Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni tek tek yapın

Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) tartışmalı bir konu. Vista'da UAC ya açılıyor, ya kapatılıyor. Peki, Windows 7'de nasıl oluyor?

Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni tek tek yapın

Windows 7'de seçebileceğiniz dört farklı Kullanıcı Hesabı Denetimi düzeyi var. "Başlat / Denetim Masası"nı açın, "Sistem ve Güvenlik"i seçtikten sonra "Güvenlik Merkezi"ni açın. Denetim Masası'nın
klasik görünümünde "Güvenlik Merkezi"nin simgesine tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz. Pencerenin sol tarafındaki "Kullanıcı Hesapları ve Aile Denetimi / Kullanıcı Hesapları"na tıklayın. Buradaki değişiklikleri Kullanıcı Hesabı Denetimi üzerinden onaylayıp, seçtiğiniz hesapta parolanızı girerek yönetici hakları erişimi sağlayın. Şimdi karşınıza çıkacak diyalog kutusundan Kullanıcı Denetim Hesabı'ndaki dört düzeyden birisini seçebilirsiniz. Bunun için fare vasıtası ile seçenekleri kaydırın, istediğiniz seçenekte "Tamam" tuşuna tıklayın. Bu seçiminiz yönetici hesabından yetki ile onaylanmalı.

En güvenli ayar, yönetici hakları gereken sistem ayarlarına yapılacak tüm değişikliklerde uyarı verir. Windows bu durumda masaüstünü karartır, sistem ayarlarına yapacağınız değişikliğe karar verene dek diğer uygulamalara erişemezsiniz. Microsoft bu duruma "Güvenli Masaüstü Kipi" diyor.

Sonraki düzeyde yalnızca harici yazılımlarla değişiklik yapma girişimleri hakkında uyarı geliyor. Buna karşın, bu yeni Kullanıcı Hesabı Denetimi düzeyinde elle yapılacak değişikliklerde uyarı oluşmuyor. Üçüncü seviye de ikincisi gibi işlemekle beraber, "Güvenli Masaüstü Kipi"ne geçmiyor. Dördüncü düzeyde hiçbir uyarı gelmediği gibi otomatik işlev görüyor: Yönetici olarak oturum açtığınız sürece, hiçbir denetime tabi olmadan bilgisayar korsanları
veya virüsler kolayca sistem değişikliği yapabiliyor. Yönetici hakları olmadan oturum hesabı açılı ise, Windows hiçbir sorgu ekranı olmadan tüm sistem değişikliklerini reddediyor.

Okuyucu Yorumları