En iyi romantik filmler! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Romantik filmler en sevilen film türlerinden biri. Henüz hangi romantik filmi izleyeceğinize karar veremediyseniz, sizler için hazırladığımız IMDb puanı yüksek en iyi romantik filmler listesini inceleyebilirsiniz. İşte IMDb puanı yüksek en iyi romantik filmler...

En iyi romantik filmler! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Ruhunuzda sıcaklık hissetmek için yapılacak en güzel şey, romantik bir film izlemek olabilir. Aşk, sevgi ve duyguların harmonisini sunan bu tür, hem gerçek hayattan hem de hayal edilen bağlardan bir araya getirdiği anlatısıyla kendisine geniş bir hayran kitlesi bulmuş durumda.

Sinema tarihi boyunca en sevilen türlerden biri olan romantik filmler, birçok versiyonunu bulabileceğiniz seçenekleri bir araya getiriyor. Seçim yaparken en kaliteli yapımlara ulaşmak ise kafa karıştırıcı hale gelebilir. İşte bunun için sizlere, sinema tarihinin en iyi romantik filmlerini derledik. Buyurun listeye… (Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri ve en iyi komedi filmleri ile en iyi dram filmleri listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Makas Eller (1990) IMDb: 7.9 Metacritic: 74

makas eller

1990 yılında dram kategorisinde vizyona giren ABD yapımı filmin senarist ve yönetmen koltuğunda ünlü isim Tim Burton yer alıyor. Edward’ın yapımına başlayan mucit, ona yaşam vermek ister. Fakat Edward’ın ellerini tamamlayamadan ölen mucit, Edward’ı sonsuza kadar makastan olan elleri ile yalnız bırakıyor. Amerika’da lüks ve yaşamın kusursuz geçtiği bir banliyöde Avon satışı yapan orta yaşlı bir hanımefendi, Edward’ı evine götürüp ailesi ile birlikte beraber yaşaması için ona yardım ediyor.

Edward ve birlikte yaşadığı aile zaman içinde birbirine alışıyor, fakat banliyödeki insanlar Edward’dan ürktüğü için bu yaşam onun açısından hiçte kolay geçmiyor. Yılbaşı gecesi Edward’ın aşık olduğu Kim’in sevgilisi tarafından uğradığı bir iftira sonucu, mucidi ile birlikte önceden yaşadığı köşke geri dönüyor ve herkes tarafından öldü zannediliyor. Fakat Edward’ın yaşadığını sadece Kim biliyor. Johnny Depp’in başarılı başrol oyunculuğunu üstlendiğini filmin diğer oyunculuklarını ise, Winona Ryder, Dianne Wiest, Alan Arkin ve Vincent Price paylaşıyor.

49. Üç Renk: Mavi (1993) IMDb: 7.9 Metacritic: 85

Üç Renk: Mavi (1993

1993 yılında gösterime giren Fransız yapımı film, Üç Renk üçlemesinin ilk serisidir. Krzysztof Kieslowski’nin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği film, geçirdikleri bir kazada kızını ve kocasını kaybeden Julie’nin yaşama tutunma çabasını konu ediniyor. Geçirdiği trajik bir kaza sonucunda kızını ve kocasını ölüme teslim Julie, birçok kez intihara kalkışsa da yaşamaya devam etmeye karar veriyor. Bunun için öncelikle kocasının yarım kalan bestesini tamamlamak istiyor. Fakat geçmişin gölgesinden, kızı ve kocasının kaybı ile mücadele ettiği güçlü acıdan kurtulmak bu kadar da kolay olmayacaktır.

Kocasının yaşamı sırasında bestesi için yardımcılığını yapan Olivier Benoit ile tanışan Julie, yaşamına aldığı yeni arkadaşlar ile birlikte bambaşka bir dünya kurmak için var gücüyle mücadele ediyor. Venedik Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan filmin başarılı oyuncuları arasında; Juliette Binoche, Helene Vincent ve Philippe Volter yer alıyor.

48. Titanic (1997) IMDb: 7.9 Metacritic: 75

Titanic (1997)

1997 yılında dram türünde vizyona giren ABD yapımı gişe hasılat rekoru kıran film, En İyi Yönetmen ve En İyi Film dalında 11 adet ödül kazanıyor. Film, Rose Dawson Calvert isimli kadının 1912’de yaşadığı Titanik faciasını anlatması ile başlıyor. Zengin bir iş adamı ile nişanlı olan Rose, bindikleri Titanik adlı devasa gemide intihar edeceği sırada Jack Dawson ile karşılaşıyor. Karşılaştıkları andan itibaren birbirine güçlü duygular beslemeye çalışan Jack ve Rose, gemi seyahati sırasında birlikte olmaya başlıyor. Fakat asla batmayacağına inanılan Titanic gemisi, buz dağına çarpması ile birlikte tüm yolcular filikalara bindiriliyor.

Gemiden kurtulan Jack ve Rose, sadece bir kişiyi taşıyabilen kaplamaya çıkıyorlar ve soğuktan dayanamayan Jack yaşamını kaybediyor. Hafızalardan çıkmayan dram ve aşk dolu sahneleri ile izleyenleri gözyaşına boğan ve dünya sinema tarihine altın harflerle kazınan filmin oyunculuklarını; Leonardo DiCaprio, Kate Winslet ve Billy Zane paylaşıyor.

47. Kaplan ve Ejderha (2000) IMDb: 7.9 Metacritic: 94

kaplan ve ejderha

2000 yılında dram-macera-aksiyon-romantik türünde beyaz perdeye taşınan Hong Kong ve ABD ortak yapımı filmin yönetmenliğini Ang Lee üstleniyor. Yüksek gişe hasılatı yapan film, çalınan önemli ve değerli bir kılıcın peşinde olan iki savaşçıyı ve sonrasında karşılarına esrarengiz bir biçimde çıkan güçlü bir kadın dövüşçüyü konu ediniyor. Kılıcın peşinde olan iki savaşçı soylu ve zengin bir adamın kızı ile karşılaşıyor. Fakat tanıştıkları bu kız, şaşırtıcı derecede müthiş bir dövüş eğitimi ile donatılmıştır. Üç güçlü ve başarılı savaşçı, tanıştıkları andan itibaren yaşamlarını etkileyebilecek bir karar vermek zorundadır. 4 dalda Oscar ödülü kazanan filmin oyunculukları arasında; Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh ve Ziyi Zhang yer alıyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: En iyi romantik komedi filmleri! IMDb puanı en iyi olan 30 filmi seçtik!

46. Konuş Onunla (2002) IMDb: 7.9 Metacritic: 86

Konuş Onunla (2002

2002 yılında gösterime giren İspanyol yapımı filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Pedro Almodovar üstleniyor. Film, sinemada tesadüfen karşılaşan Benigno ve Marco’nun sıra dışı başlayan ve kaderlerini etkileyebilecek derin dostluğunu konu ediniyor. Sinemadan sonra Benigno ve Marco Benigno’nun çalıştığı bir hastanede yeniden tesadüf eseri karşılaşıyor.

Marco’nun sevgilisi Alicia boğa yarışında ağır yaralanıyor ve Benigno’nun çalıştığı hastaneye sevk ediliyor. Benigno ise komada yatan Lydia isimli kız arkadaşının bakımını sağlıyor. Ortak acıda birleşen iki adam, uzun sürecek bir dostluğa ilk adımlarını atıyor. Benigno, Marco’dan Lydia ile konuşmasını istiyor ve böylece 4 farklı kişinin yaşamı bir hastanede birleşiyor. Özgün senaryosu ve başarılı oyunculukları ile Oscar’da ödül kazanan filmin oyunculuklarını; Javier Camara, Dario Grandinetti ve Leonor Watling paylaşıyor.

45. Duvara Karşı (2004) IMDb: 7.9 Metacritic: 78

Duvara Karşı (2004)

2004 yılında dram türünde gösterime giren Türk yapımı filmin senarist ve yönetmen koltuğunda ünlü isim Fatih Akın yer alıyor. Film psikolojik açıdan çaresiz olan iki insanın, tuhaf bir şekilde aynı hayatı paylaşmasını konu ediniyor. Almanya’da yaşayan 40 yaşındaki Cahit, yaşadıklarından dolayı psikolojisi bozuk, alkol ve kokain bağımlısıdır. Ölümün eşiğinden dönen Cahit, psikiyatr kliniğinde aile baskılarından dolayı psikolojik tedavi gören Sibel ile tanışıyor. Sibel ailesinin baskısından kurtulmak için Cahit’e evlenme teklifi ediyor. İlk başlarda kabul etmeyen Cahit, sonrasında bu teklifi kabul ediyor ve evleniyor. Evlilik yaşamlarında her açıdan özgür olacakları bir anlaşma yapıyorlar. Fakat Cahit Sibel’e aşık oluyor. Sibel’in sevgililerinden birini öldüren Cahit, hapse düşüyor. Sibel ise Almanya’yı terk edip İstanbul’a gidiyor. Avrupa Film Akademisi ve Berlin Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan filmin başarılı oyuncuları arasında; Sibel Kekilli, Birol Ünel, Meltem Cumbul ve Catrin Striebeck yer alıyor.

44. Boş Ev (2004) IMDb: 7.9 Metacritic: 72

Boş Ev (2004)

2004 yılında romantik ve dram türünde vizyona giren Güney Kore yapımı filmin hem senarist hem de yönetmen koltuğunda Kim Ki-duk yer alıyor. Genç bir adam olan Tae-suk, motosikleti ile gezerken tatil dolayısı ile evlerini boşaltan kişilerin lüks konutlarında onlar dönene kadar yaşıyor. Evde izinsiz bir şekilde vakit geçirdiği süreçte, ev içinde çalışmayan elektrikli aletleri tamir ederek vicdan borcunu ödediğini düşünen Tae-suk, bir gün girdiği evin boş olmadığını daha sonra fark ediyor. Sürekli kocasından şiddet gören kadına ilk bakışta aşık olan Tae-suk, hissettiği duygulara karşılık buluyor ve zaman içinde hissettikleri duygular tutkulu bir ilişkiye dönüşüyor. Kim Ki-duk imzali filmin oyunculuklarını; Lee Seung- yeon ve Sung- hyuk Moon paylaşıyor.

43. Gir Kanıma (2008) IMDb: 7.9 Metacritic: 82

 Gir Kanıma

Gir Kanıma John Ajvide Lindqvist’in Lat den ratte komma in adlı romanından uyarlanmış 2008 yılında gösterime girmiş bir İsveç yapımı vampir filmidir. Filmin yönetmenliğini Tomas Alfredson yapımcılığını ise Carl Molinder ve John Nordling yapmıştır. Gir Kanıma Stockholm'ün banliyölerinden birinde yaşayan bir çocuğun vampirle kurduğu ve geliştirdiği arkadaşlığı konu edinir. Filmin başrollerinde ise Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl ve Karin Bergquist gibi isimler yer almaktadır. Gir Kanıma uluslararası alanda da büyük bir başarı elde etmiştir. İsveç Film Enstitüsü de dahil olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır. Aynı zamanda Avrupa Fantastik Film Festivalleri Federasyonu’nun En İyi Avrupa Yapımı Fantastik Film Ödülü’nü kazanmıştır.

42. Artist (I) (2001) IMDb: 7.9 Metacritic: 89

Artist (I) (2001)

2011 yılında gösterime girmiş Artist, Fransa yapımı komedi, dram ve romantik türde bir filmdir. Yönetmen koltuğunda Michel Hazanavicius’un oturduğu filmin senaryosu da yine Michel Hazanavicius’a aittir. Filmin oyuncu kadrosunda ise Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman ve Bitsie Tulloch gibi başarılı isimler yer almaktadır. Artist ‘in konusu 1927’lerin Hollywood’unda geçmektedir. Mutlu bir evliliği olan ünlü bir oyuncunun kariyerinin düşüş aşamasında yaşadığı çalkantılar ,başka biriyle aralarında alevlenen aşk ve kariyerlerine düşen gölge anlatılmaktadır. Film Oscar ve Altın Küre başta olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilmiş ve hatırı sayılır bir kısmını da kazanmıştır. Aynı zamanda Artist dönemin atmosferini iyi yansıtabilmek açısından siyah beyaz çekilmiştir.

41. Gece Yarısından Önce (2013) IMDb: 7.9 Metacritic: 94

Gece Yarısından Önce (2013)

Gece Yarısından Önce senaryosunu başrolleri de birlikte paylaşan Ethan Hawke ve Julie Delpy’nin yazdığı, yönetmenliğini ise Richard Linklater’in yaptığı bir ABD yapımı bir romantik drama filmidir. Daha önce çekilmiş Gün Doğmadan ve Gün Batmadan serilerinin devam filmi olan Gece Yarısından Önce artık evli ve çocuklu olan çiftimizin yaşadığı daha farklı sorunlara odaklanmaktadır. Film dünya çapında 23 milyon dolar hasılat yaparak dünyanın en çok hasılat yapan filmi olmuştur. Gece Yarısından Önce’de olay örgüsü pek fazla bulunmaktadır. Daha çok kişilerarası diyaloglar yaygın şekilde karşımıza çıkar. Bu da oyuncuların başarılı performanslarını daha çok göz önüne sermektedir. Film başta Altın Küre olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.

40. Şarkı Sokağı (2016) IMDb: 7.9 Metacritic: 79

 Şarkı Sokağı (2016)

Orijinal ismi Sing Street olan Şarkı Sokağı, 2016 yılında gösterime girmiş, İrlanda ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir dram, komedi ve müzikal filmidir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda John Carney otururken başrollerinde ise; Ferdia Walsh Peelo, Lucy Boynton ve Jack Reyno gibi isimler yer almaktadır. Aynı şekilde film de başta Altın Küre olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilmiş ve 10 tanesini de kazanmıştır. Film 1980’lerde İrlanda’nın başkenti Dublin’den İngiltere’ye müzik grubu kurmak için giden bir gencin yaşadıkları hem komik hem de çok sevimli bir şekilde anlatılmaktadır. Genç bu grubu tamamen hoşlandığı kızı etkilemek için kurmak istemektedir. Ancak sonradan işler hiç beklemediği şekilde ilerler.

39. Evlilik Hikayesi (2019) IMDb: 7.9 Metacritic: 94

evlilik hikayesi

2019 yılında gösterime giren Evlilik Hikayesi ABD Birleşik Krallık ortak yapımı bir dram filmidir. İlk olarak 76. Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapmıştır. Ayrıca Toronto Film Festivalinde de gösterilmiştir. Yönetmenliğini Noah Baumbach yapımcılığını ise David Heyman ve Noah Baumbach’ın yaptığı filmin senaryosu da yine Noah Baumbach’a aittir. Filmin konusu evli bir çiftin ilişkilerindeki iniş çıkışlar, çalkantılar, hüzünler ve mutlulukları anlatmaktadır. Başrollerinde Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern, Alan Alda ve Ray Liotta gibi isimlerin oynadığı filmin müzikleri ise Randy Newman’a aittir. Film pek çok ödüle aday gösterilmiştir.

38. Malta Şahini (1941) IMDb: 8 Metacritic: 97

Malta Şahini

Dashiell Hammet’in aynı adlı romanından uyarlanan Malta Şahini 1941 yılında gösterime girmiş ABD yapımı romantik filmdir. Siyah beyaz olarak çekilen filmin yönetmenliğini John Huston, yapımcılığını ise Hal. B. Wallis ve Henry Blanke yapmıştır. Konu itibariyle San Francisco’lu bir dedektifi ve yaşadıklarını anlatan film 1989 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından ABD Ulusal Film Arşivi’ne dahil edilmiştir. Malta Şahini’nin başrollerinde ise Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet ve Gladys George başarılı isimler yer almaktadır. Aynı zamanda film sinema eleştirmeni Roger Ebert ve Entertainment Weekly tarafından tüm zamanların en en iyi filmleri arasına dahil edilmiştir. Malta Şahini üç dalda da Akademi Ödüllerine aday gösterilmiştir.

37. Aşk Mevsimi (1967) IMDb: 8 Metacritic: 83

aşk mevsimi

Orijinal ismi The Graduate olan Aşk Mevsimi 1967 yılında gösterime girmiş bir dramatik komedi filmidir.Filmin senaryosu ise Calder Willingham ve Charles Webb’e aittir. Aşk Mevsimi üniversiteden yeni mezun olmuş Benjamin’in okul bittikten sonra yaşadığı buhranı ve boşluk hissini anlatmaktadır. Filmin başrollerinde Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross, William Daniels ve Murray Hamilton gibi usta simler yer almaktadır. Filmin yönetmenliğini Mike Nichols yapmaktadır. Aşk Mevsimi dünya çapında yaklaşık 104 milyon doların üzerinde hasılat elde ederek bununla birlikte büyük de bir başarı kazanmıştır. Film aynı zamanda 1996 yılında ABD Ulusal Film Arşivi tarafından kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasına adını yazmıştır.

36. Son Gösteri (1971) IMDb: 8 Metacritic: 93

Son Gösteri (1971)

Orijinal ismi The Last Picture Show olan ABD yapımı dramatik film Son Gösteri 1971 de gösterime girmiştir. Senaryosu Larry McMurtry’nin aynı adlı romanından esinlenilerek yazılmış olan Son Dans’ın yönetmen koltuğunda ise hem film eleştirmeni hem de yönetmen olan Peter Bogdanovich oturmaktadır. Başrollerinde ise Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd ve Ben Johnson gibi isimler bulunmaktadır. 2007’de Amerikan Film Enstitüsü Son Dans filmini tüm zamanların en iyi filmleri kategorisinde 95.sıraya koymuştur. Pek çok ödüle aday gösterilen film; Oscar, BAFTA ve Altın Küre gibi ödüller başta olmak üzere çeşitli ödülleri de hanesine yazdırmıştır. Konu itibariyle yalnızlık ,kıskançlık ve kendini bulma gibi konuları işler.

35. Annie Hall (1977) IMDb: 8 Metacritic: 92

Annie Hall (1977)

1977 yılında gösterime girmiş Annie Hall, Woody Allen’ın otobiyografik filmlerinden biridir. ABD yapımın olan filmin başrollerinde ise Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane ve Paul Simon gibi isimler oynamaktadır. Filmin senaryosunu da yazan Woody Allen Annie Hall filmiyle birlikte adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Film senaryo gereği anhedonia kelimesine dayanmaktadır. Anhedonia mutluluğa erişememe ve haz alamama anlamına gelmektedir. Film de genel olarak insan ilişkileri ve bu anhedonia kavramı üzerine kurulmuştur.New York’lu nevrotik bir komedyenin Annie Hall’a olan aşkı ve bununla da beraber gelişen olaylar başarılı bir kurgu ve sahnelerle işlenmektedir. Annie Hall, Kongre Kütüphanesi’nin kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasında seçilmiştir ve hala daha ABD Ulusal Film Arşivi’nde korunmaktadır.

34. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) IMDb: 8 Metacritic: 79

Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987)

Almanya ve Fransa ortak yapımı olan Berlin Üzerindeki Gökyüzü 1887 yılında gösterime girmiş şiirsel fantastik bir filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Wim Wenders otururken yapımcılığını ise yine Wim Wenders ve Anatole Dauman yapmıştır. Ancak filmin siyah beyaz görüntülerini çoğunlukla Fransız görüntü yönetmeni Henri Alekan yapmıştır. Aynı zamanda Öylesine Uzak, Öylesine Yakın ve Melekler Şehri olmak üzere iki tane de devam filmi vardır. Konu itibariyle 1980’lerin Almanya’sında geçmektedir.Damiel ve Cassiel adında iki meleğin Berlin şehrinin üzerinde dolaşması ve insanlarla olan ilişkileri anlatılıyor. Oyuncu kadrosunda Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander ve Peter Falk bulunan film Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’ne aday gösterilmiş ve bu festivalde en iyi yönetmen ödülünün sahibi olmuştur.

33. Prenses Gelin (1987) IMDb: 8.0 Metacritic: 78

Prenses Gelin (1987)

Amerikan yapımı romantik-macera türünde bir film olan Prenses Gelin yani bilinen adıyla The Princess Bride, 1987 yılında izleyiciyle buluşuyor. William Goldman’ın 1973 tarihinde yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanan filmin senaristliğini de William Goldman üstleniyor. Rob Reiner’in ise yönetmenliğini yaptığı yapımın oyuncu kadrosunda Cary Elwes, Robin Wright, Mandy Patinkin, Chris Sarandon ve Andre the Giant gibi isimler yer alıyor. Film, bir kahraman tarafından özgürlüğüne kavuşturulan güzeller güzeli bir prensesin fantastik hikayesini konu alıyor. Filmde imkansız olan bu aşk hikayesini bir dede torununa anlatıyor. 98 dakika uzunluğundaki Prenses Gelin’in müziklerini ise Alan Menken ve Howard Ashman üstleniyor. Film, dönemin en beğenilen yapımları arasında yer alıyor.

32. Güzel ve Çirkin (1991) IMDb: 8 Metacritic: 95

Güzel ve Çirkin (1991)

Amerikan yapımı bir animasyon filmi olan Güzel ve Çirkin yani bilinen adıyla Beauty and the Beast, 1991 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Gary Trousdale Kirk Wise’ın yaptığı filmin yapımcılığını ise Don Hahn ve Howard Ashman yapıyor. Yapımın Senarist koltuğunda Linda Woolverton otururken oyuncu kadrosunda yani seslendirme kadrosunda ise Paige O'Hara, Robby Benson, Richard White, Jesse Corti, Angela Lansbury, Jerry Orbach, David Ogden Stiers ve Rex Everhart gibi isimler yer alıyor. Film, Fransız kökenli romancı olan Jeanne-Marie Leprince de Beaumont’un genç ve güzel bir kız ve canavara dönüşen bir prensi anlatan masalına dayanmıştır. Ek olarak filmdeki bazı ögeler ise 1946 yılında izleyiciyle buluşan Güzel ile Hayvan adlı filmden esinlenerek kullanılıyor. Üç adet Altın Küre ve iki adet Akademi Ödülünü kucaklayan film, dönemin en iyi animasyonu olarak kabul ediliyor.

31. Kara Kedi, Ak Kedi (1998) IMDb: 8.0 Metacritic: 73

Kara Kedi, Ak Kedi (1998)

Kara Kedi, Ak Kedi yani bilinen adıyla Black Cat, White Cat, 1998 yılında izleyiciyle buluşuyor. Romantik komedi türündeki filmin yönetmenliğini üstlenen Emir Kusturica, senarist koltuğunu ise Gordan Mihic ile paylaşıyor. Yapımcılığını Karl Baumgartner ve Maksa Catovic’in yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Bajram Severdzan, Srdjan Todorovic, Florijan Ajdini ve Branka Katic gibi isimler bulunuyor. Venedik Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan film, mutluluk ve aşk arayışında olan sıradan insanların, sıradan olmayan hayatlarını anlatıyor. Genel olarak ise sıradışı ve ruhsal bir süreci, insanların başkaldıran tabiatını ve toplumsal baskıları bir baba oğul çerçevesinde konu alıyor. Yapımın müziklerini ise Nele Karajlic, Voja Aralica ve Dejo Sparavalo üstleniyor.

30. Büyük Balık (2003) IMDb: 8.0 Metacritic: 58

Büyük Balık (2003)

Dram ve fantastik türünde Amerikan yapımı olan Büyük Balık yani bilinen adıyla Big Fish, 2003 yılında vizyona giriyor. Yönetmenliğini Tim Burton’un üstlendiği filmin yapımcılığını ise Bruce Cohen, Dan Jinks ve Richard D. Zanuck üstleniyor. Filmin senarist koltuğunu John August ve Daniel Wallace paylaşırken oyuncu kadrosunda ise Ewan McGregor, Billy Crudup, Albert Finney, Jessica Lange ve Allison Finney gibi isimler yer alıyor. Film, Will’in babası Edward ile konuşmadan geçirdiği 3 yıldan sonra eve dönmesiyle başlıyor. Ölümün eşiğinde olan Edward’ın yaşam öyküsünü kendine has üslubuyla fantastik bir biçimde anlatmasını konu alıyor. Müziklerini ise Danny Elfman’ın üstlendiği yapım, dönemin en iyi filmleri arasında yer alıyor. Pek çok ülkede yayınlanan Big Fish, izleyicilerden tam not almayı başarıyor.

29. Cinderella Man (2005) IMDb: 8.0 Metacritic: 69

Cinderella Man (2005)

ABD yapımı ve spor-dram türündeki Külkedisi Adam yani bilinen adıyla Cinderella Man, 15 Eylül 2005 tarihinde izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Ron Howard, yapımcı koltuğunu Akiva Goldsman, Brian Grazer ve Penny Marshall ile paylaşıyor. Senaristliğini ise Akiva Goldsman ve Cliff Hollingsworth’ün yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Russell Crowe, Renee Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko ve Paddy Considine gibi isimler yer alıyor. ABD’de gerçekleşen dönemin büyük ekonomik krizinde kendisi ve ailesinin yaşadığı sorunları ve hayat mücadelesini anlatıyor. Üç farklı kategoride Akademik Ödülleri, yani popüler adıyla Oscar Ödülleri’nde ve iki farklı kategoride Altın Küre Ödülleri’nde adaylığı bulunan Cinderella Man, dünyaca ünlü pek çok festivalde ise farklı dallarda ödüller kazanmıştır.

28. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ve İlkbahar (2010) IMDb: 8.0 Metacritic: 85

 İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ve İlkbahar (2010)

Güney Kore ve Almanya yapımı olan dram-romantik türündeki İlkbahar Yaz Sonbahar Kış…ve İlkbahar, 2003 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmen ve senaristliğini Kim Ki-Duk üstlenirken yapımcı koltuğunda ise Karl Baumgartner oturuyor. Oyuncu kadrosunda Oh Yeong-Su, Kim Young-min, Seo Jae-kyung, Kim Jong-ho ve Ha Yeo-jin gibi isimler yer alan film, mevsimlerin adlarıyla olan 5 farklı bölümden oluşuyor. Gölün ortasında yer alan bir manastırda geçen bu film, yaşlı ve budist olan bir keşişin yanındaki küçük çırağına yaşamın anlamını öğretmesini konu alıyor. Dönemin en beğenilen filmlerinden biri olan ve 103 dakikalık bir uzunluğa sahip olan İlkbahar Yaz Sonbahar Kış ve İlkbahar’ın müziklerini ise Baek Ji-woong üstleniyor.

27. Milyoner (2008) IMDb: 8.0 Metacritic: 84

Milyoner (2008)

2008 yılında izleyiciyle buluşan Birleşik Krallık yapımı romantik-dram türünde bir film olan Milyoner yani bilinen adıyla Slumdog Millionaire, Vikas Swarup’un Q and A adlı kitabından uyarlanıyor. Yapımcılığını Christian Coulson’un üstlendiği filmin senarist koltuğunda Simon Beaufoy yer alırken yönetmen koltuğunu ise Danny Boyle ve Loveleen Tandan paylaşıyor. Başrollerinde Dev Patel, Anil Kapoor ve Saurabh Shukla yer alan film, Hindistan’da geçiyor. Fakir mahalleden olan genç bir adamın Kim Milyoner Olmak İster? adlı yarışmanın Hint versiyonuna katılmasını konu alıyor. Oldukça ilgi gören bu film, Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri’nde 6 adaylığın 5 tanesini, Altın Küre Ödülleri’nde 4 adaylığın 4 tanesini, BAFTA Ödülleri’nde 11 adaylığın 7 tanesini ve Akademik Ödülleri’nde yani popüler adıyla Oscar Ödülleri’nde 10 adaylığın 8 tanesini kazandı.

26. Aşk (2013) IMDb: 8.0 Metacritic: 91

Aşk (2013)

2013 yılında izleyiciyle buluşan ABD yapımı bilim kurgu, dram ve romantik bir film olan Aşk yani bilinen adıyla Her, Theodore adlı bir adamın, yapay zekaya sahip bir işletim sistemi olan Samantha’ya aşık olmasını ve aralarındaki ilişkiyi konu alıyor. Filmin hem yönetmenliğini ve de senaristliğini Spike Jonze gerçekleştiriyor, yapımcı koltuğunda Megan Ellison ve Vincent Landay oturuyor. Filmin oyuncuları arasında ise Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Amy Adams, Olivia Wilde yer alıyor. Vizyona girdiği yılın en iyi filmi olarak da nitelendirilen Aşk, pek çok ödüle ek olarak Akademik Ödülleri’nde yani popüler adıyla Oscar Ödülleri’nde 5 farklı kategoride aday olup En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazanıyor.

25. Aşıklar Şehri (2016) IMDb: 8 Metacritic: 94

Aşıklar Şehri (2016)

Bir Amerikan romantik, komedi-drama ve müzikal filmi olan Aşıklar Şehri, yani en bilindik adıyla La La Land’in hem senarist hem de yönetmen koltuğunda Damien Chazelle oturuyor. 31 Aralık 2016 yılında 73. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan ve 128 dakika uzunluğunda bu filmin başrollerinde ise Ryan Gosling ve Emma Stone bulunuyor. Film, oyunculuk yapmaya oldukça istekli olan bir kadının, bir caz piyanisti ile olan ilişkisini konu alıyor. Çıktığı yılın en iyi filmi olarak görülen Aşıklar Şehri, Akademi Ödülleri’nde yani popüler adıyla Oscar Ödülleri’nde 14 adaylığın 6 tanesini, 74. Altın Küre Ödülleri’nde 7 adaylığın hepsini alarak adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başarıyor.

24. İki Gönül Bir Olunca (1934) IMDb: 8.1 Metacritic: 87

İki Gönül Bir Olunca (1934)

22 Şubat 1934 yılında izleyiciyle buluşan ve 74 dakika uzunluğunda bir Amerika Birleşik Devletleri yapımı olan İki Gönül Bir Olunca, Samuel Hopkins Adams’ın ‘’Night Bus’’ isimli kitabından uyarlanıyor. Yönetmenliğini Frank Capra’nın yaptığı filmin senarist koltuğunda Robert Riskin’i görüyoruz. Harry Cohn’un ve Frank Capra’nın yapımcısı olduğu filmin başrollerini ise Clark Gable ve Claudette Colbert paylaşıyor. Ayrıca 5 ana dalda Akademi Ödülü yani popüler adıyla Oscar Ödülü de kazanan film, dönemin ve sinema evreninin en iyi yapımları arasında görülüyor. Romantik-komedi kültürünün öncülerinden biri olarak da görülen filmde asil bir kadının, zengin ve oldukça baskıcı babasından kaçıp kurtulmak istemesini ve bu yolda ise bir gazeteciye gönlünü kaptırması konu ediliyor.

23. Rebeka (1940) IMDb: 8.1 Metacritic: 86

Rebeka (1940)

Korku ve gerilim filmlerinin usta yönetmeni Alfred Hitchcock tarafından yönetilen Rebecca, İngiliz yazar Daphne du Maurier'in yine Rebecca adlı tarihi romanından uyarlanmıştır. Film 1940 yılında gösterime girmiştir ve bir ABD yapımı psikoloji gerilim filmidir. Başrollerinde Joan Fontaine, Laurence Olivier, David O. Selznick Judith Anderson gibi isimler oynamaktadır. Görüntü yönetmenliğini ise Georges Barnes yapmıştır. adlı kitaptan uyarlanmış bu filmde esrarengiz bir şekilde vefat eden Rebecca'nın ölümünün arkasındaki gizem ve geride kalan kocasının yaşadıkları anlatılıyor. Bu unsurlar seyirciye gerilim dolu dakikalar yaşatıyor. Pek çok kişi tarafından beğenilerek izlenen filmler arasında yer almayı başarmıştır.

22. Hayatımızın En Güzel Yılları (1946) IMDb: 8.1 Metacritic: 63

Hayatımızın En Güzel Yılları (1946

II. Dünya Savaşının bitmesiyle evlerine dönen üç genç ve onun yaşadıklarını anlatan Hayatımın En Güzel Yılları 1946 yılında vizyona girmiş ABD yapımı romantik dram ve savaş filmidir. Filmin yönetmenliğini başarılı ve deneyimli yönetmen William Wyler yapmıştır ve film en iyi yönetmen ve film başta olmak üzere tam yedi dalda Oscar kazanmıştır. Başrollerinde Myrna Loy, Fredric March ve Dana Andrews'in yer aldığı filmin senaryosu ise Robert E. Sherwood ve MacKinlay Kantor'a aittir. Hayatımın En Güzel Yılları, II. Dünya Savaşı ve bu savaşın kişi ve toplumlar üzerinde yarattığı etkiyi çok gerçekçi ve bir o kadar da çarpıcı bir şekilde işlemesiyle ön plana çıkmaktadır.

21. Neşeli Günler (1965) IMDb: 8.1 Metacritic: 63

Neşeli Günler (1965)

1965 yılında vizyona giren ve bir ABD yapımı olan Neşeli Günler’in orijinal ismi The Sound Of Music’tir. Film bir müzikaldir ve Von Trapp ailesinin gerçek hikayelerinden oluşmaktadır. Filmin başrol oyuncuları arasında Christopher Plummer, Julie Andrews ve Eleanor Parker bulunmaktadır. Tüm zamanların en iyi filmleri arasında yer almaktadır. Film bir müzikal olmasından dolayı müzikleri de oldukça dikkat çekicidir. Filmde kullanılan tüm şarkıların bestesi Richard Rodgers' a sözleri ise Oscar Hammerstein’a aittir. Kendine ait olan bölümleri ise Julie Andrews bizzat kendi seslendirmiştir. Christopher Plummer 'ın sesi uygun olmadığı için ise onun şarkılarının dublajını Bill Lee yapmıştır.

20. Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb: 8.1 Metacritic: 73

Bugün Aslında Dündü (1993)

Bugün Aslında Dündü orijinal ismiyle Groundhog Day 1993 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Harold Ramis, senaristliğini ise Harold Ramis ve Danny Rubin yapmıştır. Başrollerinde Bill Murray ve Andie MacDowell’ın oynadığı film komedinin yanı sıra fantastik ögeler de içermektedir. Kültürel açıdan önemli filmler arasında seçilmiştir. Bu film gösterime kadar çok fazla ses getirmemiş ve pek de bir şöhret kazanmamıştı. Ancak sonrasında oldukça beğenilip bir klasik haline gelmiştir. Ve adını kült filmler arasına yazdırmayı başarmıştır. Pek çok ödüle layık görülmesi nedeniyle de başarısını kanıtlayan filmler arasında yer almaktadır.

19. Üç Renk: Kırmızı (1994) IMDb: 8.1 Metacritic: 100

Üç Renk: Kırmızı  (1994

Yönetmenliğini Polonyalı bir yönetmen olan Krzysztof Kieślowski’nin yaptığı filmin müziklerini ise Zbigniew Antoni Preisner bestelemiştir. Üç Renk Kırmızı adlarını Fransız bayrağının üç renginden üçleme serisinin sonuncu filmidir. Diğer iki film ise Üç Renk: Mavi ve Üç Renk: Beyaz’dır. Mekan olarak İsviçre’nin Cenevre kentinin kullanıldığı filmde konu itibariyle genel olarak bireyler arası ilişkiler, dostluk ve ihanet gibi konular işlenmektedir. Filmde çoğu nesnede kırmızı renk kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise kırmızının insanlar arasındaki bağı ve sevgiyi artıran bir renk olmasıdır.Ayrıca Üç Renk:Kırmızı diğer iki seriye göre mesajları daha doğrudan ve net bir şekilde vermektedir.

18. Gün Doğmadan (1995) IMDb: 8.1 Metacritic: 77

Gün Doğmadan (1995)

Yönetmenliği Richard Linklater'a senaryosu ise Richard Linklater ve Kim Krizan'a ait olan Gün Doğmadan bir trende yolları kesişen iki gencin tek gecelik tutkulu aşkını anlatmaktadır. Romantik dram türündeki film 1995 yapımıdır. Film Gün Batmadan ve Gece Yarısından Önce serilerinin ilk filmidir. Sonraki filmlerde ise bu gençlerin orta ve ileri yaşki dönemlerinde başlarından geçenler anlatılmaktadır. Gün Doğmadan'nın başrollerinde Ethan Hawke ve Julie Delpy oynamaktadır. Film Berlin Uluslararası Film Festivalinde gösterime girmiş ve Richard Linklater ile en iyi yönetmen dalında Gümüş Ayı Ödülünü kazanmıştır. Gün Doğmadan uluslararası çapta büyük ilgi görmüştür ve ABD’de yaklaşık 5 buçuk milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

17. Aşk Zamanı (2000) IMDb: 8.1 Metacritic: 85

Aşk Zamanı (2000)

Orijinal ismi İn The Mood For Love olan Aşk Zamanı filminin yapımcılığı, yönetmenliği ve senaryosu Wong Kar-Wai'ye ait olan 2000 yapımı bir Hong Kong romantik dram filmidir. Senaryosu bir Japon kısa hikayesinden esinlenilerek yazılan filmin başrollerinde Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Ping Lam Siu, Joe Cheung ve Rebecca Pan gibi isimler oynamaktadır. Film 1960'lı yılların başında Hong Kong’ta yaşayan ve birbirlerine komşu olan bir kadın ve bir erkek arasındaki bağı çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır. Filmin çekimleri 15 ay sürmüş ve başta Cannes Film Festivali olmak üzere pek çok festivale katılıp çeşitli ödüller kazanmıştır. Yaklaşık 12 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

16. Gün Batmadan (2004) IMDb: 8.1 Metacritic: 90

Gün Batmadan (2004)

Başrollerinde Ethan Hawke ve Julie Delpy'nin oynadığı film 2004 yapımı Amerikan bir romantik dram filmidir . Filmin toplam 3 seriden oluşmaktadır. Bundan önce 1995 yılında yılında çıkmış Gun Doğmadan ve 2013 yılında çıkmış Gece Yarısından Önce adlı serileri bulunmaktadır. Gün Batmadan, Gün Doğmadan filminde tanışan Celine ve Jesse çiftinin artık evlenmeleri ve farklı bir hayata yol almaları anlatılıyor. Filmin çekimleri sadece 15 gün sürmüştür ve uluslararası alanda yaklaşık 15 milyonun üzerinde bir hasılat elde etmiştir. Gün Batmadan Richard Linklater ile birlikte en iyi uyarlama senaryo ödülünün de sahibi olmuştur. Kendisi aynı zamanda filmin yönetmen koltuğunda da oturmaktadır. Film İngilizcenin yanı sıra Fransızca olarak da çekilmiştir.

15. Hizmetçi (2016) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Hizmetçi (2016)

2016 yılında vizyona giren ve bir Güney Kore yapımı olan Hizmetçi romantik ve psikolojik gerilim türünde bir filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Park Chan-Wook oturmakta olup başrollerini ise Kim Tae-ri, Kim Min-hee, Jung-woo Haa ve Cho Jin-woong gibi isimler paylaşmaktadır. Senaryosu ise Sarah Waters'ın Ustaparmak adlı romanından ilham alınarak yazıldı. Film 1930'larda kendini kont olarak tanıtan bir dolandırıcı ve başından geçen hikayeleri konu edinmektedir. Hizmetçi pek çok ödüle aday gösterilip Altın Palmiye ve Vulcan gibi ödüllerin sahibi oldu. Özellikle film eleştirmenlerince övgü dolu yorumlar alan Hizmetçi Metacrictic'te 100 üzerinden 84 puan alarak evrensel beğeni statüsüyle listelenmiştir. Yaklaşık 38 milyon doların üzerinde de bir hasılat elde etmiştir.

14. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (2019) IMDb: 9.1 Metacritic: 95

 Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (2019)

Yönetmenliğini Celine Sciamma'nın yaptığı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi 2019'da gösterime girmiş bir Fransız dram ve dönem filmidir. Filmin senaryosu da yine Celine Sciamma tatafından oluşturulmuştur.başrollerinde Adele Haenel, Noeime Merlant, Luana Bajrami ve Valeria Golino gibi isimler oynamaktadır. Fransa'da yaşayan ve soylu bir kadın olan Heloise ve onun resmini çizmek için görevlendirilen bir ressam Marianne'nin aşkı konu edilmektedir .Film Altın Palmiye. Altın Küre ve Cannes Film Festivali gibi ödüllere aday gösterilmiş ve başta Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü olmak üzere pek çok ödülün sahibi olmuştur.

13. Rüzgar Gibi Geçti (1939) IMDb: 8.2 Metacritic: 97

Rüzgar Gibi Geçti (1939)

Victor Fleming’in yönetmenliği yaptığı Rüzgar Gibi Geçti, Amerika yapımı olarak romantik-savaş filmi kategorisinde 1939 yılında beyaz perdeye taşındı. Margaret Mitchell ve Sidney Howard’ın senaristliğini yaptığı film vizyona girdiği tarihten itibaren oldukça olumlu yorumlar almıştır. Özgün adı ile “Gone with the Wind”, Margaret Mitchell’in Pulitzer Ödülüne sahip aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. 14 dalda Oscar’a aday olmuş film, 10 dalda ödüle layık görülmüştür. Tüm zamanların en iyi filmlerinden bir tanesi olarak görülmektedir. Kült haline gelmiş müzikleri ve oyuncuları da ilgiyle karşılanan filmde; Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland ve Hattie McDaniel gibi oyuncular rol almaktadır.

12. Büyük Macera (1942) IMDb: 8.2 Metacritic: 86

Büyük Macera (1942)

Amerika Birleşik Devleti yapımı Büyük Macera adlı film, komedi ve savaş türünde 1942 yılında vizyona giriyor. Dünyaca ünlü oyuncuların kadrosunda bulunduğu filmin yönetmen koltuğunda Ernst Lubitsch’in oturduğu biliniyor. Carole Lombard, Jack Benny, Robert Yığın, Felix Bressart ve Sig Ruman’ın oyunculuklarını paylaştığı film, Nazi işgali altındaki Varşova’da işgalcileri kandırmak adına yeteneklerini sunan ve böyle hareket eden bir takım aktörü konu almaktadır. Polonya’nın Nazi’lere karşı direnmesine zarar verebilecek bir casusun Alman’lara bilgi uçurmadan bir an önce ödenmesi gerekmektedir. Bir grup tiyatro oyuncusu da, Nazi’lerle bir mücadeleye girerler.

11. Bazıları Sıcak Sever (1959) IMDb: 8.2 Metacritic: 98

Bazıları Sıcak Sever  (1959)

Bazıları Sıcak Sever, 1959 Amerikan yapımı romantik komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Billy Wilder, senaristliğini ise Billy Wilder ve I.A.L.Diamond üstleniyor. Filmin senaryosu, Robert Thoeren ve Michael Logan’a ait olan bir hikayeden yola çıkılarak yazılmıştır. Bu film, öncelikle renki olarak çekilmek istenmiş, ancak deneme çekimlerinden sonra kadın kılığına giren oyuncuya yapılan makyaj görüntü problemlerine yol açınca siyah-beyaz çekilmeye karar verilmiş. Bazıları Sıcak Sever filminde, iş hayatında zorlanan iki caz müzisyeni Joe ve Jerry 1929’daki bir katliamını tanıkları olmuş, kendilerini gören gangsterlerden kaçmaya çalışmışlardır. Kasabayı terk etmek ve iş aramak zorunda kaldıklarından dolayı Miami’de kadınlardan meydana gelen bir müzik grubuna katılıp gizlenmek onlara cazip gelmiştir. Kadın kılığına giren ikilinin önünde değişik bir serüven vardır.

10. Gözlerindeki Sır (2009) IMDb: 8.2 Metacritic: 80

Gözlerindeki Sır (2009)

Juan José Campanella’nın yönetmen koltuğunda yer aldığı ve de senaryosunu yazdığı 'Gözlerindeki Sır', 2009 Arjantin ve İspanya ortak yapımı dramatik gerilim filmidir. Film, Eduardo Sacheri'nin yazdığı “Gözlerindeki Sorular” adlı romandan uyarlanmıştır. Filmde, ülkenin önemli mahkemelerinden birinde sogu müfettişliği yapan Esposito, görevinden ayrılarak dinlenmeye çekilmeye karar verir. Bu süre zarfında, göre yaptığı süre içerisinde kendisini etkileyen bir olayı kaleme alarak romana çevirmeye karar verir. Otuz yıla yakın bir süre önce işlenen bu tecavüz ve cinayet olayıyla ilgili ayrıntıları tekrar hatırlamaya başlayan Esposito, yeniden bu dava üzerinde çalışmaya ve bu üstü kapatılan olayı aydınlatmaya kararlıdır. Belgeleri inceleyebilmek içinse yapacağı ilk şey eskiden çalıştığı yere dönmektir.

9. Yağmur Altında (1952) IMDb: 8.3 Metacritic: 99

Yağmur Altında (1952)

1952 yılında vizyona giren Yağmur Altında filminin senaristliğini Betty Comden ve Adolph Green gerçekleştiriyor. Yönetmen koltuğunda ise Gene Kelly ve Stanley Donen oturuyor. Amerikan müzikal komedi filmi Yağmur Altında oyuncu kadrosunu; Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen ve Millard Mitchell oluşturuyor. Film karakterlerinden Don Lockwood, kendi yeteneklerini zamanla bileyerek geldiği bu son durumda, sonunda beyazperdenin en çok aranan ve yıldızı parlayanlardan biri olur. Gelinen bu noktada yeri kesin olan bu ünlü kişinin güvenini kıracak kişi ise Kathy Selden oluyor. Don, kendisine yapılanların üstesinden geldiğinde de Kathy’ye aşık olur. Fakat diğer yandan da Lina Lamont, Don’u istemektedir. Film, çağdaş eleştirmenler tarafından efsane klasiklerin arasına sokulmuştur. Aynı zamanda günümüzde de en büyük Amerikan filmleri listesinde de beşinci sırada yer almaktadır.

8. Ölüm Korkusu (1958) IMDb: 8.3 Metacritic: 100

ölüm korkusu

Alfred Hitchcock’un yönetmenliği yaptığı Ölüm Korkusu, Amerika Birleşik Devletleri yapımı olarak romantik gerilim filmi kategorisinde 1958 yılında beyaz perdeye taşındı. Orijinal adı Vertigo olan filmi, Pierre Boileau ve Thomas Narcejac yazdığı D’entre Ies Morts adlı kitaptan uyarlanmıştır. “Ölüm Korkusu” koruma altına alınmış değeri yüksek filmlerdendir. Bir suçluyu yakalamaya çalışırken çatıdan düşen arkadaşını kurtaramayan dedektif Ferguson’da, bu olaydan sonra yükseklik korkusu oluşur. Vertigo hastası olan ve bu korkudan dolayı mesleğini bırakan dedektif, eski bir arkadaşı tarafından, karısı Madeleine’ni izlemesi için kiralanır. Ancak işler Ferguson’un tahmin ettiğinden daha farklı bir boyuta taşınır.

7. Sil Baştan (2004) IMDb: 8.3 Metacritic: 89

Sil Baştan (2004)

Sil Baştan, 2004 Amerikan yapımı romantik bilim kurgu filmidir. Oscar almaya hak kazanmış bu filmin yönetmenliğini Michel Gondry, senaristliğini ise Michel Gondry, Charlie Kaufman ve Pierre Bismuth üstlenmiştir. Bu senaryo ile film, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülüne layık görülmüştür. Jim Carrey dikkat çeken oyunculardan bir tanesi olarak görülüyor. Sil Baştan, ayrıldığı sevgilisinden arda kalan anılarını sildiren bir adamın yaşamını anlatmaktadır. Clementine Kruczynski ve Joel Barish bir kumsalda tanışır. Birbirlerinden çok farklı bu ikili, zamanla birbirlerini severler ve sonra zamanla problemler başlar. Film, adamın hafızasını silerken, yaşanılan ilişkiyi konu alıyor.

6. Senin Adın (2016) IMDb: 8.4 Metacritic: 79

Senin Adın (2016)

Senin Adın, Makoto Shinkai’nin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği, 2016 yılı, Japonya yapımı, fantastik, romantik anime filmidir. Senin Adın, farklı yerlerde yaşayan ancak birbirlerine oldukça bağlı olan iki yabancının hikayesini anlatmaktadır. Yaşantısından pek de mutlu olmayan Mitsuha, çevresi dağlarla çevrili bir bölgede yaşamaktadır. Vali olan babası seçim kampanyaları yapmaktadır. Evde ise kendisi, büyükannesi ve kardeşinin dışında başka kimse yoktur.

Kırsal bir bölgede yer alan hayatından oldukça sıkılan Mitsuha, Tokyo’ya yerleşmenin hayali içerisindedir. Mitsuha ile aynı yaşlardaki Taki de, Tokyo’da yaşamaktadır. Taki’nin hayatını çalışarak ve arkadaşları ile eğlenerek geçmektedir. Fakat bir gün, rüyasında çevresi dağlarla çevrili bir şehirde yaşayan bir kız görür. Mitsuha ise bunun aksine, Tokyo’da yaşayan bir erkek görür. Bu iki yabancı genci birleştiren bu hikayenin sonunda, Mitsuha ve Taki kendilerini, birbirlerine bağlanırken bulur.

5. Asri Zamanlar (1936) IMDb: 8.5 Metacritic: 96

Asri Zamanlar (1936)

1936 yapımı bir Amerika Birleşik Devletleri romantik, dramatik komedi filmi olan Asri Zamanlar, 1929 yılında bütün dünyada meydana gelen ekonomik krizi konu ediniyor. Bu dönemi bütün çıplaklığı ile anlatan bir Charlie Chaplin filmi olan 'Asri Zamanlar',dönemin sosyal ve ekonomik durumu üzerine gerçek yorumlar sunar.

Film, bir fabrikada çalışan Şarlo’nun, yoğun tempoya ayak uyduramaması, bununla birlikte yanlış anlaşılmalarla akıl sağlığının yerinde olmadığı gerekçesiyle hastaneye yatırılması gibi konuları ele alır. Hastaneden çıkan Şarlo, bu defa da amaçsızca elinde salladığı kırmızı bayraktan dolayı komünist zannedilir ve hapse atılır. AFI’nin "bütün zamanların en iyi filmleri" listesinde bulunan film pek çok kişi tarafından izlenmesi gereken filmlerden biri olarak görülüyor.

4. Casablanca (1942) IMDb: 8.5 Metacritic: 100

Casablanca (1942)

Yönetmenliğini Michael Curtiz'in yaptığı 'Casablanca' 1942 yılında gösterime girmiş bir Amerikan yapımı romantik dram filmidir. Casablanca, hem akıllara kazınan bir romantik film klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın müthiş oyunculukları ile kült olmuş yapılardan biridir. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Casablanca şehri, Hitler’den kaçan Avrupalılar ile yepyeni bir görünüm kazanıyor. Rick Blaine karakteri, o dönem şehrin en ünlü barını işletiyor. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmalarına yardımcı olacak tek kişidir. Film estetik değerinin yüksek olması nedeniyle koruma altına alınmış filmler arasında yer almaktadır. İzlenme oranı oldukça yüksek olan filmlerde bir tanesi olarak görülüyor.

3. Cennet Sineması (1988) IMDb: 8.5 Metacritic: 80

Cennet Sineması (1988)

İtalyanca asıl adı "Nuovo Cinema Paradiso" olan Cennet Sineması, 1988 yılında yayınlanmış İtalyan filmidir. Yönetmenlik koltuğunda görmekte olduğumuz Giuseppe Tornatore'nin beyaz perdeye sunduğu ikinci filmidir. Giuseppe Tornatore, filmde yönetmenliğin yanı sıra senaristlik görevini de üstlenmiştir. Cennet Sineması'nın oyuncu kadrosunda; Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi ve Jacques Perrin gibi isimleri görmekteyiz. Film; Salvatore adlı karakter sinema tutkunudur. Alfredo'dan kendisine sinema sektöründe bir iş bulmasını söyler. Alfredo, Salvatore'u asistan film gösterici pozisyonunda işe alır ve bundan sonra gelişen olayları konu almaktadır. Cennet Sineması, İtalyan sinemasında önemli bir yere sahiptir. Cennet Sineması, BAFTA ödülleri başta olmak üzere toplam 13 farklı ödüle layık görülerek sinema tarihine ismini yazdırmıştır.

2. Şahane Hayat (1946) IMDb: 8.6 Metacritic: 89

Şahane Hayat (1946)

Asıl adı 'It's a Wonderful Life' olan Şahane Hayat, 1946 Amerika Birleşik Devletleri yapımı fantastik drama filmidir. Philip Van Doren Stern 'in hikâyesinden de esinlenen filmin yönetmenlik koltuğunda Frank Capra bulunmaktadır. Aynı zamanda Frank Capra, Frances Goodrich ile birlikte filmin senaristliğinde de yer almıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers ve Ward Bond gibi isimlerin yanı sıra birçok kişi rol almıştır.

Bunalım içinde olan George Bailey'nin artık dayanamayıp tam intihar edeceği sıra yeryüzüne gönderilen Clarence isimli melek onu ölümden kurtarır. Clarence, George Bailey'nin bir isteğini yerine getirerek onun hiç var olmamış olduğu bir dünyayı ona gösterir ve bu dünyanın hiç zannedilmediği gibi olduğunu görür. Frank Capra, bu film sayesinde Altın Küre ödül törenlerinde 'En İyi Yönetmen' ödülüne layık görülmüştür.

1. Hayat Güzeldir (1997) IMDb: 8.6 Metacritic: 59

Hayat Güzeldir (1997)

Hayat Güzeldir, 1997 İtalya yapımı drama filmi kategorisinde yer almaktadır. Filmin öyküsünü Roberto Benigni, filmde geçen diyalogları ise Vincenzo Cerami kaleme almıştır. Aynı zamanda yönetmenliğini de üstlenen Roberto Benigni, filmde başrol olması yanı sıra senaristlik koltuğunda da Vincenzo ile yer almaktadır. Filmin oyuncu kadrosu ise Roberto Benigni başta olmak üzere Nicoletta Braschi, Sergio Bini Bustric, Giustino Durano ve Giorgio Cantarini gibi isimlerden oluşmaktadır.

Filmde, 2. Dünya Savaşı döneminde Yahudi kamplarına götürülen Yahudi bir babanın ve kocasının peşinden giden İtalyan bir annenin, çocuklarını korumak için sergilemiş oldukları fedakarlıkları anlatır. Hayat Güzeldir, 1998 yılında yapılmış olan Cannes Film Festivali'nde Büyük ödülü kazanmıştır. Ayrıca 1999 yılında da 7 ayrı dalda Oscar'a aday gösterilen film buradan da 3 ödüle layık görülmüştür.