USB 3.0 bağlantı hızıyla sabit diskler uçuyor

Yeni bilgisayarınız USB 3.0 bağlantısını desteklediğinden siz de buna uygun bir sabit disk aldınız. Ne var ki 2.0 bağlantı yuvalarında sabit diskiniz kusursuz çalışırken, mavi port'larda sorun var.

USB 3.0 bağlantı hızıyla sabit diskler uçuyor

Tuhaf bir biçimde harici diskler, USB 3.0 port'larıyla uyum sorunu yaşıyor ve disklerin 2,5 ya da 3,5 inç olması fark etmiyor. Yeni disklerin eskilere göre daha fazla sorunu olduğu ortada. Burada asıl sorun eski sürücülerde USB 3.0 güç yönetim özelliklerinin bulunmaması çünkü sunucu cihaza (PC ya da dizüstü) bağlanan disklerin veri aktarımına bu port'lardan izin veriliyor. Bu sorunu çözmenin radikal bir yolu yeni özellikleri desteklemeyen eski bir sürücü kullanmak. 1.x sürümündeki NEC/Renesas sürücüler gibi. Yeni 2.x sürücüler 2.0.26.0 sürümünden bu yana sorun çıkartmadan çalışıyor. Tabii bu cihazlarda da güç koruma özelliği manuel
olarak devre dışı bırakılmalı. Sunucu denetleyicisine bir firmware güncellemesi yapılması eski sürücü kullanımından daha akıllıca olacaktır. Bunun için gerekli yonga güncellemesi genellikle JMicron JSM-539/551 yongaları için yapılıyor. Güncel firmware sürümü olan
255.31.3.41.22 sürümü internette bulunuyor (stationdrivers.com/page/jmicron.htm). Harici diski güncellemek için USB 2.0 port'una takın. Daha sonra "FwUpdatTool_V1_16_00_ T2.exe" uygulamasını çalıştırın. Açılır menüden "USB disk" kısmında sürücünüzü işaretleyin ve JMS539_PM_255.32.3.41.22.
BIN firmware dosyasını yükleyin. İşlemin başlaması için "Run"a tıklayın. Daha sonra harici diski çıkartın ve tekrar takın. Artık harici USB 3.0 diskinizin USB 3.0 port'unda sorunsuz olarak çalışması gerekiyor. Tabii tüm uygulamaları yapmaya başlamadan önce sabit diskinizde bulunan verileri yedeklemeniz gerektiğini de unutmayın.

Okuyucu Yorumları