Büyük dosyaları bulun

Bilgisayarınızda çok yer kaplayan büyük dosyaları bulmak istiyorsunuz ve bunun için bir yöntem olup olmadığını merak ediyorsunuz. Sürücünüzdeki en büyük dosyaları görüntülemeniz mümkün.

Büyük dosyaları bulun

Vista'nın Windows araçlarıyla bu iş çok kolay. Bunun için Başlat kısmındaki arama alanından çağırabileceğiniz Windows'un PowerShell aracından yararlaalanınnabilirsiniz. Yapacağınız sorguda sınıflandırma ve filtreme özellikleri de bulunuyor. İlkin bir klasörün, alt klasörleri de dahil olmak üzere dosya listesini çıkartmanız gerekiyor.

Daha sonra dosyaları boyutuna göre sıralayabilirsiniz. PowerShell'deki komut dizinleri sayesinde tüm gerekli komutlara ulaşmanız mümkün. "Get-ChildItem [klasör]-recurse" komutu sayesinde bir klasör tüm alt klasörleriyle birlikte listeleniyor. "-recurse" parametresi arama sırasında alt klasörlerin de birleştirilmesine yarıyor. "Get-Child Item" komutu yerine "dir" komutunu da kullanabilirsiniz. Bir sonraki adımda "Sort-Object length –descending" komutu sayesinde dosyanın boyutuna göre sınıflandırılmasını sağlıyorsunuz. Her iki satırdaki komutları "|" simgesi ile birleştirmelisiniz. Böylelikle gösterilen öğe ikinci komutla yönetilebilir hale geliyor. Diğer taraftan en çok yer kaplayan ilk 20 dosyayı görüntülemek için de "Select-Object-first 20" komutunu girmelisiniz. Son olarak "WriteOutput" komutunu görüntülemek için girmeniz gerekiyor. Komutların toplu halde görünümü şu şekilde olacak: Get-ChildItem [klasör] -recurse | Sort-Object length -descending | Select-Object -first 20 | Write-Output

Not: Tüm bu komutları komut satırında tek tek girmek yerine, önce bir metin belgesinde yazıp daha sonra kopyala yapıştır yöntemiyle PowerShell'e aktarmanız daha pratik olacaktır. Kopyala yapıştır için [Ctrl] + [c] ve [Ctrl] + [v] klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları