Sıradışı Bir Modelleme

önce kaç tane 3D grafik yazılımı ile çalışmış olursanız olun ZBrush kadar sıra dışı ve eğlenceli bir programa rastlamayacağınıza eminiz. Aynı anda hem 2D hem de 3D çalışan program böylelikle boyama programlarının gücünü 3D modelleme için kullanabiliyor.

ZBrush (V1.23) İnceleme
CHIP Online Notu 74

Yarı boyama yarı modelleme yazılımı olan ZBrush ile fonksiyonel katmanlar, özgün materyaller, renk ve ışık efektleri ve sıradığı modelleme araçları ile karmaşık resimler kolaylıkla oluşturulabiliyor. Programın arabirimi ise diğerlerine göre oldukça farklı ve kullanmayı öğrenmek biraz zaman alabiliyor. Ancak firmanın hazırladığı özel tutorial’lar ile bu zamanı kısaltmak mümkün. ZBrush, wireframe modeller üzerinde çalışmıyor. Böylelikle kullanıcılar nurbs ya da spline gibi terimleri bilmek ve kullanmak zorunda kalmadan sadece düşündüklerini modelleyebiliyorlar.
En popüler karakter modelleme yazılımlarından biri olan Poser’ın en büyük özelliklerden biri olan morph hedeflerini kullanabilmesi ile bu hedefleri kolayca yaratabilecek diğer modelleme programlarına olan ilgi de hızla artıyor. Dolayısıyla ZBrush, Poser modellerine morph hedefleri yaratması ile modelleme üzerine çalışan Poser kullanıcıları için vazgeçilmez bir kolaylık sağlayabiliyor. Bu konuda daha fazla bilgi için www.awakemm.com adresine başvurabilirsiniz. Burada Poser Arcana sayfasında ZBrush ile Poser’ın birlikte kullanılmasını sağlayacak birçok açıklayıcı örnek bulabilirsiniz. Program, yakın zamanda karakter modelleme yapanlar için olmazsa olmazlar arasında yerini alacak gibi duruyor. Ancak çok meşhur bir 3D dosya biçimi olan *.3DS için destek verilmemesi bir dezavantaj sayılabilir.

Son sürüm olan V1.23’ün diğer bir büyük yeniliği ise scripting desteği. Üstelik bu özellik sadece otomasyon ve kişiselleştirme için değil, kullanıcıların programı öğrenmeleri ve etkileşimli tutorial’lar ve makrolar hazırlayabilmelerine de olanak tanıyor. ZBrush’ı satın almak için ise şimdilik sadece online seçenek bulunuyor. Üstelik belirli bir süre boyunca Zbrush’ı gerçek satış fiyatının %50 altında almak mümkün olacak. Bir sonraki sürümün çıkışına kadar devam etcek bu kampanyanın ardından ise belirlenen satış fiyatı 585$ olacak. Programı indirmek için http://pixologic.com/index.cgi?home adresini kullanabilirsiniz. Program hakkında daha çok bilgi sahibi olmak, yeniliklerden haberdar olmak için Zbrush kullanıcılarına özel açılmış yeni bir online sanatçı formu olan 3D Commune’den http://www.3dcommune.com/3d/forum.mv?ZBrush yararlanabilirsiniz. Ayrıca artık iyice yaygılaşan bir ZBrush kaynağı olan ZBrushCentral’a da http://www.zbrushcentral.com/ başvurabilirsiniz. Eğer program ile yapılmış örnekleri merak ediyorsanız bunun için en büyük kaynak yine firmanın kendisi. Burada kullanıcılardan gelmiş örnekler yer alıyor. Mutlaka bir göz atın. http://pixologic.com/gallery/galleryfr.html

Sonu: Programı tüm fonksiyonları ile kullanmak için öncelikle bir öğrenme dönemi geçrimek gerekiyor. Ancak daha sonra diğer hiçbir program ile yapamayacağınız organik modeller tasarlanabiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZBrush (V1.23)
Ürün Markası Zbrush
CHIP Online Notu
74
Okuyucu Yorumları