaylara gelelim. Telefonun arkasındaki kamera bloğuna ayrı olarak geleceğiz, o nedenle şimdilik bunu atlıyoruz.

Mi 11 Lite, parmak izi sensörüne sahip. Ancak bunu ekrana entegre olarak değil, kasanın kenarına, güç tuşu ile birleştirilmiş bir parmak izi sensörü çözümü ile sunuyor ki, bu yöntem bizim gibi pek çok kişi tarafından oldukça sevilen bir yöntem. Kenara yerleştirilen bu parmak izi sensörü tam başparmağın altına denk geliyor ve bu sayede de hızlı bir şekilde telefonu açma olanağı tanıyor. Ekranı kaydır ya da ekrandaki sensörün yerini tam olarak bul gibi sorun yok. Telefondaki tek koruma yöntemi ise bu değil elbette, dileyen kullanıcılar yine kamera yoluyla yüz tanıma sistemini de kullanabiliyorlar.

Mi 11 Lite'ın SIM kart ve microSD kart çekmecesi alt kenarda bulunuyor. Bu çekmeceyi açtığınızda bir yüzde microSD yuvasını, diğer yüzde ise SIM kart çekmecesini görüyorsunuz. Telefon çift SIM kart desteğine de sahip.

Aynı kenarda USB-C portu ile hoparlör mazgalını da bulunduran telefon, stereo hoparlör desteğine sahip. Alt kenarda bulunan hoparlörü, üstteki ince ahize hoparlörü destekliyor ve bu sayede telefon stereo ses sağlayabiliyor. Xiaomi, Mi 11 Lite için Hi-Res Audio ve kablosuz Hi-Res Audio sertifikalarını da almış. Bu sayede hem telefonun üzerinden hem bağlayacağınız Bluetooth cihazlarından ses konusunda yüksek kalitede verim alabiliyorsunuz.

Bu arada telefonun üst kenarına dikkatlice bakacak olursanız, burada kızılötesi sensörün bulunduğunu da görebilirsiniz. Bu, pek çok kişi tarafından aranan özelliklerden biri olmasıyla önemli bir nokta.

Xiaomi Mi 11 Lite Teknik Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi 11 Lite Teknik Özellikleri Neler?

Evet, buraya kadar her şey tamam. Peki, telefonun teknik özellikleri neler, ne kadar güç üretiyor ve günlük kullanımlarda ne seviyede, oyun performansı nasıl? Şimdi bu tip soruların cevaplarına gelelim.

Mi 11 Lite'ta pek çok kişinin yeni nesil premium orta segment telefonda görmeyi istediği işlemci olan Snapdragon 732G yer alıyor. Telefonun bu işlemcisi 2.3 GHz tepe frekansa sahip 8nm fabrikasyon süreci üzerine inşa edilmiş 8 çekirdekli bir yonga setinden oluşuyor. Buna ilişkin Adreno 618 grafik birimi bulunurken, elimizdeki Mi 11 Lite'ın RAM kapasitesi 6 GB, depolama alanı ise 128 GB.

Bu temel kadro ışığında baktığımızda telefonun günlük kullanımlar için gayet akıcı bir performans sağladığı açık. Bunu zaten hem genel kullanımımızda gördük hem de test sonuçlarında gördük. Telefonun AnTuTu Benchmark performansına baktığımızda 288 bin 200 puan aldığını görüyoruz, GeekBench skorlarına baktığımızdaysa 562 puan tek çekirdek, 1807 puan çoklu çekirdek sonucuyla karşılaşıyoruz. Bunlar da bu kategori için gayet başarılı değerler ve performanslı bir model olduğunu ortaya koyan cinsten raporlar.

Bu sonuç ve teknik kadro ile günlük kullanımlar için gayet yeterli olan telefon, zorlayıcı uygulamalara da rahatlıkla cevap veriyor. Böylece aynı anda birden çok uygulama kullanımlarında performans kaybı yaşamıyor olmak sevindirici. Öte yandan oyun konusunda da bu kategori için önemli modellerden biri oluyor Mi 11 Lite. Biz kullandığımız süre içinde pek çok oyun oynama fırsatı bulduk. Bunlar arasında Asphalt 9 Legends ve Call of Duty Mobile gibi oyunlarda yüksek performans değerleri elde ettik. Telefonda oyunlarda performans kararlılığının korunması için Game Turbo adında bir araç da hazır bulunuyor. Bunu kullanarak oyunları optimize edebiliyor ve performansı yükseltebiliyorsunuz. Ayrıca ek ayarlar kısmından her oyun için ekran dokunma tepkisi ve hassasiyeti gibi özelliklerini ayarlayabiliyorsunuz.

Telefonda güncel işletim sistemi Android 11 kurulu olarak geliyor. Arayüz olarak da Xiaomi'nin alıştığımız MIU yazılımının 12.0.1 sürümü bulunuyor. Oldukça pratik bir arayüz, kullananlar bileceklerdir; daha önce kullanmamış olanlar da hızla alışacaklardır. Mesela telefon ilk açılışta uygulama çekmecesiz olarak geliyor, ancak ayarlar kısmından kolayca menülü sisteme geçiş yapabiliyorsunuz. Arayüzde çeşitli kullanışlı ayarları görebiliyorsunuz.

Bu adımı kapatıp da kameralara geçmeden son olarak pil ömrüne de değinelim. Mi 11 Lite, bu denli ince bir tasarıma sahip olmasına karşın bataryadan feragat etmemiş demiştik. Telefonda 4250 mAh kapasiteli büyükçe bir batarya yer alıyor.

Özellikle Xiaomi'nin son incelediğimiz telefonlarına baktığımızda, şirketin artık iyiden iyiye pil ömrüyle başarılı iş çıkardığını söylemek mümkün. Bu Mi 11 Lite için de geçerli. Telefon güç tüketimi konusunda bir hayli tutumlu ve günlük kullanım için gayet yeterli bir performans sağlıyor. Dengeli bir kullanımla sabahtan gece yatana kadar verimli bir kullanım sağlayan Mi 11 Lite, eğer daha hafif kullanıyorsanız, ikinci günün yarısını da görebiliyor. Elbette burada pil tasarruf modları da devreye giriyor. Telefonda, pil tasarrufu ve ultra pil tasarrufu modları bulunuyor.

Telefonun şarjı bittiğinde ise, kutusundan çıkan 33W gücünde hızlı şarj destekli adaptörle şarj ediyorsunuz ve 30 dakika içinde bataryanın yüzde 59'unu doldurabiliyorsunuz. Bu da önemli bir avantaj. Telefonun tam kapasite şarj olması ise yaklaşık 1 saat civarında bir süre alıyor.

Xiaomi Mi 11 Lite ile test sonuçlarını ve oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Xiaomi Mi 11 Lite Kameraları Nasıl?

Xiaomi Mi 11 Lite Kameraları Nasıl?

Ve kameralar... Mi 11 Lite'ın arka kamera bloğu, pek çok telefonun aksine çokça kibar bir görünüme sahip. Evet, orta segment akıllı telefonlar da artık üst seviye telefonlar kadar geniş kamera yetenekleri içeriyor ancak pek çoğu da kamera bloğuyla kalınca bir tasarım anlayışını benimsiyor, fazla çıkıntılı hatlarıyla kimilerine göre bu kamera blokları oldukça kaba duruyor. Mi 11 Lite ise, aksine çok ince ve kibar bir kamera adasına sahip olarak karşımıza çıkıyor, ama kamera yeteneklerinden de elbette taviz verilmiyor. Telefonun kamerası geniş seçeneklere sahip.

Mi 11 Lite, 3 arka kameralı bir akıllı telefon. Burada ana kamera 64 MP çözünürlüğünde ve f/1.79 diyafram açıklığındaki sensör olurken, onu 8 MP ultra geniş açılı lens ve 2x yakınlaştırmalı 5 MP makro kamera takip ediyor. Telefonun ön kamerası ise ekrana entegre olarak 16 MP selfie kameradan oluşuyor. Ön kameranın diyaframı f/2.5 seviyesinde olurken, geniş açılı bu sensör ile Full HD video kaydı yapılabiliyor. Arka kamera ile se 4K'ya kadar video kayıt imkanı var.

Mi 11 Lite'ın kamera yetenekleri de önceki pek çok Xiaomi modeli gibi bir hayli geniş. Hem ana hem ultra geniş açılı kamera için düşük ışık koşullarını optimize eden bir gece modu olduğu gibi telefonda yapay zeka desteğinden de faydalanılıyor. Böylece düşük ışıkta yapılacak fotoğraf çekimlerinden, gün içinde yapacağınız manzara veya portre çekimlerine kadar karşılığını almanızı sağlıyor.

Mi 11 Lite varsayılan olarak 16 MP'lik fotoğraflar çekiyor, ancak arayüzden 64 MP'i seçerek 64 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Elbette 64 MP'lik fotoğrafların detay seviyesi çok daha yüksek, ancak 16 MP çekeceğiniz fotoğraflar da sosyal medya paylaşımları için fazlasıyla kaliteli seviyede oluyor.

Telefonun çekimlerinde kontrast seviyesi, detay zenginliği, renk ve parlaklık oranları iyi seviyede olurken, kullanıma sunulan çeşitli modlarla kullanımın zenginleştirilmiş olması da avantaj yaratıyor. Kamera uygulamasına baktığınızda, burada ana başlıklar olarak Profesyonel, Video, Fotoğraf ve Portre modlarını görüyorsunuz. Bunlardan Video ve Fotoğraf modlarında hızlıca 0.6x geniş açılı ve 1x ile 2x hızlı zum seçenekleri arasında dolaşabilirken, ayrıca dijital olarak da video modunda 6x'e, fotoğraf modunda ise 10x'e kadar yakınlaşma sağlayabiliyorsunuz. Arayüzde bulunan Daha Fazla sekmesine tıkladığınızda ise burada geniş seçenekler çıkıyor karşınıza. Gece modundan az önce bahsettiğimiz 64 MP moduna, panorama'dan vlog moduna, ağır çekim ve hızlandırılmış çekimlerden uzun pozlamaya kadar türlü seçenekler burada yer alıyor. Peki, makro modu nerede?

Xiaomi, makro modunu ise uygulamanın üst barına gizlemiş. Yapay zekayı da açıp kapatabildiğiniz bu bardaki seçenekler arasında Makro modu bulabiliyorsunuz. Xiaomi'nin bu modun konumunu bir yazılım güncellemesiyle diğer modların arasına alacağını düşünüyoruz. Bu modda yapacağınız çekimlerde de yakınlaştırma seçeneğinizin olduğunu söyleyelim. 1x ve 2x seçenekleriyle sabit ve uzaklığı iyi ayarladığınız fotoğraflarda güzel ve net makro fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.

Xiaomi Mi 11 Lite ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, sonuca geldiğimizde elimizde gerçekten de bu kategoride pek çok yönüyle parlak bir telefon var. Sağladığı performans ve sahibi olduğu özellikleri ile premium orta segment akıllı telefon kategorisi için fazlasıyla yeterli bir telefon olmasının yanı sıra, tasarımıyla da fark yaratan bir model oluyor Mİ 11 Lite. Çok ince ve hafif olması onu gerçekten de çevresindeki pek çok modelden ayırıyor. Konuşulacak çok fazla detayı var ve daha anlatamadıklarımız da bunlar arasında. Artık gerisini sizler keşfedersiniz, fakat premium orta segment bandında iyi bir akıllı telefon arayanların, kullanmaktan gayet memnun kalacakları, kibar görünen bir telefon olduğunu son tahlilde söyleyebiliriz. Fiyatı ise dediğimiz gibi şu an 3800 TL civarında ve bu da oldukça rekabetçi bir etiket.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Mi 11 Lite
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciQualcomm Snapdragon 732G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6.55 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 618
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)5 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4250 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 160 x 6.8 mm
Ağırlık157 gr.