Görüntüleri kayıpsız büyütün

18 megapiksel kameraların çözünürlüğü bile zaman zaman düşük kalabilir: Özellikle de fotoğraftan detay alacaksanız.

Görüntüleri kayıpsız büyütün

Konuya ve kullanılan lensin kalitesine bağlı olarak fotoğraf iyi ise genelde %100 büyütme mümkün. Ama görüntü kalitesinin yanında büyütmenin sevilmemesinin bir sebebi daha var: Dosya büyüklükleri de artıyor, hatta bir bilgisayarda işlemek son derece zorlaşıyor. O halde bölüm bölüm büyütün! Aşağıdaki ipuçları görüntüyü en iyi hale getirmede yardımcı olacak.

KUMLANMAYI ENGELLEYİN: Ölçek arttıkça bozulmalar da artacak. Bölümü büyütmeden önce görüntüdeki kumlanmayı alın ki,
filtre daha büyük biçim içerisinde o gürültüyü fark edemesin. "Filter / Noise Filter / Reduce Noise" ardından filtre efektlerinizi konunuza uygulayın. Her halükarda burada biraz dikkatli olmalısınız. Sonrasında keskinleştirme aşaması gelecek.

BÖLÜMÜ TANIMLAYIN: Bunun için "Release Tool"u çalıştırın, bir çerçeve çizin, görüntüye çift tıklayarak seçiminizi onaylayın. Şayet belli bir sayfa oranı veya özel boyut istiyorsanız, görev çubuğu alanına "60 cm" ve "40 cm" girin.

Dikkat, "Resolution" alanı hep boş olsun. Photoshop kayıp pikselleri otomatik olarak tolere ediyor.

GÖRÜNTÜ ÖLÇEĞİNİ BÜYÜTÜN: [Alt] + [Ctrl] + [I] ile "Image size" seçeneğini çalıştırın. "Resample Image" seçeneğini etkinleştirip "Bicubical (best for smooth gradients)"ı seçin. "Pixel repetition" yöntemi pikselleri duble arttırıyor ve bu yöntemin modası
geçti. Sonucunda kontrast kenarlarında o çok korkulan basamak düzeyleri oluşuyor. Adobe büyütme işlemi için "Bicubical (best
for smooth gradients)"ı öneriyor çünkü bu hesaplama basamak düzeyleri oluşmasına mani oluyor. Gerçi sonuç bir miktar yumuşak oluyor. Bunun alternatifi olarak örneğin "300 dpi" gibi istediğiniz değeri girin, gerekirse genişlik ve yüksekliği değiştirin. Sonra "OK"e basın.

KENARLARI KESKİNLEŞTİRİN: Büyütülen görüntü göreli yumuşak olacak, bunun başlıca nedeni kontrast kenarları ve harfler. Muhakkak keskinleştirmeyi sonra, ideal olarak "Mask" ile yapın. Bunun komutu "Filter" menüsü altındaki "Sharpen". Büyük biçimlerde keskinleştirme de büyüyor.

Okuyucu Yorumları