Windows lisans anahtarını basitçe görüntüleme

Birden çok bilgisayarla çalışıyorsanız hangi lisans anahtarının hangi PC'ye ait olduğunu karıştırabilirsiniz. Oysa kurulum yapmak için doğru anahtara ihtiyacınız var.

Windows lisans anahtarını basitçe görüntüleme

Kurulum CD'sini saklamanız ve her an gerekebilecek yeni bir kurulum için Windows ürün kimliğini iyi bir şekilde muhafaza etmeniz gerekiyor. Eğer lisansların hangi PC'ye ait olduğunu karıştırıyorsanız, kurulu sistemden öğrenebilirsiniz. Windows Vista ve 7'de ürün kimliğini öğrenmek için Denetim Masası'nda "Sistem ve Güvenlik"e ve buradan "Sistem"e tıklayın. Karşınıza gelen pencerenin "Sistem", Bilgisayar adı, etki alanı ve çalışma grubu ayarları" ve "Windows etkinleştirme" olarak üç bölüme ayrıldığını göreceksiniz. Bunlardan sonuncusu olan "Windows etkinleştirme" alanında ürün kimliğinizi görebilirsiniz. Buradaki kimliği bir yere not edip, daha sonra bilgisayarınızı biçimlendirme ya da işletim sistemini yükseltme işlemleri için rahatlıkla kullanabilirsiniz. "Ürün anahtarı" kısmından yeni lisans anahtarı atayabilirsiniz. Eğer lisans anahtarı değiştirilmişse, sistem Windows lisansının aktivasyonunu şart koşuyor.

Not: Windows Vista ve 7'de ürün anahtarının bulunması hatta değiştirilmesi doğrudan Denetim Masası'ndan yapılabiliyor. Ancak XP işletim sisteminde bunları gerçekleştirebilmeniz için Magical Jelly Bean Keyfinder ya da Licence Crawler gibi yazılımlar kullanmanız gerekiyor.

Okuyucu Yorumları