Zayıf CMOS pilini hemen teşhis edin

Makine döngüde, sebebini de bilmiyorsunuz. Yeni bir bellek, yeni bir kart veya anakart alayım demeden önce sorun CMOS yedek pilinden mi diye bakmalısınız.

Zayıf CMOS pilini hemen teşhis edin

PC'lerdeki sorunların kaynağı taranırken CMOS yedek pili genelde gözden kaçar, halbuki bu pil her bilgisayarın önemli bir parçası. BIOS bellek yongası, her PC'de anahtar işlevi görüyor. BIOS'ça yönetilen sistem ayarlarını kaydediyor. Bu bilgi geçici bir bellekte tutulduğundan güç desteği istiyor. CMOS yedeği de bu işlevi sağlıyor. Bozuk para büyüklüğündeki bu pil, ortalama çevre koşullarında yaklaşık on yıl boyunca güç sağlayabiliyor. Uzun hizmet ömrü ve sık ısı değişimleri bu pillerin ömrünü cidden düşürüyor. BIOS ayarlarının kaybının eskiden benzersiz bir göstergesi vardı: Sistem saati düzgün çalışmazdı. Her açılışta tarih 1. ayın

1. gününe geçmişse, bunun % 99,9 nedeni CMOS yedek piliydi. Bugünlerde Windows geçerli sistem saatini internetten çektiğinden kullanıcılar pilin zayıfladığını bu şekilde göremiyor. Sadece CMOS yedek pillerinin boşaldığını yalnızca açılış ekranı "CMOS Check Sum Error" veya "CMOS Battery Failure" yazarak takılırsa anlamak mümkün. Genelde bir şey gözünüze çarpacaktır: BIOS fabrika ayarlarına dönüp, sistem saatini güncellediğinden, Windows bir şey olmamış gibi açılır. Ancak sonradan oturumda bilgisayar öğelerinin eklendiğini yahut görünmediğini fark edersiniz. Aygıt Yöneticisi'nde arayüz olarak Sun belirir. Bugünlerde çoğu kullanıcı anakart üzerinde hazır bulunan paralel, seri ve Firewire yuvaları kullanıyor, bunların bir anda yüklenmesi istenebilir. Bu arayüzler bir anda belirirken, Ethernet veya eSATA kaybolursa demek ki bu işin arkasında zayıf yahut bozuk bir pil var demektir.

Okuyucu Yorumları