Güvenli mod nasıl açılır? Güvenli mod ne işe yarar?

Windows'ta ya da telefonunuzda Güvenli mod nasıl açılır? Güvenli mod ne işe yarar? Sizler için sıklıkla merak edilen bu soruların yanıtlarını derledik...

Güvenli mod nasıl açılır? Güvenli mod ne işe yarar?

İşletim sisteminin tanılamayı ifade eden güvenli mod, sistemdeki sorunların çoğunu çözmeyi amaçlıyor. Zararlı yazılımların kaldırılmasını sağlayan bu özellik, daha güvenli bir internet deneyimi sunuyor. Sistemin çökmesi ve devre dışı kalması durumunda bilgisayarın aktif olarak kullanılmasına olanak tanıyor. Bu özellikten faydalanmak isteyenlerin aklına ilk olarak güvenli mod nasıl açılır sorusu geliyor. Windows işletim sistemine ait bu özelliği başlatmak için bazı yöntemlerin izlenmesi gerekiyor.

Güvenli Mod Nasıl Açılır? (Windows)

Açık durumdaki bilgisayar yeniden başlat moduna alınıyor. Yeniden başlat özelliğine tıklanırken shift tuşuna basılı tutulması, cihazı güvenli modda başlatıyor. Bilgisayar açıldığında ekranda bir menü çıkıyor. Bu menüde sorun giderme, gelişmiş seçenekler ve başlangıç ayarları yer alıyor. İki farklı güvenlik modundan biri seçilebiliyor. Peki, güvenli mod ne işe yarar?

Güvenli Mod Ne İşe Yarar?

Riskli verilerin bilgisayara erişmesini engelleyen güvenli mod, sağlıklı bir kullanıma olanak tanıyor. İşletim sistemini ve sürücüleri devre dışı bırakarak yalnızca temel gereksinimleri yüklüyor. Bu şekilde potansiyel zararlı uygulamalara karşı koruma sağlanıyor. Bilgisayarda zararlı bir yazılım olma riski bulunuyorsa, güvenli modu kullanmak gerekiyor. Açılan cihazdan zararlı uygulamaları temizlemek bu şekilde mümkün oluyor. Güvenli mod, casus yazılım ve virüslerin cihaza zarar vermesini engelliyor.

Normal şekilde başlatırken çökme sorunu yaşayan sistemlerde de güvenlik modu devreye sokulabiliyor. Bu şekilde üçüncü taraf uygulamaların normal işleyişi bozmasına engel olunabiliyor. Sistemi yeniden yüklemek veya sorunları ortadan kaldırmak isteyen kullanıcılar bu özellik sayesinde problem yaşamaktan kurtuluyor. Sınırlı sayıda dosya ve sürücüyle başlatılan cihazlarda işlem yapmak daha kolay hale geliyor. Güvenli mod, sorun kaynağı olabilecek seçenekleri azaltarak yalnızca ihtiyaç olan hizmetleri devreye sokuyor.

Güvenli Mod Telefonlarda Bulunur Mu?

Zararlı uygulamaları temizlemenin en iyi yöntemlerinden birinin güvenli mod olduğu biliniyor. Telefon sistemini korumak için de güvenli mod özelliğinden yararlanılıyor. Mod, sistem yazılımını sınırlı çalıştırıyor ve arka plan uygulamalarını azaltıyor. Bu şekilde istenmeyen durumları devre dışı bırakıyor ve bilgilerin güvende kalmasını sağlıyor. Telefonun normal işleyişini engelleyen bir uygulama varsa da bu yöntemle temizlenebiliyor. Üçüncü taraf uygulamaların telefonu yavaşlattığı düşünülüyorsa da güvenli modla bu durum kontrol edilebiliyor. Cep telefonlarında güvenli mod ise şu şekilde açılıyor:

Güvenli Mod Nasıl Açılır? (Telefon)

  • Öncelikle telefonun tamamen kapatılması gerekiyor.

  • Güç düğmesine basılı tutarak cihazı açarken başlangıç ekranı görününce ses azaltma tuşuna basılıyor.

  • Telefon açıkken güvenli moda geçme imkanı sunan cihazlarda güç tuşuna basılı tutuluyor.

  • Çıkan ekrandan “Güvenli Mod ile Aç” seçeneğine dokunuluyor.

  • Bu adımlardan sonra cihaz güvenilir bir şekilde başlatılabiliyor.

Güvenli Mod Devre Dışı Bırakılabilir Mi?

Bazı özellikleri devre dışı bırakarak işletim sistemini iyileştirmeyi amaçlayan güvenli mod, kullanıcıların isteği üzerine açılıp kapatılabiliyor. Her cihazın güvenli modu farklı bir şekilde kullanılabiliyor. Bilgisayarlarda güvenli mod özelliğini kapatmak için cihazı yeniden başlatmak gerekiyor. Bazı durumlarda güvenli moddan çıkabilmek için Windows’un yeniden yüklenmesi gerekiyor. Bu durumda güvenli mod ekranında bulunan “Yüklemeyi Başlat” seçeneğine tıklamak gerekiyor. Böylece sistem yeniden yükleniyor ve bilgisayar açılabiliyor.

Cep telefonlarında güvenli moddan çıkmak için cihaz yeniden başlatılıyor. Yeniden başlatmak yeterli olmuyorsa cihaz tamamen kapatılıyor ve bir süre kapalı konumda tutuluyor. Yeniden açılması halinde güvenli mod devre dışı kalmamışsa takılı kalan bir tuş olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Tuşlarda bir sorun varsa telefon güvenli moddan çıkmıyor. En son yüklenen uygulamaların da bu duruma sebep olabileceği biliniyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: