Fotoğraftaki kumlanmayı önleme

Dijital bir fotoğraftaki kumlanma, negatif filmlerdeki grain ile aynıdır.Bazen bu estetik kaygılarla kullanılsa da, dijital dünyada pekde iyi anılmaz.

Fotoğraftaki kumlanmayı önleme

Neyse ki son zamanlarda geliştirilen filtreler sayesinde bu dijital hatadan büyük oranda kurtulmak mümkün. Ancak yazılımlar bazen kumlanma ile detay noktaları karıştırabiliyor.

Çok fazla filtreleme uygulandığında detaylardan ödün verilmesi
neredeyse kaçınılmaz. Bu yüzden kumlanmayı engelleme sırasında
detaylardan ödün verilmemesi için çok iyi bir denge tutturmak
gerekiyor. Kumlanmadan kurtulmanız için kullanabileceğiniz en
başarılı yazılımlar arasında Dfine (www.niksoftware.com, yaklaşık
120 Euro), Noise Ninja (www.picturecode.com, 25 Euro'dan başlıyor)
ve Neat Image (www.neatimage.com, 22 Euro'dan başlıyor) bulunuyor.

Bu saydıklarımızdan sonuncusu sadece başarılı sonuçlarıyla
değil, aynı zamanda demo sürümünün sınırsız olarak kullanılabilmesi nedeniyle kullanıcılar arasında hayli popüler. Kullandığı özel kumlanma profili sayesinde, diğer yazılımlardan daha
başarılı biçimde ayıklama yapabiliyor. Neat Image'in arayüzü dört sekmeye ayrılıyor, böylelikle filtreleme işlemlerini adım adım gerçekleştirebiliyorsunuz.

Açmak istediğiniz fotoğrafı "Input image" ile seçin ve "Device Noise Profile"a gidin. Şimdi "Auto profile"a tıklamanız gerekiyor. Böylelikle yazılım yüzey taraması yapacak ve kumlanma parçalarını tespit edecek. Şimdi "Noise Filter Settings" sekmesine gidin ve "Preview"a tıklayın. Karedeki ön izlemede şimdi Neat Image'in sunduğu örneği göreceksiniz. Bu fotoğrafta kumlanma azaltılmış olacak. Daha sonra kareyi dilediğiniz alana yerleştirebilir ve filtreleme işleminin detaylara müdahalesiyle oynayabilirsiniz.

Bunun için görselin sağ tarafında bulunan alandan filtrenin çeşidini ve gücünü ayarlayın. Eğer her şey dilediğiniz gibiyse "Output Image"a gidin ve "Apply"ı kullanarak görseli filtreleyin. Son olarak "Save output image" ile görseli kaydedin.

Okuyucu Yorumları