Xiaomi Mi 9T İnceleme

Xiaomi Mi 9'dan sonra bu kez Xiaomi Mi 9T testte! İşte tüm detaylarıyla Xiaomi Mi 9T incelemesi.

CHIP Online Notu 85
  • Gayet başarılı ekranı
  • Snapdragon 730 ile iyi performans
  • Hızlı parmak izi sensörü
  • Pil ömrü
  • Farklı tasarım
  • Ana kamera fotoğraf ve video performansı
  • Selfie performansı
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Düşük ışık performansı daha iyi olabilirdi
  • microSD kart girişi yok
  • Kutu içeriğinde kulaklık yok
  • Stereo hoparlör bulunmuyor

Kısa bir süre önce Çinli şirket Xiaomi'nin Mi 9 modelini incelemiştik. Bu kez de yine 3 kameralı yapıyı koruyan ve buna pop-up kamera eklentisini getiren bir başka model olan Mi 9T akılı telefonunu değerlendireceğiz.

Xiaomi Mi 9T, henüz geçtiğimiz ay tanıtıldı ve Türkiye lansmanı da yapıldıktan hemen sonra elimize ulaştı. O günden bu yana kullandığımız telefonun, farklı pazarlarda Redmi K20 ismiyle de yer aldığını söyleyelim ve şimdi hemen incelemeye geçelim.

Xiaomi Mi 9T Tasarımı

Xiaomi Mi 9T Tasarımı

Xiaomi Mi 9T, tasarımıyla güzel bir model. Özellikle arka yüzeyindeki renk anlayışı ile diğer modellerden farklı bir görünüm kazanan telefon, elimizde Buzul Mavisi rengiyle bulunuyor. Bu rengiyle kenarlara doğru mavi renk gösteren telefon, orta alana doğru degradeli bir geçiş ile siyah bir görünüm kazanıyor. Cihazın ayrıca Karbon Siyahı ve Alev Kırmızısı gibi farklı renk seçenekleri de bulunabiliyor.

Boyutları itibariyle kısa bir süre önce incelediğimiz Mi 9 modeline yakın duran Mi 9T, ekranı gibi arka yüzüyle de cam bir malzeme kullanıyor. Telefonun çerçevesi ise alüminyum malzemeden oluşuyor. Corning Gorilla Glass 5 ile korumalı olan telefonun kutu içeriğinde bir koruma kılıfına yer verilmiş olması da güzel bir detay. Ancak aynı şekilde kutu içeriğinde bir kulaklık göremiyoruz. Ancak bu telefona kendi kulaklığınızı kolayca takabiliyorsunuz. Zira telefonda 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor.

191 gram ağırlığında olan telefon muadillerine göre biraz da olsa kağıt üzerinde ağır görünüyor. 8.8 mm kalınlığıyla da Samsung Galaxy Note 9 ile eş değer kalınlıkta duran telefon, kenarlara doğru incelen kavisli hatlarıyla ise ince bir görünüm kazanmayı başarıyor.

Mi 9Tnin üst kenarında, ona farklı bir hava katan pop-up kamera yer alıyor. Bundan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

Sağ tarafa baktığımızda, burada güç ve ses butonlarını yan yana, alt kısımda da USB-C, SIM kart çekmecesi ve hoparlör ızgarasını görüyoruz.

Mi 9T, çift SIM kart desteği gösteren bir telefon, ancak bu telefonda microSD kart desteği ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle hafızayı fiziksel olarak genişletemiyorsunuz. Bu arada telefonun 64 GB ve 128 GB modellerinin olduğunu da söyleyelim. Hafızayı arttıramayacağınız için kullanımınıza bağlı olarak en doğru seçimi yapmanız gerekiyor.

Yine son olarak hoparlörün stereo olmadığını, tek kanal olarak yerleştirildiğini de belirtelim. Hoparlör her ne kadar yüksek ses çıkışı sağlasa da, stereo hoparlör arayanlar için önemli bir noksanlık.

Ekran ve Daha Fazlası

Ekran ve Daha Fazlası

Mi 9T'un ekranı 6.39 inç büyüklüğünde. Panel olarak AMOLED panelin kullanıldığı telefonda, ekran çözünürlüğü ise 1080x2340 piksel olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle tıpkı Mi 9 gibi aynı ekran boyutu ve çözünürlüğünü kullanan telefonun, piksel yoğunluğu da yine 403 ppi oluyor.

Telefonun ekran – gövde oranı da fazlasıyla etkileyici. Kenar çerçevelerinin oldukça ince tutulduğu telefonda herhangi bir çentik alanının bulunmaması da görüntünün pek çok akıllı telefona göre daha geniş olmasını sağlamış kuşkusuz.

Hatta Xiaomi bunu biraz daha öne çıkartmak için telefonun arayüzünde navigasyon tuşlarını kaldırarak, daha sezgisel bir kullanımı gözetmiş. Elbette bu kullanıma alışamazsanız, navigasyon tuşlarını ayarlardan geri getirebiliyorsunuz.

HDR10 ile uyumlu olan ekran, DCI-P3 renk uzayını tamamen kapsayabiliyor. Bu anlamda pek çok amiral gemisi akıllı telefonun kategorisinde olan Mi 9T, parlak ışıkta beyaz ışığını 646 kandelaya kadar çıkartabiliyor ki, bu da birkaç gün sonra detaylı incelemesini sizlerle paylaşacağımız Samsung Galaxy A70'ten iyi bir skor.

Genel olarak beyaz ışık gibi renk üretiminde de AMOLED panelin nimetlerinden faydalanan bir telefon olan Mi 9T, böylece ekranıyla kullananları memnun edecek bir model diyebiliriz.

Ekrana Entegre Parmak İzi Sensörü

Ekrana Entegre Parmak İzi Sensörü

Şimdi bir de ekranın altında ve üzerinde yer verdiği özelliklere bakalım.

Xiaomi Mi 9T de son zamanlarda sıkça görmeye başladığımız pek çok model gibi, parmak izi sensörünü ekranın altına entegre eden telefonlardan. Parmak izinizi oluşturduktan sonra, telefon kapalıyken parmağınızı ekrana sürdüğünüzde yanarak yerini gösteren bu sensör, gayet hızı şekilde çalışıyor. Bir süre sonra zaten tam olarak yerine alıştığınız için eliniz ekranın altına doğru gitmeye başlayacak. Kullandığımız süre boyunca bu sensörün teklediğine pek şahit olmadık açıkçası. O anlamda sorunsuzca kullanabileceksiniz. Ha, parmağınız ıslakken yine pek çok telefonda olduğu gibi sensör algılamıyor ama, onu söyleyelim.

Pop-up Kamera

Pop-up Kamera

Telefondaki bir diğer güvenlik yöntemi ise yüz tanıma. Bu noktada da telefonun pop-up kamerasına başvuruyorsunuz. Telefon kilitliyken ekranı yukarı doğru ittiğinizde ortaya çıkan pop-up kamera, yüz tanıma işlemini sorunsuzca yapabiliyor. Bu özelliği düşük ışıkta da denedik. Gayet hızlı şekilde çalışıyor, ancak güvenlik noktasında bunun pek güvenli bir yol olmadığını da söyleyelim. Zira kamera detaylı yüz tanılama yapmıyor. Öte yandan kameranın açılmasını da bekleyeceğiniz için bu işlem, parmak izine göre daha ağır bir yöntem.

Hazır pop-up kameraya değinmişken, bu kameraya biraz daha detaylı bakalım. Öncelikle hemen şunu söyleyelim: Xiaomi, Mi 9T'yi tanıtırken, kameranın 300 bin kez açılıp kapanmaya karşı test edildiğini söylemişti. Bu da kabaca bir hesapla, günde 100 kez açıp kapatsanız, 8 yıl gibi bir süre yapıyor. Yani ekstra zorlamadıkça bu kameranın bozulması pek zor gibi. Ha, ısrarla elinizle üzerine basarak kapatmaya çalışırsanız, muhakkak bozarsınız tabii. Kaldı ki, cihaz bu durumda da baskı gördüğünü anlayarak kendini koruma amaçlı olarak içeri çekiyor. Yine ayrıca düşmeye karşı da korumalı tasarlanmış. Hafif bir yükseklikten bile aşağı bıraksanız, kamera otomatik olarak kapanıyor. Bu anlamda zarar görmesi oldukça zor.

Bu arada Xiaomi, bu pop-up kamera için birtakım özelleştirme seçeneklerine de yer vermiş. Kamera açılırken hoş bir ışık efektiyle açılıyor fark ettiğiniz gibi. Ayrıca bir ses efekti de var. Işık efektini değiştiremiyorsunuz, sadece açıp kapatabiliyorsunuz, ancak ses efektlerini 6 farklı şekilde değiştirme elinizde. Bunu telefonun Ön Kamera Efektleri kısmından yapabiliyorsunuz.

Xiaomi Mi 9T Teknik Özellikleri ve Performansı

Xiaomi Mi 9T Teknik Özellikleri ve Performansı

Xiaomi Mi 9T, Android 9 işletim sistemini çalıştırıyor ve Xiaomi'nin kendi MIUI 10 arayüzünü kullanıyor. Arayüzün kullanına kısa bir sürede alışıyorsunuz. Uygulama çekmecesi bulundurmayan bir arayüzü gözeten telefon, çok sayıda tema seçeneği ve duvar kağıdını da beraberinde getiriyor. Ayrıca arayüzün karanlık modu da mevcut. Bunu da yine ekran ayarlarından yapılandırabilirsiniz.

Telefonun arabirimi gayet akıcı çalışıyor. Aslında telefonun bunu genel kullanımına yansıttığını da söyleyebiliriz. İşlemci olarak Snapdragon 730'u bulunduran Mi 9T, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle 2 adet 2.2 GHz frekanslı Kyro 470 Gold ve 6 adet 1.8 GHz frekanslı Kyro 470 çekirdeklerinden güç sağlıyor. Buna bağlı olarak telefonun grafik işlemcisi Adreno 618 olarak yer alıyor.

6 GB RAM kapasitesine sahip olan Xiaomi Mi 9T, elimizdeki model ile 64 GB kapasitede bir hafıza bulunduruyor. Telefonu ilk açtığınızda ise bu kapasitenin yaklaşık 51 GB'ı kullanılabilir durumda. Telefonda bir microSD kart desteğinin olmadığını da bu noktada tekrar hatırlatalım.

Mi 9T'nin bataryası ise 4000 mAh kapasitesinde. Kutu içeriğinde yer alan şarj cihazının da 18W gücünde olduğunu da söyleyelim ve şimdi telefonla aldığımız test sonuçlarına bakalım.

Xiaomi Mi 9T, uyguladığımız AnTuTu Benchmark'tan 213486 puan topluyor. Bu puanla Huawei P20, P20 Pro'nun önüne yerleşen telefon, yine LG G7, Galay Note 9 ve Galaxy S9 modelleriyle listede yan yana yer alıyor.

Geekbench'e geldiğimizde de burada tek çekirdek skoruyla 2534 puan topluyor Mi 9T. Çoklu çekirdek performansında da 6749 puan üretebilen telefonun işlemcisi, tek çekirdek performansıyla LG G7 ve HTC U12+ ile hemen hemen aynı sonuçları alsa da, iş çoklu çekirdek performansına geldiğinde, birkaç basamak geriliyor ve P20, P20 Pro, Galaxy Note 8 ve Mate 10 Pro ile yakınlaşıyor.

Bu testler neticesinde yine Samsung Galaxy A70'in önünde duran Xiaomi Mi 9T, ayrıca Huawei P30 Lite'ın da önünde yer alıyor. Tabii ki bu saydığımız 2 telefon da Mi 9T'ye göre daha ucuz modeller. O anlamda arada segment farkı olması muhakkak. Ancak mesela fiyatıyla çok daha yüksek olan Oppo Reno'ya performans konusunda Mi 9T'nin büyük fark attığını da bu noktada söylemek lazım. O da Oppo'nun Reno modeline ne yazık ki yüksek fiyat uygulamasından kaynaklanıyor ki, bunu da Oppo Reno incelememizde söylemiştik.

Her neyse, tüm bunları toparlayacak olursak, Xiaomi Mi 9T performans noktasında kategorisine uygun duran bir model olmuş, bunu fiyatıyla da dengelemiş diyerek şimdi telefonun pil performansına bakalım.

Xiaomi Mi 9T Pil Performansı Nasıl?

Xiaomi Mi 9T Pil Performansı Nasıl?

Xiaomi Mi 9T, sahip olduğu 4000 mAh bataryası ile Xiaomi Mi 9'un 3300 mAh kapasiteli bataryasından yaklaşık yüzde 20 daha fazla kapasite sunuyor. Hızlı şarjı destekliyor ve 18W'lık şarj adaptörüyle yaklaşık 30 dakika içinde bataryanın yüzde 45'ini doldurabiliyor. Tam kapasite şarj olması ise yakaşık 1 saat 40 dakika kadar sürüyor.

Telefona uyguladığımız gerçek dünya batarya testleri sonucunda gayet başarılı bulduk. Yaklaşık olarak 11 – 12 saat boyunca aralıksız kullanımda ekran açık kalma süresi sunan ve bu süre içinde de web dolaşımları, oyun ve sosyal medya kullanımı sağlayabilen telefon, video noktasında da daha uzun bir performans sergiledi. Bu telefonla tek şarjla yaklaşık 17 saat kadar video izleyebiliyorsunuz. Bu arada her iki senaryoda da ekranın parlaklığını yüzde 50 seviyesine ayarladığımızı da söyleyelim.

Xiaomi Mi 9T Kameraları Nasıl?

Xiaomi Mi 9T Kameraları Nasıl?

Şimdi de artık son olarak kameralara gelelim. Telefonda yine Mi 9'da da karşımıza çıktığı gibi 3'lü kamera dizilimi yer alıyor. Bunlardan ana kamera 48 MP ölçüsünde olurken, diyafram da f/1.8 olarak yer alıyor.

Ana kamera geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor. Faz algılamalı otofokusa burada yer verilmiş, ancak bir optik imaj sabitleyici bulunmuyor.

İkinci kamera 8 MP ölçüsünde telefoto olurken, 3'üncü kamera da 13 MP'lik ultra geniş olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kameranın da diyaframı f/2.4 seviyesinde. Telefoto lenste yine faz algılama yer alırken, bu kamerada 2x optik zum olanağınız da bulunuyor.

HDR, yapay zeka gibi, portre modu gibi seçenekler Mi 9T'de mevcut. Tümünü etkin şekilde kullanabiliyorsunuz. Sağladığı görüntü kalitesi ile de ortaya gayet keyif verici kareler çıkartabiliyor kameralar. Gün ışığında çekilen hemen hemen tüm pozlardan gerek detay seviyesi, gerek renk, gerek kontrast noktalarında iyi sonuçlar alacaksınız. Dinamik aralık ise oldukça geniş.

Telefon gün içi fotoğraflarında kendini parlattığı kadar gece çekimlerinde bunu sağlayamıyor. Her ne kadar diyafram düşük tutulmuş olsa da, gece çekim performansını pek beğenmediğimizi söyleyelim. Bu senaryoda her ne kadar gürültü düşük olsa da, detaylar da oldukça düşük seviyede. Pro modda ISO'yu açarsanız ise, bu defa da gürültü miktarı artıyor. Bu anlamda gece performansı daha iyi olabilirdi diyebiliriz. Mi 9T'de ayrıca bir Gece modu da var. Bu modda yapacağınız çekimlerde ise bir miktar daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

Pop-up kameraya tekrar gelirsek, burada 20 MP ölçüsünde ve f/2.2 diyaframlı bir lensin bulunduğunu söyleyebiliriz. HDR destekli olan ön kamera, alan derinlik sensörü olmamasına karşın fazlasıyla başarılı bir şekilde bu açığını kapatıyor ve iyi şekilde alan derinliği etkisi yaratabiliyor. HDR ve yapay zeka destekli çekimlerde de güzel sonuçlar üreten ön kamerayı beğendik.

Son olarak telefonun ön kamera ile Full HD'de 30 kare, arka kamerayla ise Full HD'de 60 kare, 4K'da ise 30 kare kayıt alabildiğini söyleyelim ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Xiaomi Mi 9T ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak inceleme boyunca bahsettiklerimizi bir araya getirdiğimizde Xiaomi Mi 9T'nin dengeli bir telefon olduğunu söylemek zor değil. Bulunduğu segment ve fiyatı dahilinde gayet oturaklı bir akıllı telefon olmuş. Telefon, performans ve kullanım açısından gayet başarılı duruyor; buna tasarımı, pil ömrü ve ekranıyla da iştirak ediyor. Elbette eksikleri de var ancak bunlar sahip olduğu fiyatla beraber microSD kart desteğinin olmaması dışında göze çok batmıyor.

Xiaomi Mi 9T'nin fiyatı ise elimizdeki 64 GB'lık modeliyle 3799 TL. 128 GB'lık sürümü ise 3999 TL. Bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Günümüz akıllı telefonları arasında fiyatıyla çok abartı durmayan, üst sınıfa yakın ve dengeli bir akıllı telefon arayanlar Xiaomi Mi 9T'yi değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Xiaomi Mi 9T'ye alternatif olarak Huawei P20 Pro'yu da değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Mi 9T
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciQualcomm Snapdragon 730
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6.39 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciAdreno 618
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera20 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 156 x 8.8 mm
Ağırlık191 gr.
Okuyucu Yorumları