Görüntü hizmetleri için ufak kolajlar

Çektiğiniz fotoğraflardan kartpostal hazırlamayı düşünüyorsunuz. Ne var ki bulabildiğiniz hazır şablonlar hiç de yeterli değil.

Görüntü hizmetleri için ufak kolajlar

Fotoğraf kartpostal araçları geniş tasarım araçları sunsalar da genelde hoşa giden sonuçlar çıkmaz. Photoshop'ta kendi kartpostalınızı yapmaya karar verdiyseniz, tek tek görüntüleri derleyip, yalnız kartpostal olarak değil, bir poster veya bir albüm kapağı olarak kullanabilirsiniz. Belirlenen biçime bağlı olarak kendi işlerinizi farklı projelerde değerlendirebilirsiniz. Dosya menüsü yahut [Ctrl] + [N] ile yeni bir dosya açın. Açılış sırasında boyutları belirleyin; biz 15 x 10 cm boyutlarını seçtik. Çoğunlukla aynı biçimi kullanıyorsanız vakit kazanmak için bir belge şablonu da hazırlayabilirsiniz. Şablon ayarlarınızı "Save Template" ile kaydedebilirsiniz. Bu istediğiniz dosya biçiminin daha sonra daha kolay yüklenmesini sağlar. Photoshop'unuzun cetvelleri görünmüyorsa, [Ctrl] + [R] yahut "View" menüsü ile açın, zira görüntüyü bölümlemede bunu kullanacaksınız. Belirli bir boyutta görüntü bölümleri elde etmek için belgenizde ilgili yardımcı çizgileri oluşturun. Posta kartı biçimini aynı boyutta üç bölümden oluşturmak için her beş ve on santimde dikey yardım çizgilerine ihtiyacımız var.

Şimdi görüntüleri kolaja yerleştirmek için onları ardı ardına açmanız gerek. Tüm görüntülerde aynı 300 dpi çözünürlük olmalı. Durum böyle değilse bunu görüntüleri yerleştirmeden önce "Image / Image Size" ile değiştirebilirsiniz. İlk görüntüyü panoya [Ctrl] + [A] ve [Ctrl] + [C] ile kopyalayın. Sonra hazırladığınız belgeye gidin. Belgede "Selection rectangle tool" ile ilkin görüntü bölümünü çevreleyen alanı seçin. Ardından menüdeki "Paste in selection" ya da [Alt] + [Shift] + [V] tuşları ile panoyu dosyaya kopyalayın. Yapıştırdığınız görüntü çok büyükse düzenlemeniz gerekecek. Görüntü boyutunu uyarlamak için [Ctrl] + [T] tuşlarına basın. Bozulmaları önlemek için [Ctrl] tuşuna basılı tutun, yalnızca köşeleri sürükleyin. Sonra [Enter] ile onaylayın. "Shift tool" aracı konumu bunun ardından değiştirmede kullanabilir. Seçtiğiniz tüm görüntüler doğru konumdaysa bütün kompozisyonu tonal değeri düzelterek veya mesela gradyan eğrisi kullanarak en iyi hale getirebilirsiniz. Dosyayı JPEG olarak kaydetmeden önce "Levels" ile son tonlama ayarlarını yapabilir "View / Delete Help Lines" ile yardımcı çizgileri silebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları