En İyi Dram Filmleri: IMDb Puanı Yüksek 50 İyi Dram Filmini Listeledik

Dram filmleri mi arıyorsunuz? IMDb puanı en yüksek dram filmlerini sıraladık. Sinema tarihine geçmiş kimi dram filmleri güçlü anlatıları ile klasikleşiyor ve zamandan bağımsız olarak farklı kuşakları da etkisi altına alıyor. İşte sinemanın ortaya çıkışından bu yana en iyi 50 dram filmi!

En İyi Dram Filmleri: IMDb Puanı Yüksek 50 İyi Dram Filmini Listeledik

İnsan ruhuna dokunabilme gücüne sahip dram filmleri, hayatın görmediğimiz taraflarını gözler önüne sererken aynı zamanda kendi hayatlarımızdan izleri de ekranlara taşıyor. Dram, tür olarak da en yüksek izlenme oranlarına sahip film türleri arasında. Esaretin Bedeli’nden Kefernahum’a her dönemin kendi yaşam tarzına özgü anlatısıyla öne çıkan bu filmler, eşsiz bir seyir keyfi sunarken farklı bakış açılarını da yansıtıyor... İşte film seçmenize yardımcı olabilecek 50 iyi dram filmi! (Bu makalenin ardından en iyi korku filmleri ve en iyi komedi filmleri ile en iyi filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

En İyi Dram Filmleri

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Onur Savaşı (2012) IMDb: 8.3 Metacritic: 77

onur savaşı

Başrolünde Danimarkalı oyuncu Mads Mikkelsen’in yer aldığı film, Thomas Vinterberg tarafından yönetilmiştir ve 2012 yılında da vizyona girmiştir. Danimarka yapımı bir dram filmi olan Onur Savaşı’nın hikayesi Noel zamanlarında küçük bir Danimarka kasabasından geçer. Baş karakterimiz Lucas 40 yaşında ve eşinden yeni biri boşanmış biridir. Geçirdiği bu zor günleri, hayata yeniden tutunma çabalarını ve bir anda işlerin nasıl tepetaklak olduğunu izlediğimiz filmde gerek oyunculuklar gerek filmin soğuk ama sevimli Danimarka atmosferi gerekse hikayenin gerçekliği izleyiciye ayrı bir keyif veriyor. Onur Savaşı, Cannes Film Festivali’nde büyük bir yankı uyandırmıştır. Ayrıca Altın Palmiye’ye aday gösterilip çeşitli kategorilerde de üç ödüle layık görülmüştür. Son dönemlerde oyunculuğuyla hayran bırakan Mads Mikkelsen ise bu film ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

49. Zafer Yolları (1957) IMDb: 8.4 Metacritic: 90

zafer yolları

Humphrey Cobb’un ‘Paths of Glory’ adlı unutulmaz romanından siyah beyaz bir şekilde uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Stanley Kubrick yer alıyor. 1957 yılında vizyona giren bu savaş filminin başrollerini ise Kirk Douglas, George Macready ve Christiane Kubrick gibi usta isimler paylaşmaktadır. Zafer Yolları filmi savaşın insan hayatı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri psikolojik, sosyolojik ve tarihsel bir bağlamda işlemiştir. Tüm bu acımasız gerçekleri gün yüzüne çıkarması nedeniyle film uzun bir süre farklı ülkelerce sansüre uğramış ve yasaklanmıştır. Ancak tüm bunların beraberinde 1992 yılına gelindiği zaman Kongre Kütüphanesi’nin aldığı karara göre kültürel, tarihi ve estetik olarak önemi bulunan filmler arasında kabul edilmiş, ABD Ulusal Film Arşivi’nde saklanması kararlaştırılmıştır.

48. Amadeus (1984) IMDb: 8.4 Metacritic: 88

amadeus

Başrollerini Tom Hulce, Elizabeth Berridge ve Cynthia Nixon gibi isimlerin paylaştığı Amadeus, 1984’te gösterime girmiştir. Milos Forman’ın yönettiği, Peter Shaffer’ın ise sahneye koyduğu film Amadeus isimli tiyatro oyununa dayanmaktadır. Film 18. yüzyılda Viyana’da yaşamış iki müzik dehası Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri'nin hayatından hareketle ikisinin rekabeti, tartışmaları ve aralarındaki bu zıtlıklarla dolu ilişki eleştirel bir akıcı bir anlatımla işlenmektedir. Aynı zamanda Amadeus, Mozart’ın ikinci ismidir ve Tanrı’nın sevdiği kulu anlamına gelen Latince kökenli bir kelimedir. Film gerek müzikleri, gerek o tarihi atmosferi gerekse oyunculuklar açısından çıktığı dönemde oldukça beğenilmiş ve 8 dalda Oscar ödülü başta olmak üzere pek çok ödüle layık görülmüştür.

47. İhtiyar Delikanlı (2003) IMDb: 8.4 Metacritic: 77

ihtiyar delikanlı

İhtiyar Delikanlı, 2003 yılı Güney Kore yapımı gerilim, gizem ve neo-noir filmidir. Filmin yönetmenliği ve senaristliği Park Chan-Wook tarafından üstlenilmiştir. Film aynı zamanda, Amerika ve Birleşik Krallık'ta da ‘Oldboy’ ismi ile gösterime girmiştir. Film, uzun yıllar boyunca hapis yatan bir adamın serbest kalmasından sonra intikam planlarını konu ediniyor. Oh Dae-Soo, bir gün bilinmedik biri tarafından kaçırılıyor ve 15 sene boyunca hücrede hapsediliyor. En son hiçbir açıklama gerçekleştirilmeden para, telefon ve pahalı giysiler ile serbest bırakılıyor. Dışarı çıktıktan sonra başına gelenlerin sebebini öğrenmek ve intikamını almak için bazı planlar yapıyor. Filmin başrollerinde; Choi Min-Sik, Yoo Ji-tae ve Kang Hye-jung yer alıyor. İntikam Üçlemesi adlı serinin ikinci filmi olan İhtiyar Delikanlı, Cannes Film Festivali’nde de büyük ödülü almayı başarıyor.

46. Başkalarının Hayatı (2006) IMDb: 8.4 Metacritic: 89

baskalarının hayatı

Almanya yapımı Başkalarının Hayatı, dramatik film kategorisinde 2006 yılında beyaz perdeye taşınıyor. Florian Henckel von Donnersmarck’ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerinde Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur ve Thomas Thieme yer alıyor. Film, iktidarın hükümdarlığını devam ettirebilmek için ülke çapında istihbarat hattını ve bu hat içerisinde önemli bir konumda olan, bakan tarafından da bir sanatçıyı takip etmesi istenen Yüzbaşı Gerd Wiesler'in karşılaştığı oyunları konu ediyor. Wiesler, takip ettiği sanatçının rejime karşı olmadığını, şüpheye düşüren herhangi bir durumda bulunmadığını görüyor. Böylece verilen görevin altında başka bir şey olduğunu düşünüyor. Wiesler, zaman geçtikçe sanatçıya gizli gizli yardım ediyor ve aralarında bir bağ oluşuyor. Imdb'nin en iyi 250 film listesinde yer alan Başkalarının Hayatı, Akademi Ödülü, BAFTA, Bodil ve Cesar Ödülleri gibi pek çok ödülü almaya hak kazanıyor.

45. Kara Şövalye Yükseliyor (2012) IMDb: 8.4 Metacritic: 78

kara şovalye yükseliyor

Christopher Nolan'ın yönetmenliğini yaptığı 2012 yapımı film aksiyon-gerilim kategorisinde izleyiciler ile buluşuyor. Christian Bale, Michael Caine, Tom Hardy, Anne Hathaway, Gary Oldman, Marion Cotillard, Joseph Gordon ve Morgan Freeman'ın başrollerini paylaştığı film, terörist lider Bane'nin bir nükleer fizikçiyi havalanmış uçaktan kaçırması ile başlıyor. Bane, kedi kadın Selina Kyle’yi de kendi tarafına çekerek Gotham şehrini tehlikeye sokuyor. Yerel kuvvetler ve Jim Gordon bu sefer olayın önüne geçemeyecek duruma geliyor. Batman, ilk defa kendisinden daha güçlü birine karşı mücadele veriyor. BAFTA Ödülleri, Akademi Ödülü gibi birçok ödüle aday gösterilen ve ödül almayı başaran film, süper kahraman filmleri arasında en iyi filmlerden biri olarak damga vuruyor.

44. Top Gun: Maverick (2022) IMDb: 8.4 Metacritic: 78

top gun maverick

John Kosinski’nin yönetmenliğini yaptığı Amerikan yapımı Top Gun: Maverick adlı film, 2022 yılında drama kategorisinde vizyona giriyor. 1986 yapımı Top Gun filminin devamı olan film, pilot Maverick'in hava kuvvetlerine eğitmen olarak dönüşünden sonrasını konu ediniyor. Maverick, 30 yıllık başarılı çalışmadan sonra karaya bağlı kalacağı herhangi bir görevi üstlenmek istemiyor. Ancak, Top Gun mezunlarının bulunduğu bir müfrezeyi o zamana kadar hiçbir pilotun görmediği bir görev için eğitmesi gerekiyor. Bu sırada da belirsiz bir gelecek ve geçmişindeki anılarla karşılaşıyor. Maverick, büyük bir fedakarlık yapmasını gerektiren bir göreve gidiyor. 170 milyonluk bütçeye sahip olan filmin başrollerini; Tom Cruise, Miles Teller, Val Kilmer, Jennifer Connelly üstleniyor.

43. Zincirsiz (2012) IMDb: 8.4 Metacritic: 81

zincirsiz

Quentin Tarantino tarafından yazılan ve yönetilen Western film Zincirsiz, 2012 yılında sinema severlerle buluşuyor. Dram kategorisinde izleyici ile buluşan film, Tarantino'nun en fazla hasılat yapan filmi olma niteliği taşıyor. Yaklaşık 100 milyon bütçeye sahip olan film, 430 milyondan fazla hasılat elde etmiş. Başrollerini; Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson gibi değerli oyuncular üstleniyor. Film, Django adlı bir kölenin, Alman bir ödül avcısı ile birlikte karısını sadist çiftlik sahibinin elinden kurtarmak için Amerika'ya yolculuk etmesini konu ediniyor. Quentin Tarantino, şiddet dolu bu filmi ile Christoph Waltz Oscarı’nı kazanıyor. Aynı zamanda film, Altın Küre, BAFTA, MTV, BET gibi önemli ödüllere de sahip.

42. Yenilmezler: Son Oyun (2019) IMDb: 8.4 Metacritic: 78

yenilmezler

Bir Marvel yapımı olan Yenilmezler Son Oyun, 2019 yılında vizyona girmiş, tıpkı diğer serilerde de olduğu gibi çeşitli süper kahramanlardan oluşan fantastik bir filmdir. Thanos’un sonsuzluk eldivenini ele geçirmesiyle Doctor Strange, Örümcek Adam, Black Panther, Star Lord gibi birçok kahraman yok olmuştur. Dağılan bu süper kahramanlar takımının her üyesi bir şeylerini kaybetmişti. Artık Thanos’un iktidarlığını yıkmanın zamanı gelmişti. Süper kahramanlarımız tekrar bir araya gelirler ve hayatlarının en büyük mücadelesine girişerek kendilerine ait olan ne varsa almaya çalışırlar. Filmde ise tüm bu olanlar harika bir şekilde izleyiciyle buluşturuluyor.

41. Senin Adın (2016) IMDb: 8.4 Metacritic: 79

senin adın

26 Ağustos 2016 yılında Japonya’da gösterime giren filmin yönetmenliğini Makoto Shinkai yapmıştır. Senaryosunu da Makoto Shinkai’nin yazdığı film, bir Japon fantastik romantik anime filmidir. Senin Adın, birbirlerinden uzakta yaşayan iki yabancının zamanla aralarında oluşan bağı anlatıyor. Filmde söz konusu karakter Mitsuha, Japonya’nın kırsal ve dağlık ve bir bölgesinde kardeşi ve büyükannesi ile yaşar. Bu köy hayatı ona gittikçe daha da sıkıcı gelmeye başlar. Babası ise vali olduğu için devamlı seyahat halindedir. Taki ise Tokyo’da yaşayan oldukça sosyal, işi olan ve yüksek binalarda yaşayan bir gençtir. Bu gençler bir gün kendilerini birbirlerinin yerine geçmiş şekilde rüyalarında görürler ve iki yabancının arasında anlam verilemeyecek bir bağ oluşur.

40. Joker (I) (2019) IMDb: 8.4 Metacritic: 59

joker

Joker film serisinin startını veren ünlü yayıncı DC Comics, 2019’a damgasını vuran bir yapıma imza atmıştır. Robert De Niro, Brett Cullen, Frances Conroy filmin başrollerinde yer aldığı film pek çok kişinin dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır. Filmin Joker-I olarak yayınlanan ilk bölümünde başarısız komedyen Arthur Fleck'in hayatıyla aksiyon, hüzün ve komediye doyabilirsiniz. Todd Phillips'in muhteşem yönetmenliğiyle Altın Aslan ödüllü filmin konusu ise hayatın sunduğu iyi veya kötü sürprizlerde seçilen iki yoldan birini işliyor. Babasız büyüyen ve komedyenlikte başarılı olamayan Arthur, çareyi palyaçoluk yaparak geçinmekte bulur. Sonrasında yaşadığı zorbalıklarla Joker lakaplı bir suç makinesine dönüşen Arthur’un hayatı, şüphesiz ki insanlara uzun yıllar düşünme vesilesi olacak gibi görünüyor.

39. Kefernahum (2018) IMDb: 8.4 Metacritic: 75

kefernahum

Yapımcılığını Khaled Mouzanar, yönetmenliğini ise Nadine Labaki'nin üstlendiği Kefernahum (2018), Lübnan tarihinin en muhteşem yapıtları arasında geliyor. Tüm dönemlerin en büyük hasılatını yapan Orta Doğu filmi unvanını elde eden Kefernahum, bunu öncelikle konusuna ve sunmayı başardığı duygu yoğunluğuna borçlu. Yeni ve farklı bir film konusu arayışındaysanız; kendisine iyi bir hayat sunmayan ihmalkar anne ve babasına dava açan 12 yaşındaki Zain’in dram ve kararlılık dolu hikayesini izleyebilirsiniz. Başrolünü Beyrut’a sığınan Suriyeli bir çocuk olan Zain’in üstlendiği film, Cannes'ta ‘Özel Jüri Ödülü’ kazanmasının ardından yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Çin’de dahi ülkenin yerli filmlerini geride bırakan Kefernahum, ismi gibi duygusallığı konu eden senaryosuyla mutlaka izlenmeyi hak ediyor.

38. Hamilton (2020) IMDb: 8.5 Metacritic: 90

hamilton

En yeni filmler arasında gelen Hamilton, dünyanın dev bir salgınla mücadele verdiği dönemde kırdığı gişe rekorları ile ünlü. En iyi filmler listesine adını yazdıran ve şimdiden sayısız ödülün sahibi olan film, tekrar izlemek isteyeceğiniz enfes yapımlar arasında geliyor. Uzun metrajına rağmen tek solukta izlenen Hamilton, Amerika ve Amerikan Mali Sistemi’nin kurucu önderlerinden Hamilton’un hayatını anlatıyor. Thomas Kail tarafından yazılan ve yönetilen filmi özel kılan en hoş detayı ise kurgu, drama ve müzikal türünde oluşturulan akıcı senaryosu oluyor. Siyasi tarih filmlerinden hoşlanmayanların dahi severek izlediği Hamilton’da dünyanın en ünlü siyasetçilerinden Hamilton ve Amerikan tarihine yakından tanık olabilirsiniz. Erken yaşta evini terk den Hamilton’un George Washington'un yaveri olmasıyla daha bir hız kazanan filme 2 saat 40 dakika vakit ayırmanız gerekiyor.

37. Şehir Işıkları (1931) IMDb: 8.5 Metacritic: 99

sehir ısıkları

Dünyanın ilk gelişkin modern yapıtlarından olan Şehir Işıkları, bugünün dünyasına sevgi, fedakarlık, aşk ve vefa sunuyor. Senaryosuyla 70’li yılların Türk filmlerine de ilham olan Şehir Işıkları ile samimi duygulara yelken açabileceğiniz, romantik, dinlence dolu dakikalar geçirebilirsiniz. Arkanıza yaslanıp izleyebileceğiniz sakin ve sessiz film kategorisinde yer alan yapıtın yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrolünü Charles Chaplin üstleniyor. Şarlo karakteriyle dünya starı olan dev ismin oyunculuğuna en az fanatikleri kadar hayran kalabilirsiniz. ABD Ulusal Film Arşivi'nde koruma altına alınan film, kör bir çiçekçi kızla ona aşık olup iyileştirmeye çalışan Charlie’nin hayatını konu alıyor. Çoğu kez müziklerinin büyüsüne kapılmaktan film karelerini kaçıran seyirciler arasına dahil olabilecek olsanız da; Şehir Işıkları her bir seyirde aynı heyecanı sunmayı başarıyor.

36. Asri Zamanlar (1936) IMDb: 8.5 Metacritic: 96

asri zamanlar

1929 yılında meydana gelen ekonomik buhranın etkilerini tüm gerçekliği ile yansıtan filmin başrolünü paylaşan Charlie Chaplin, aynı zamanda yönetmen ve senarist koltuğunda yer alıyor. 1936 yılında vizyona giren ABD yapımı film, bir fabrikada işçi olarak çalışan Şarlo’nun fabrikanın sömürücü koşullarına daha fazla dayanamayıp sinir krizi geçirerek bir akıl hastanesine yatırılmasını konu ediniyor. Şarlo, haksız yere akıl hastanesine yatırıldıktan sonra, hastane çıkışında tesadüfen eline aldığı kırmızı bayrak nedeniyle komünist provokatör suçlaması ile bu sefer de hapishaneye gönderiliyor. Hapishaneden kurtulduktan sonra, babası grevde hayatını kaybeden bir genç kızla tanışan Şarlo’nun hayatı bütünüyle değişiyor. Tüm Zamanların En İyi Filmleri listesinde 78.sırada yer alan kült filmin oyunculuklarını Charlie Chaplin, Paulette Goddard ve Henry Bergman paylaşıyor.

35. Casablanca (1942) IMDb: 8.4 Metacritic: 89

casablanca

1942 yılında dram-romantik-savaş kategorisinde izleyici ile buluşan film, en iyi senaryo, yönetmen ve film dalında Oscar ödülü almaya hak kazanıyor. Unutulmaz bir aşk filmi olarak kült olmayı başarmış filmin yönetmen koltuğunda Michael Curtiz yer alıyor. Film, Kazablanka şehrinde popüler bir barın sahibi olan Rick Blaine, eski aşkı Ilsa ve direniş örgüt lideri Victor ile karşılaşması ile başlayan bir aşk hikayesini konu ediniyor. 2. Dünya Savaşı yıllarındaki Hitler’in toplama kampından kaçan Victor ve karısı Ilsa’nın ülkeden kaçabilmesi için tek çaresi Rick Blaine oluyor. Bu süreçte Ilsa ve Rick’in zaman içinde kalplerine gömmüş olduğu aşkları yeniden alevleniyor. Tüm zamanların en iyi aşk filmi olarak seçilen Kazablanka’nın başrollerini; Humphrey Bogart, Ingrid Bergman ve Paul Henreid paylaşıyor.

34. Kıyamet (1979) IMDb: 8.5 Metacritic: 94

kıyamet

Amerika’nın ulusal film arşivinde yer edinmeyi başaran ABD yapımı film, 1979 yılında beyaz perdeye taşınıyor. Joseph Conrad’ın Karanlığın Yüreği adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Francis Ford Coppola üstleniyor. Vietnam savaşını konu edinen film, savaşta Yüzbaşı Willard’ın Amerikan ordusuna karşı çıkan bir yerel kabileyi yöneten Kurtz’un peşine düşmesini anlatıyor. Kamboçya’nın yerlilerinin bulunduğu tarikat benzeri bir topluluğu yöneten Kurtz, Amerikan ordusuna karşı çıkarak, Kuzey Vietnamlılar ile mücadele ediyor. Yüzbaşı ve ordusu ise bu durumu sonlandırmak için Kurtz’u yakalamayı hedefliyor. Müzikleri ve senaryosu ile dönemin en başarılı tarih filmleri arasında yer alıyor. Gerçekçi sahneleri, özgün senaryosu ve başarılı oyunculukları ile büyük beğeni toplayan filmin başrollerini ise; Martin Sheen, Robert Duvall ve Frederic Forrest paylaşıyor.

33. Ateşböceklerinin Mezarı (1988) IMDb: 8.5 Metacritic: 94

atesboceklerinin mezarı

1988 yılında savaş-dram kategorisinde izleyiciler ile buluşan Japon yapımı filmin, bugüne kadar yapılmış olan en gerçekçi animasyon filmi olduğu söyleniyor. Hotaru no Haka’nın aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanan film, 2.Dünya Savaşı devam ederken 14 yaşındaki Seita ve 4 yaşındaki kardeşi Setsuko’nun anne ve babalarının ölümü ardından tek başına verdikleri mücadeleyi konu ediniyor. Savaş sırasında anne ve babasını kaybeden Seita ve küçük kardeşi Setsuko, teyzeleri ile birlikte yaşamaya başlıyor. Fakat hem ailelerini kaybetmenin verdiği ağırlık hem de teyzesinin evinde uğradıkları kötü davranışlar Seita’yı rahatsız ediyor. Böylece küçük kardeşi Setsuko’yu da yanına alarak, tek başına mücadele vermeye başlıyor. Dram sahneleri ile izleyicide büyük etkiler uyandıran animasyon filmin yönetmenliğini Isao Takahata üstleniyor.

32. Cennet Sineması (1988) IMDb: 8.5 Metacritic: 80

cennet sineması

Ünlü yönetmen Giuseppe Tornatore’nin yönetmenliğini yaptığı İtalyan yapımı film, 1988 yılında izleyici ile buluşuyor. Dram-komedi kategorisinde vizyona giren film, başarılı oyunculukları ve senaryosu ile dünya sinema klasikleri arasında yer almayı başarıyor. İtalyan sinemasında bir başyapıta imza atan film, Alfredo adında yerel bir sinema makinisti ile küçük yaşta tanışan Salvatore’un gülümsetici dostluk ilişkisini konu ediniyor. Alfredo ile tanıştığında genç yaşta olan Salvatore, kendi isteği ile Alfredo’nun çalıştığı sinemada film göstericisi olarak çalışmaya başlıyor. Sinema dünyasına olan tutkusu Alfredo’nun ona sunduğu iş ile büyüyen Salvatore, belli bir yaşa geldikten sonra kasabadan ayrılıyor ve zaman içinde ünlü bir İtalyan sinema yönetmeni oluyor. Unutulmaz dostluk ilişkisini anlatan değerli bir başyapıt olan filmin başrollerini; Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi ve Jacques Perrin paylaşıyor.

31. Aslan Kral (1994) IMDb: 8.5 Metacritic: 88

aslan kral

Walt Disney Pictures’ın bilgi çağını yaşayan yeni nesile en büyük armağanı oldu kurgusal animasyon filmler. O filmlerin en ünlüleri arasında gelen Aslan Kral, bugünün de en başarılı müzikal-animasyon filmleri arasında yerini alıyor. Çocukları çizgi film dünyasından çıkararak film izleyicileri arasına dahil eden başyapıt; Vahşi Afrika’da, kralın oğlu olarak dünyaya gelen küçük aslanın hikayesini ele alıyor. Krallık geleceğini elinden almak isteyenlerle mücadele etmek zorunda kalacak olan Aslan Kral, çocukların hayatına gerçeklik ve sanallık arasında eşsiz bir dünya sunuyor. Yapım şirketine dört tanesi akademik ödül olmak üzere sayısız ödül kazandıran Aslan Kral, içerdiği korku ve macera sahneleri nedeniyle +13 yaş filmler arasında geliyor.

30. Sevginin Gücü (1994) IMDb: 8.5 Metacritic: 89

sevginin gücü

Dünyanın en çok tepki çeken olaylarından bir tanesi cinayet. Toplumun genelini saran bu hassasiyet, 1994 yapımı Sevginin Gücü’nü en popüler filmler arasına sokmaya devam ediyor. Öte yandan Luc Besson tarafından yazılan ve yönetilen Fransız yapımı filmin tek başarı sırrını bu oluşturmuyor. Şans eseri 12 yaşındaki küçük Mathilda’ya yolu kesişen tetikçi Leon’la aralarında ne geçmiş olabilir? Hayatının ilk filmini Mathilda’ya hayat vererek oynadığı halde filmi hitler listesine sokan Natalie Portman ve Jean Rêno, tüm ezberleri bozuyor. Tetikçi, ajan, mafya ve Mathilda’nın hayatı arasında geçen filmin ultra modern uygulama tasarımı ise sanki bu yıl çekilmiş bir filmi seyrettiğiniz hissini sunuyor. Seyircisine kendini tekrar tekrar izleten Sevginin Gücü, sizi de daimi müdavimleri arasına dahil edebilir.

29. Olağan Şüpheliler (1995) IMDb: 8.5 Metacritic: 89

olağan şüpheliler

1940’lara damgasını vuran neo-noir film akımı, Olağan Şüpheliler ile modern versiyonunu seyircinin beğenisine sunuyor. Sürükleyici hikayeler, merak, soru işaretleri, yanılsamalar ve ardından gelen geri dönüş sahneleri içerisinde benzersiz bir yorum gücüne tanık olabilirsiniz. Şu an ile geçmiş arasında geri dönüşlerin yaşandığı senaryosuyla bugünün film ve dizilerine de rol model olan ünlü film, aksiyondan hoşlanan seyircisine devrim gibi bir kurgu sunuyor. Christopher McQuarrie’nin yazdığı Olağan Şüpheliler’in konusu ise 1971'de ailesini öldürdükten sonra kaçan muhasebeci John List'in gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Dünyanın karanlık mekanlarında geçen suç ve polis temalı Olağan Şüpheliler, her kategoride sayısız ödülüyle bugün de popülaritesini koruyor. Ana karakter Verbal Keyser Söze’nin soyadının Türkçeden esinlenerek oluşturulmasıyla Türkiye’de de yoğun ilgi gören yapım, pek çok karesini hafızanıza kazıyacağınız filmler arasında yer alıyor.

28. Geçmişin Gölgesinde (1998) IMDb: 8.5 Metacritic: 89

Geçmişin Gölgesinde

Uyuşturucu satıcısı bir zenci tarafından öldürülen babasının intikamı almak isteyen Derek’in öyküsü Geçmişin Gölgesinde. Senaristi McKenna’nın çocukken tanık olduğu gerçek bir hikayeyi anlatıyor. Dünyanın en yaygın toplumsal olaylarından birini anlatan ve bugün de geçerliliğini koruyan konusuyla ilk başta pek çok kişinin hayatına yakın bir senaryoyu anımsatıyor. Filmin dram, macera ve felsefe yüklü seyir şöleni ise Derek’in acılarından kaçmak için düştüğü Nazi sempatizanlığı ve Neonazi çetesinin liderinin sağ kolu olmasıyla başlıyor. İsa'nın Hizmetkarları ve Naziler arasında geçen maceraları tek solukta izleyebileceğiniz iddialı yapım, sinema tarihinin efsaneleri listesine giren yapımlar arasında yer alıyor. Tony Kaye yönetmenliğinde, Edward Norton’un muhteşem oyunculuk performansıyla geçen filmde harika bir anlatım gücüne tanık olabilir, yoğun duyguların esiri olabilirsiniz.

27. Gladyatör (2000) IMDb: 8.5 Metacritic: 67

Gladyatör

Senarist David Franzoni, Gladyatör ile Roma tarihinin bilinen bilinmeyen ahenklerini tarihsel bir dramayla sunuyor. Pek çok filme ilham kaynağı olurken ismiyle toplum hayatına dahil olabilen filmde büyüleyici efektlerle sunulan eşsiz bir epik şölen sizi bekliyor. Film dalında en iyi ödül olan Oscar ve sayısız ödülün sahibi olan Gladyatör’de bugünün dünyasıyla ilgili iklimlere yolculuk etmek de mümkün. Roma hiyerarşisi içinde sürekli yükselen Maximus başarılı bir generaldir ve İmparator Marcus Aurelius’tan destek görmektedir. Öte yandan imparatorun oğlu Commodus, Maximus’tan rahatsız olmaktadır. Çıkardığı bir emirle Maximus artık bir general değil, arenada eğitim gören bir gladyatördür. Peki bundan sonra ne olacaktır? Yönetmenliğini Ridley Scott, başrolünü dünya starı Russell Crowe’un üstlendiği film, izleyenler için tekrar izlenecekler listesinde baş sıralarda yer alıyor. Aksiyon dolu filmde aklın sınırlarını zorlayan hırs, entrika ve cesaret sahnelerine tanık olabilirsiniz.

26. Piyanist (2002) IMDb: 8.5 Metacritic: 85

Piyanist

Polonya'da Varşova Ayaklanması bastırılmıştır ve bombalamalar devam ederken dahi piyanosunu çalan Władek hayatta kalmıştır. Fakat hayatta kalabilme mücadelesi çok daha uzun yıllar sürecek, cesaretinin bedelini sefil şekilde ödeyecektir. Yahudi asıllı başarılı piyanist Władek Szpilman’ın gerçek hayat hikayesini anlatan Piyanist (2002), yaşanmış biyografik dünya tarihini eşsiz bir heyecanla sunuyor. Piyanist Władek’i canlandıran Adrien Brody’in destansı oyunculuğuyla tam bir şölene dönüşen filmde kurgudan uzak, gerçek savaş ve dram sahnelerini seyre dalabilirsiniz. Gerçekliği aratmayan ses ve görüntü efektleriyle seçilen mekanlar konusunda da bir hayli başarılı olan film, 21. yüzyılın en iyi filmleri listesindeki yerini koruyor. Yönetmeninden oyuncu kadrosu ve set ekibine dek sayısız ödülün sahibi olan Piyanist’te ayrıca eşsiz bir müzik şöleni sizi bekliyor.

25. Köstebek (2006) IMDb: 8.5 Metacritic: 85

Köstebek

2006 yılında dram-suç kategorisinde vizyona giren ABD yapımı film, 4 dalda Akademi Film Ödülü almaya hak kazanıyor. Ünlü isim Martin Scorsese’nin yönetmenliğini üstlendiği film, mafya ve polis arasında gerçekleşen sürükleyici mücadeleyi konu ediniyor. Massachusetts Eyalet teşkilatında yetişen genç çaylak Billy Costigan, tanınmış mafya babası olan Frank Costello’nun egemenliğini çökertmek için mafya çetesinin içine gizli görev ile sızıyor. Fakat aynı durum Güney Boston’un en güçlü mafyası olan Frank Costello’nun çetesi içinde geçerli. Mafya ve polis teşkilatının içinde yer alan köstebeklerin anlaşılması ile karşılıklı verilen mücadelede Billy ve Colin ciddi bir yakalanma tehlikesi ile baş başa kalıyor. Macera dolu sürükleyici sahnelerin eksik olmadığı filmin oyuncuları arasında; Leonardo DiCaprio, Matt Damon ve Ray Winstone yer alıyor.

24. Prestij (2006) IMDb: 8.5 Metacritic: 66

Prestij

2006 yılında beyaz perdeye taşınan ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı film, Christopher Priest’in aynı adlı romanından uyarlanıyor. Ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın üstlendiği filmin senarist koltuğunda ise Jonathan Nolan yer alıyor. Birbiri ile mücadele halinde olan iki sihirbaz Robert ve Alfred 19.yüzyılın gizemli dünyasında şöhret olma yolunda ilerliyor. Birlikte sergiledikleri bir gösteride Alfred’in asistanı olan Robert’in eşi Julia ölüyor. Robert ise karısının ölümünde Alfred’i suçluyor. Zaman içinde Alfred ve Robert’in birbirlerine duydukları düşmanlık, farklı bir boyut kazanıyor. Peki, Alfred’in hayranlık uyandıran hilesini fark eden Robert, Alfred’in hilesini ortaya çıkarabilecek mi? Akademi Ödülleri’nde iki dalda aday gösterilen filmin ünlü isimleri arasında; Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson, Michael Caine ve David Bowie gibi başarılı oyuncular yer alıyor.

23. Whiplash (2014) IMDb: 8.5 Metacritic: 88

Whiplash

2014 yılında dram türünde izleyici ile buluşan filmin yönetmenliğini Damien Chazelle üstleniyor. Sundance Festivali'nin açılış filmi olan Whiplash, genç ve hevesli bir bateri müzisyenin hikayesini konu ediniyor. Andrew isimli genç bateri müzisyeni, Schaffer Konservatuarı’nı kazandıktan sonra, hayatı tümüyle değişiyor. Ünlü okulun en başarılı caz müzisyeni olan Terence Fletcher, Andrew’in başarısını fark edip içinde seçkin öğrencilerin yer aldığı Studio Band’a dahil ediyor. Fakat Studio Band’a girmeyi başaran Andrew’in göstermiş olduğu performansı, zirveye taşımak ve var gücü ile tüm kapasitesini gösterebilmesi için, hayranlık duyduğu Terence Fletcher’ın psikolojik testlerinden geçmek zorunda kalıyor. ‘En İyi Film Kurgusu’ ödülünü kazanan filmin başrollerini; Miles Teller, Paul Reiser ve J.K. Simmons paylaşıyor.

22. Parazit (2019) IMDb: 8.5 Metacritic: 96

Parazit

2019 yılında drama-gerilim türünde vizyona giren Güney-Kore yapımı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Bong Joon Ho üstleniyor. Song Kang-Ho, Woo-sik Choi ve Park So-Dam’ın başrollerini paylaştığı film, sosyal ve ekonomik açıdan tamamen farklı dünyalara ait Kim ve Park ailesinin tuhaf bir şekilde bir araya gelmesini konu ediniyor. Güney Kore’nin fakir ve isimsiz bir semtinde yaşayan Kim ve ailesi, ellerine geçen ve zenginlik getirdiğine inanılan bir taşla birlikte varlıklı Park ailesinin içine kadar girmeyi başarıyor. Zaman içinde aynı zamanlarda iç içe geçen aile yaşamları ve Kim ailesinin en mutlu ve zengin zamanlarını geçirdiği dönemi, Park ailesinin evine gelen habersiz bir misafir tehdit ediyor. Kim ve Park ailesi arasında adeta vahşi yaşamı canlandıran zenginlik ve konfor mücadelesi, Güney Kore’deki sosyal eşitsizliğe oldukça gerçekçi boyutlarda vurgu yapıyor.

21. Kuzuların Sessizliği (1991) IMDb: 8.6 Metacritic: 85

Kuzuların Sessizliği

1991 yılında izleyici ile buluşan film, Thomas Harris’in aynı adlı romanından uyarlanıyor. Dram-psikolojik türünde vizyona giren ABD yapımı ünlü filmin yönetmenliğini, Jonathan Demme üstleniyor. Film, kurbanların derilerini yüzen ve katilliği farklı bir boyuta taşıyan seri katili yakalamaya çalışan FBI mücadelesini konu ediniyor. Clarice Starling adındaki FBI ajanı, katili yakalamak ve hamlelerini önceden bilmek adına, ünlü bir psikopat doktor olan Hannibal Lecter’den bilgi toplamak istiyor. Fakat Hannibal Lecter, ajan Clarice’e güvenmeden bilgi vermeyecektir. Peki Clarice ünlü psikopat Doktor Hannibal Lecter’in güvenini kazanabilecek mi? Film, 7 farklı dalda Oscar’a aday gösterilmiştir.

20. Yedi (1995) IMDb: 8.6 Metacritic: 65

Yedi

Orijinal adı 'Se7en' olan Yedi filmi, 1995 Amerika Birleşik Devletleri yapımı polisiye gerilim ve dram filmidir. Filmin senaryosunu Andrew Kevin Walker kaleme almıştır. Yönetmen koltuğunda ise David Fincher oturmaktadır. Başrollerinde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow ve Kevin Spacey yer alıyor. Film, 7 ölümcül günahtan bahseden ve kendi yöntemleri ile öldüren seri katilleri konu ediniyor. Yedi, sinema klasikleri arasında gösteriliyor. Filmin oyuncu kadrosunda bulunan Kevin Spacey MTV Film Ödülleri'nde 'En İyi Kötü Karakter', Brad Pitt ise 'En Çok Arzulanan Erkek Oyuncu' ödüllerine layık görülmüştür. Ayrıca Yedi, MTV Film Ödülleri'nde 'En İyi Film' ödülünü almıştır.

19. Hayat Güzeldir (1997) IMDb: 8.6 Metacritic: 59

Hayat Güzeldir

Hayat Güzeldir filmi; 1997 yılında vizyona giren dram filmidir. Roberto Benigni; filmin hem yönetmenlik koltuğunda hem de Vincenzo Cerami ile birlikte senaristlik koltuğunda oturmuştur. Film, ailesini korumak için binbir fedakarlık yapan bir babanın hikayesini anlatıyor. Yahudi baba ve İtalyan anne 2. Dünya Savaşı sırasında çocuğu ile birlikte Yahudi kampına gitmiştir. Hayat Güzeldir, bu anne ve babanın çocuğunu korumak için verdiği özveriyi anlatmaktadır. Filmde farklı farklı 16 adet şarkı kullanılmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric yer almaktadır. Hayat Güzeldir, 44 ayrı ödüle layık görülmüştür. Bunların arasında 3 tanesi Oscar’dır.

18. Yeşil Yol (1999) IMDb: 8.6 Metacritic: 71

Yeşil Yol

1999 Amerika Birleşik Devletleri yapımı dram filmi pek çok kişi tarafından beğenilmektedir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Frank Darabont oturuyor. Yeşil Yol, Stephen King'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, Barry Pepper, Bonnie Hunt gibi ünlü oyuncular yer alıyor. Yeşil Yol, bir hapishane mahkumu ile hapishane görevlisinin öyküsünü anlatıyor. John Coffey adlı iri cüsseli bir mahkum, iki küçük kıza tecavüz ederek öldürme suçundan dolayı idam cezasına çarptırılmıştır. Ürkütücü görünüşünün altında naif biri yatan Coffey, bazı doğaüstü güçlere sahiptir. Hapishane görevlisi olan Paul, Coffey'i idam etmekle görevlidir. Böylelikle ikisinin arasında bir yakınlık başlar ve bunun üzerine gelişen olayları konu alır. Yeşil Yol, 5 adet ödüle layık görülmüştür. Bu ödüllerden ikisi 'En İyi Film' ödülüdür.

17. Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) IMDb: 8.6 Metacritic: 91

Er Ryan'ı Kurtarmak

Er Ryan'ı Kurtarmak, 1998 yılı Amerika Birleşik Devletleri yapımı dram ve savaş filmidir. Robert Rodat’ın kaleme aldığı filmin yönetmenliğini Steven Spielberg gerçekleştirmektedir. Filmin başrollerinde Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg, Matt Damon yer almaktadır. Er Ryan'ı Kurtarmak; Yüzbaşı John Miller adı verilen bir karakter ve yanında yer alan askerlerin, Francis Ryan adlı askeri bulma serüvenini konu edinmektedir. Film, eleştirmenler tarafından yüksek not alan ve özellikle savaş sahneleri ile herkes tarafından beğeni toplayan filmler arasında yer almaktadır. 2014 senesinde Ulusal Film Arşivi’nde, Kongre Kütüphanesi tarafından önemli görülmüş ve pek çok ödül alarak başarısını kanıtlamıştır.

16. Tanrı Kent (2002) IMDb: 8.6 Metacritic: 79

Tanrı Kent

Özgün adı Cidade de Deus olan Tanrı Kent, 2002 Brezilya-Fransa ortak yapımı olan dramatik suç filmidir. Yönetmenlik koltuğunda Fernando Meirelles ve Kátia Lund isimlerini gördüğümüz filmin senaristlik koltuğunda ise Bráulio Mantovani ve Paulo Sins oturuyor. Oyuncu kadrosunda; Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele gibi birçok ismi gördüğümüz Tanrı Kent; Rio de Janeiro şehrinin dışında var olan şiddet dolu gecekondu mahallelerin birinde yaşayan iki arkadaşının olaylarını anlatmaktadır. Film; 'En İyi Kurgu’, 'En İyi Yabancı Bağımsız Film Dalında Britanya Bağımsız Film Ödülü' almıştır. Pek çok kategoride başarısını kanıtlamış film her yıl pek çok kişinin film listesine girmeyi başarmaktadır.

15. Yıldızlararası (2014) IMDb: 8.6 Metacritic: 74

Yıldızlararası

Dünya her geçen gün daha ölümcül bir hale gelmektedir ve yeni yaşam alanları bulmak gerekir. Bunun için uzayın dünyasına adım atan bir grup astronotun yaşadıklarıysa aksiyon, macera ve drama tam anlamıyla doyacağınız eşsiz sahneler içeriyor. Teoride ispatlanmış gerçekler arasında yer alan solucan deliklerinden ilham alan film; bilimsel çalışmalara bir hayli giriş yapan, düş ötesini gerçeklerle sunan ender yapımlar arasında geliyor. 2014 yılında çekildiği halde bugünün verilerini işleyen, eleştirmenler tarafından zaman ötesi olarak adlandırılan filmde güncel dünya sorunlarını yakından inceleyebilirsiniz. Yapımcı ve yönetmenliğini Christopher Nolan’ın yaptığı, başrolünü Matthew McConaughey’in üstlendiği filmde akıl almaz panoramik görüntüler ve ultra heyecan sunan görsel efektler, seyirciyi ekran başına kitliyor. Cooper, Amelia, Romilly ve Doyle’un zorluklarla dolu uzay macerasıyla geride kalan yakınlarının hayatlarını konu alan filmde felsefe ve bilim kurgunun nadir buluşmalarından birine tanık olabilirsiniz.

14. Guguk Kuşu (1975) IMDb: 8.7 Metacritic: 84

Guguk Kuşu

İsmiyse gülümseten Guguk Kuşu; konusuyla dram, hüzün, aksiyon, heyecan ve macerayı bir arada sunabilen ender yapımlardan bir tanesi. Yönetmeni Milos Forman, oyuncuları, müzik ekibi ve uyarlama sanatçılarına en iyi ödül olarak adlandırılan Oscar’ı getiren film, gerçek bir mahkumun hayatını net biçimde aktarıyor. Jack Nicholson'ın destansı oyunculuğu ve kusursuz uyarlamalarıyla kendine bağlayan Guguk Kuşu’nda başka bir dünyaya adım atabilirsiniz. Akıl hastası numarası yaparak akıl hastanesine yatırılmayı başaran Randle’nin hayatını anlatan filmi özel kılan pek çok detaydan bahsedebilmek de mümkün. Türk dans koreografileri dahil olmak üzere dünya sanat akımlarına rol model olmayı başaran Guguk Kuşu, gerçek akıl hastalarının muhteşem oyunculuk performansıyla hit olmayı başarıyor. Metallica'nın en ünlü şarkısına ilham olan film müzikleri ise büyülü bir dünyaya dahil olma fırsatı sunuyor.

13. Sıkı Dostlar (1990) IMDb: 8.7 Metacritic: 90

Sıkı Dostlar

Nicholas Pileggi'nin romanından uyarlanan Sıkı Dostlar, gerçek bir gangsterin hayatını tüm çıplaklığıyla ele alıyor. Yönetmeni Martin Scorsese'nin elinde muhteşem bir yapıma dönüşen ‘ABD Ulusal Film Arşivi Korunması Gereken Eserler’ listesine giren film, bu yönüyle halen büyük ilgi görüyor. Dünyanın en çok dikkat çeken konuları ve olaylarıyla dolu yapımda; suç, dostluk ve ihanet üçlüsünün en karmaşık haline tanık olabilirsiniz. Birlikte soyguna kalkıştıkları arkadaşlarını öldürerek mafya içinde yükselmeye başlayan Henry ve Jimmy ile bildiğiniz tüm duyguları yeniden sorgulamaya hazır olun. Başrol oyuncuları, yönetmeni ve set ekibini pek çok ödülün sahibi yapan Sıkı Dostlar, 2 saat 26 dakikalık uzun metrajına rağmen keyifli vakit geçireceğiniz eşsiz bir film olarak karşınıza çıkıyor.

12. Forrest Gump (1994) IMDb: 8.8 Metacritic: 82

forrest gump

İsmi, senaryosu ve yaşattığı duyguyla tam bir gerçeklik Forrest Gump. Gerçek bir kişilik olan Forrest Gump’ın hayatı ve gözlemlerini ele alan film; epik, romantik ve komedi-drama dallarının hepsine dahil olabilen ender yapımlar arasında geliyor. Gülmek, ağlamak, heyecan, merak, tüm duyguları bir arada yaşamak isteyenlerinin gönlünü kazanan Forrest Gump’ta kendinize dair pek çok şey bulabilirsiniz. Öğrenme güçlüğü çeken fakat inanılmaz yeteneklere sahip olan Forrest’ın hayat hikayesine eşlik eden film müzikleri ise ayrı bir heyecana davetiye çıkarıyor. 1994’ün en çok gişeye sahip gösterimi, ayrıca film müzikleriyle en çok satanlar liste ikincisi olan yapımda 20. yüzyılın dönüm noktası niteliğinde olaylara denk gelebilirsiniz. Öte yandan yönetmeni Robert Zemeckis, senaristi Eric Roth, başrol oyuncusu Tom Hanks, ayrıca görüntü ve görsel efekt ekibine sayısız ‘en iyi’ ödülü kazandıran filme 2 saat 22 dakikanızı ayırmanız gerekiyor.

11. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001) IMDb: 8.8 Metacritic: 92

 Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği (2001)

Sayısız akademik ödülüyle dünya rekoru kıran Yüzüklerin Efendisi, popüler kültürle mistik sentezleri eşsiz bir uyumla bütünleştiren tek örnek olarak gösteriliyor. Dünya klasiğine dönüşen film, Hobbit’in devamı olarak yazılan Tolkien romanından uyarlama ile seyirci karşısına çıkıyor. Yüzük Kardeşliği, filmin diğer iki serisi ve Hobbit serisinden önce izlenmesi gereken ilk bölümü oluşturuyor. Sahibine eşsiz bir irade sunan güç yüzüklerini bulan Sauron, Orta Dünya’yı kan gölüne çeviren yüzükleri yok etmeye çalışan Frodo ve tüm karakterlerde ayrı bir hazza yelken açabilirsiniz. Sayılı epik fantezi filmleri arasında yer alması bir yana; büyüleyici ses ve görsel efektleriyle de mihenk taşı olmayı başarıyor. Bir başka akademik ödül rekortmeni Peter Jackson’ın senaristi ve yönetmeni olduğu filmin her bir karesinde gerçek dünyayla ikinci bir dünya hayalini aynı anda yaşayabilir; her bir saniyesini defalarca kez, üstelik aynı heyecanla izleyebilirsiniz.

10. Dövüş Kulübü (1999) IMDb: 8.8 Metacritic: 66

dövüş kulübü

Dövüş Kulübü, 1999 Amerika Birleşik Devletleri yapımı dram filmidir. Chuck Palahniuk tarafından yazılmış aynı adlı eserden uyarlanan Dövüş Kulübü'nün yönetmenliğini David Fincher yapmıştır. Film; Jack adında basit, sıradan bir sigortacı olan karakterin, yaşadığı bunalımdan çıkması ve uyku problemini aşması için katıldığı kanserlilere moral derneğinde tanıştığı Marla Singer adlı bir kızla tanışmasıdan sonra hayatında açılan yepyeni kapıları anlatıyor. Dövüş Kulübü'nün oyuncu kadrosunda; Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Zach Grenier, Jared Leto gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Dövüş Kulübü, 2005 Total Film Ödülleri'nde 'Dünyanın Bugüne Kadar Gelmiş En İyi Film' ödülünü almaya layık görülmüştür.

9. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002) IMDb: 8.9 Metacritic: 86

iki kule

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule, J. R. R. Tolkien'in adını edebiyat tarihine altın harflerle yazdırdığı ‘İki Kule’ isimli kitabından uyarlamadır. Yönetmenliğini Peter Jackson’ın gerçekleştirdiği film, 2002 yılında beyaz perdeye uyarlanmıştır. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule, ilk filmin devamı niteliğindedir. Yüzük Kardeşliği üyesi olarak görülen kişilerin her birinin, kardeşliklerinin bozulmasının ardından başına gelenleri anlatmaktadır. Filmde oyuncu kadrosunda John Rhys-Davies, Orlando Bloom , Bernard Hill, Christopher Lee, Billy Boyd yer almaktadır. Film, gişede çok büyük başarı yakalamış ve 900 milyon doların üzerinde hasılat yapmıştır. Film, 20 ödüle layık görülmüş ve bunların ikisi Oscar Ödülü'dür. Film günümüzde de pek çok kişi tarafından büyük bir beğeni ile izlenmektedir.

8. Ucuz Roman (1994) IMDb: 8.9 Metacritic: 96

ucuz roman

Ucuz Roman, 1994 Amerika Birleşik Devletleri yapımı, kült olarak kabul edilen suç, gerilim ve dram filmidir. Ayrıca film, tüm zamanların en iyi filmleri arasında ilk 10'da bulunmaktadır. Quentin Tarantino filmin yönetmenliği yapmış ve aynı zamanda Roger Avary ile birlikte senarist koltuğunda da oturmuştur. Ucuz Roman, Ringo ve Yolanda adlı soyguncu ve birbirine çok aşık olan çiftin, işlerine biraz heyecan katmak için yaptığı planların üzerine gelişen olayları anlatır. Ucuz Roman, 28 farklı kategoride ödül almaya hak kazanmıştır. Başrollerinde pek çok başarılı oyuncunun yer aldığı film günümüzde dram kategorisinde önemli bir yere sahiptir. Farklı alanlarda aldığı ödüller de filmin kalitesini kanıtlar niteliktedir.

7. 12 Öfkeli Adam (1957) IMDb: 9 Metacritic: 96

öfkeli adam

12 Öfkeli Adam, 1957 Amerika Birleşik Devletleri yapımı dram filmidir. Reginald Rose'nin 12 Öfkeli Adam oyunundan uyarlanmış olan filmin yönetmenliğini Sidney Lumet gerçekleştiriyor. 12 Öfkeli Adam, cinayet ile suçlanan bir gencin, suçluluğuna ve cezasına karar vermesiyle yükümlü olan 12 jüri üyesinin karar verme sürecini anlatıyor. Filmin en dikkat çekici özelliği sadece bir set kullanılarak çekilmesidir. Filmde neredeyse tek bir mekan kullanılır. Filmin başrol oyuncuları arasında Henry Fonda, E. G. Marshall, Lee J. Cobb yer almaktadır. 12 Öfkeli Adam aynı zamanda Amerikan Senaryo Yazarları Birliği tarafından en iyi senaryo ödülüne layık görülmüştür. Başarılı dram filmleri arasında yer almakta ve pek çok kişi tarafından izlenmektedir.

6. Baba 2 (1974) IMDb: 9 Metacritic: 90

baba

Baba 2, 1974 Amerika Birleşik Devletleri yapımı dram filmidir. İlk filmin yapımından iki sene sonra çekilmiştir. Yönetmen koltuğunda Francis Ford Coppola otururken, senarist koltuğunu ise Mario Puzo ile birlikte paylaşmıştır. Film; Mafya Michael Corleone'nin mafya dünyasında ün yaptıktan sonra ailesini korumak için verdiği mücadeleyi anlatır. Hiç beklemediği olaylarla karşılaşan Michael, acımasız biri olur ve kendine güvenmeye başlar. Bunların bedelini mutsuzluk ve yalnızlık olarak öder. Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale, Talia Shire ve Robert De Niro filmin ünlü oyuncularıdır. Baba 2, 6 adet Oscar almıştır. Bu ödüller dışında BAFTA, ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği gibi ünlü ödül gecelerinden de ödüller kazanmıştır. Ayrıca Baba II, 1993 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmlerin arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

5. Schindler'in Listesi (1993) IMDb: 9 Metacritic: 94

schindler listesi

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Steven Spielberg’in üstlendiği film, Nazi soykırımından binlerce Polonyalıyı kurtaran Oskar Schindler’i anlatıyor. Hitler döneminde kurulan Nazi kamplarında işkence gören Yahudiler, ülkeye yeni gelmiş olan iş adamı Oskar Schindler’in fabrikasında kurtuluş imkanı buluyor. Ülkeye büyük bir fabrika açmak için gelen Oskar’ın hiç parası yoktur. Fakat Alman subaylarla yaptığı bir anlaşma ile kamplardan kurtardığı Yahudileri fabrikasında çalıştırmaya başlayarak, onların bu soykırımdan kurtarılmasını sağlıyor. Dram yüklü savaş sahneleri ve Oskar’ın soykırım ile duygulandıran mücadelesi ile Amerika’nın ulusal film arşivinde yer edinen filmin başrollerini; Liam Neeson, Ben Kingsley ve Ralph Fiennes paylaşıyor.

4. Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) IMDb: 9 Metacritic: 94

yüzüklerin efendisi

Yeni Zelanda, ABD ve Almanya ortak yapımı film, 2003 yılında Yüzüklerin Efendisi serisinin 3.filmi olarak izleyici ile buluşuyor. J.R.R Tolkien’in aynı adlı romanının 2.ve 3.bölümlerinden uyarlanan film, Tek Yüzük’ün yok edilmesi için Orta Dünya’da verilen fantastik mücadeleyi konu ediniyor. Karanlık güçlerin karşısında Tek Yüzük’ün yok edilmesi adına Sauron’un büyüyen ordusu elf ve cüceler ile birlik olarak hareket ediyor. Frodo, Aragorn, Theoden ve Samwise Gamgee karşılaştıkları zorluk ve ihanetler sonucunda Gondor’a Tek Yüzük mücadelesinde güçlerini birleştiriyor. Gişe hasılatı olarak tüm zamanların en çok kazandıran filmi, aday olduğu tüm kategorilerde ödül almayı başaran üç filmden biri olarak sinema tarihine geçiyor. Peter Jackson’ın yönetmenliğini üstlendiği unutulmaz fantastik maceralara sahip olan filmin başrollerini; Elijah Wood, Sean Astin ve Viggo Mortensen paylaşıyor.

3. Kara Şövalye (2008) IMDb: 9 Metacritic: 84

kara sovalye

2008 yılında vizyona giren ABD yapımı film, Bob Kane ve Bill Finger’ın kurgusal karakteri olan Batman’dan uyarlanıyor. Ünlü isim Christopher Nolan’ın yönetmenliğini üstlendiği film, 2005 yılında vizyona giren “Batman Başlıyor” adlı filmin devamı olarak izleyici ile buluşuyor. Joker’in ortaya çıkması ile yeniden suçların baş göstereceği Gotham şehrini yeniden kurtarmak için Batman, Teğmen Gordon ve Savcı Harvey ile işbirliği yapıyor. Muhteşem dehası ile zorlu mücadeleye sebep olan Joker, yıllar sonra Gotham sokaklarında yeniden Batman’ın karşısında yer alıyor. BAFTA ödüllerinde en çok dalda aday gösterilen filmin adından söz ettiren başarılı oyuncuları arasında; Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman, Eric Roberts ve Morgan Freeman yer alıyor.

2. Baba (The Godfather) IMDb: 9.2 Metacritic: 100

baba

1972 yılında dram-polisiye türünde izleyici ile buluşan İtalyan yapımı filmin yönetmenliğini İtalyan sinemasının ünlü bir ismi olan Francis Ford Coppola üstleniyor. Mario Puzo’nun aynı adlı romanından uyarlanan film, IMDB sıralamasında 250 film arasında 2.sırada yer alarak bir başyapıt olmayı başarıyor. Filmin konusu olan Corleone ailesi, Sicilya’dan Amerika’ya göç ediyor. Amerika’da yaşam mücadelesi vermeye başlayan Corleone ailesi, kendisine yaptığı her işten haraç kesmeye çalışan gruba karşı kaba kuvvet kullanarak üstün gelmeyi başarıyor. Böylece karşısına çıkan herkesi var gücüyle yok etmeyi başaran Corleone ailesi, zaman içinde Amerika’nın en büyük ve korkulan bir mafya ailesi haline geliyor. Vizyona girdiği tarihten itibaren büyük yankı uyandıran ve mafya filmi olarak bir başyapıt olmayı başaran filmin başarılı oyuncuları arasında; Al Pacino, Marlon Brando ve James Caan yer alıyor.

1. Esaretin Bedeli (1994) IMDb: 9.3 Metacritic: 81

esaretin bedeli

Film, yapmadığı bir cinayetten dolayı 20 yılını hapishanede geçiren bankacı Andy Dufresne’nin hayat hikayesini konu ediniyor. Başarılı genç bir banker olan Andy Dufresne, haksız yere eşi ve sevgilisini öldürmekle suçlanıyor. Masumiyetini ne kadar iddia ederse etsin, 20 yıl boyunca hüküm giymekten kurtulamıyor. Hapishanede yaşadığı her türlü işkence ve zorluğa rağmen umudunu asla yitirmeyen Andy, parmaklıkların ardında tanıştığı Red ile umut dolu bir dostluk bağı kuruyor. Yaşadığı her türlü zorluğa rağmen umudunu asla yitirmeyen Andy, hapishanede bulunan diğer mahkumlara bile umut ışığı olmayı başarıyor. Morgan Freeman gibi başarılı bir oyuncunun başrolünü üstlendiği filmin diğer başrollerini ise, Bob Gunton ve Tim Robbins paylaşıyor.

Bu listelerimiz de ilginizi çekebilir: