Standart araçlarla veri yedekleme

Yedekleme çok önemli ama bunun için ek yazılım kullanmak istemiyorsunuz. XP'deki aracı kullanmak istiyorsunuz ama yerini mi bilmiyorsunuz?

Standart araçlarla veri yedekleme

Microsoft yedekleme aracını güncelledi. Başlangıç menüsünden "Başlat / Programlar / Donatılar / Sistem Araçları / Yedekleme"ye gelerek "Backup or Restore wizard" diyalog kutusunu çalıştırın. Sihirbazdan adım adım ilerlemek istemezseniz, "Always start in wizard mode" "İleri"ye basarak, sonraki sayfaya geçebilir "Geri"ye
tıklayarak önceki basamağa dönebilirsiniz. Sonraki diyalog kutusunda "Backup Files and Settings" seçeneğini yahut bunları
tamir etme seçeneğini seçin. Hangi verilerin ve ayarların yedeklemeye alınacağını dört seçenek üzerinden belirleyebilirsiniz.
Üçüncü basamakta kayıt konumunu "Bul" seçeneğini kullanarak sonraki satıra yedek dosyanın adını yazabilirsiniz. Sonraki sayfada tüm özelliklerin bir özetini göreceksiniz. Buraya "Advanced" tuşuna tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Çıkan diyalog kutusundan yedekleme türünü seçebiliyorsunuz: "Copy", "Incremental", "Differential" veya "Daily". Temel ayar olan "Normal"i buradan değiştiriyorsunuz. Seçilen yedekleme türünün özellikleri alttaki "Description" kısmında görülebilir. Ayarlarınız tamamsa, "Son" tuşuna tıklayarak yedeklemeyi başlatın. Sisteme daha sonra bir yedeği aktarmak isterseniz, sihirbazın ikinci sayfasındaki "Restore Files and Settings" seçeneğine gelin ve dizinden, sonraki sayfada çıkacak klasörlerden gerekli yedek dosyasını seçin.

Not: Windows XP'nin Home Sürümü'nde, yedekleme aracı standart olarak mevcut olmakla beraber bilgisayarınıza kurulu değil. Kurulum CD'sindeki "Valueadd\Msft\ Ntbackup" klasöründe mevcut. "ntbackup. msi" dosyasına çift tıklayarak kurulumunu başlatabilirsiniz. Maalesef Windows XP altındaki yedekleme çözümünün bazı kısıtlamaları var: Şayet Ntbackup'ı çalıştıracak olursanız, otomatik sistem kurtarma desteği yok, bir CD yazıcıya yedek almak için doğrudan istediğiniz cihazı hedef gösteremiyorsunuz. Daha çok bilgi için yukarıda belirttiğimiz klasördeki "ReadMe.txt" dosyasını okuyun. Ntbackup'ın daha az sorunlu işlemesi için Service Pack 2, daha da iyisi Service Pack 3 bilgisayarınızda kurulu olmalı.

Okuyucu Yorumları