Referansları olan sohbet robotu: Perplexity AI

ChatGPT‘nin en temel kusuru, cevapların güvenilir olup olmadığına karar verememenizdir. Perplexity AI, kullanılan kaynakları da göstererek bunu daha iyi yapıyor.

Referansları olan sohbet robotu: Perplexity AI

ChatGPT birçok amaç için çok yararlı bir araç fakat genelde gerçekleri görmez, hatta halüsinasyonlar görür. Yani yanlışlar ekler. Sohbet robotu herhangi bir kaynak belirtmediğinden veya sorulduğunda bunları uydurduğundan, cevapların doğruluğunu kontrol etmenin bir yolu da yoktur.

Perplexity AI, sohbet robotu ve arama motorunun bir karışımı. Dilsel açıdan ChatGPT kadar yetenekli değil ama bir soruyu yanıtlamak için kullandığı İnternet‘ teki web sitelerini ve kaynakları alıntılar. Bu, bağlantılı web sitelerine doğrudan erişmenize ve kaynakları kontrol etmenize olanak tanır.

Sonuç olarak, araç tarafından yapılan hatalar daha çabuk fark edilir. Bilgi ufku Eylül 2021‘de sona eren ChatGPT‘nin aksine, günlük olarak güncellenen içeriğe de erişebilirsiniz. Perplexity AI özellikle teknik sorular için daha uygundur.

Nasıl Çalışır?

Perplexity AI web sitesini açın veya ilgili uygulamayı kullanın. Perplexity AI kullanımı ücretsiz ve bir hesap oluşturmanızı gerektirmiyor.

1. Perplexity AI‘yı açın: Android ve iOS için hazırlanan uygulamanın adı „Perplexity - Ask Anything“ ve mağazalarda mevcut. Web sitesini www.perplexity.ai adresinde bulabilirsiniz.

1

Burada chatbot ile bir giriş alanı üzerinden iletişim kuruyorsunuz. Türkçe olarak da çalışıyor ancak çeviri hatalarını ortadan kaldırmak için İngilizce olarak denedik.

2. Bir soru sorun: Şu soruyu girin: „How big is the black hole in the center of the milky way?“. Kısa bir cevap ve NASA, Wikipedia ve Astronomy. com gibi ilgili kaynaklara birkaç bağlantı alacaksınız. Ayrıca ilgili, daha ayrıntılı soruların küçük bir listesini de sizlere sunacak.

2

3. Takip soruları sorun: Web sitesinin alt kısmında „when was it discovered?“ gibi takip soruları için bir giriş alanı bulacaksınız. Yeni bir cevap, metnin kendisinde de bağlantısı bulunan yeni referanslar ve ilgili yeni sorular alacaksınız. Bu şekilde, bir konuyu hızlı bir şekilde derinlemesine inceleyebilir ve cevapların doğru olduğundan emin olabilirsiniz.

3

4. Görseller: Perplexity AI aynı zamanda görüntü de sağlayabiliyor. Sohbet robotu, „can you show a picture of it?“ sorusuna Sagittarius A* kara deliğinin boyut karşılaştırması da dâhil olmak üzere (güneş sisteminde Merkür‘ün yörüngesine kadar ulaşabilir) çeşitli fotoğrafları ve yeni kaynak bilgileriyle yanıt veriyor. „ show me a picture of a cute dog“ gibi yönlendirmeler de fotoğraf koleksiyonlarına bağlantılar içeren ilgili resimlere yönlendiriyor.

4

5. Kaynakları kendiniz seçin: Perplexity sadece internette cevap aramakla kalmaz, aynı zamanda aramayı Wolfram Alpha, Wikipedia veya bilimsel makaleler gibi kaynaklarla da sınırlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, giriş alanının altındaki büyütece tıklayın ve istediğiniz alanı seçin.

5

6. Ek fonksiyonlar: Bir hesapla ek işlevler kullanılabilir. Örneğin, soruları düzenleyebilir ve başka kaynaklar ekleyebilir veya ilgili görünmeyen kaynakları kaldırabilirsiniz. Bunu yapmak için, bir cevaptan sonra Düzenle düğmesine tıklayın. Ayrıca dosya da yükleyebilirsiniz. „Copilot“ ne aradığınızı anlamaya çalışır. Bazen size interaktif açıklayıcı sorular sorar ve doğru bir cevap verebilmek için daha fazla kaynağa danışır. Ayda 20 dolarlık ücretli bir abonelik, Claude 2 veya GPT-4‘e erişimin kilidini açıyor.

6