Fotoğraflarınızdaki meta verileri silin

Güvenliğiniz için fotoğraflarınızdaki meta verileri silin

Resimlerdeki meta veriler

Özellikle cep telefonlarıyla çekilmiş fotoğraflarda gereğinden fazla meta veri (meta-data) bulunuyor. İçinde cep telefonunuzun ya da GPS verilerinizin bulunduğu bu verileri fotoğrafınızı yüklemeden silmelisiniz. Windows'taki onboard özelliği sayesinde
fotoğraflarınızdaki bu meta verileri silebiliyorsunuz. Fotoğrafınızın özelliklerini üzerine sağ tıklayarak çalıştırın. Buradan "Ayrıntılar" sekmesine geçin. En alttaki "Özellikleri ve Kişisel Bilgileri Kaldır" bağlantısına tıklayın. Karşınıza gelen penceredeki "Dosyada bulunabilecek tüm özelliklerin kaldırıldığı bir kopya oluştur" seçeneğini işaretleyip "Tamam"a tıkladığınızda, fotoğrafınızın meta verilerinin tamamen silindiği bir kopyası oluşturuluyor. Diğer taraftan "Aşağıdaki özellikleri bu dosyadan kaldır" seçeneğini işaretlediğinizde, fotoğrafınızdaki sizin belirlediğiniz meta verilerini kalıcı olarak silebiliyorsunuz. Örneğin "Exif sürümü"nü silerek, fotoğrafınızın çekim özelliklerini, çekildiği cihazın bilgisini silebilirsiniz.

Exif bilgilerini sağlıklı bir biçimde kaldırmak için sayısız yazılım bulunuyor. Bu yazılımlar sayesinde birden çok fotoğraftaki meta verilerini tek tıklamayla temizleyebilmeniz mümkün. Örneğin "Exif Tag Remover" bu yazılımlardan. Uygulamayla Exif bilgilerini temizlemek çok kolay. Yazılımı kurduktan sonra açın ve "Add"e tıklayın. Temizlemek istediğiniz fotoğrafları açılan pencereden seçin. Daha sonra yazılımda liste halinde görüntülenecekler. Tüm fotoğrafların seçimini tamamladıktan sonra "Next"e ve "Clean"e tıklayın. Böylelikle seçtiğiniz tüm fotoğraflardaki meta veriler temizlenmiş olacak.

Okuyucu Yorumları