ADSL modem satın alma rehberi

Yeni bir ADSL modem mi arıyorsunuz? Bu rehberi okumadan sakın son kararınızı vermeyin!

ADSL modem seçerken...

Herkesi birbirine bağlayan internete erişebilmek için tüm ihtiyacımız bir bağlantı kaynağı. Kablolu veya kablosuz fark etmez, bir bağlantı kaynağı bulduğumuz anda elimizdeki mobil veya taşınamaz donanımları kullanarak anında internete erişerek dünyaya bağlanabiliyoruz. Ama bunun için ilk ihtiyaç duyacağımız cihaz elbette bir modem. Mobiliteyi göz önüne alırsak, daha iyisi bir kablosuz modem, yani ADSL modem. Piyasada pek çok marka altında çok sayıda ADSL modem bulunuyor. Fazlasıyla özelliğe sahip bu ADSL modemler arasında seçim yapmak zor olabiliyor. Ancak her satın alma aşamasında olduğu gibi yine ilk yapmanız gereken ihtiyaçlarınızı belirlemek ve ADSL modemlerin temel özelliklerini anlamak olmalı. Bu rehberde ADSL modem seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı adımları sizlere aktarmaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım...

Kablosuz bir modeme ihtiyacınız var

Kablosuz bir modeme ihtiyacınız var

Piyasada kablosuz modemlerin yanı sıra kablolu modemler de bulunuyor. Bu tür modemleri bildiğiniz gibi Ethernet bağlantısı yoluyla cihazlarınıza bağlayabiliyorsunuz. Halen kablosuz bağlantının kabloluya göre daha düşük performans gösterdiği bir gerçek gibi görünse de, sunduğu mobil kullanım kolaylığından dolayı kablosuz bağlantı daha yüksek tercih oranına sahip. Kablosuz bağlantının özellikle son günlerde ismini sıkça duyduğumuz ve yakın gelecekte yaygınlaşacak olan yeni standartla birlikte performans açısından da kusursuzlaşacağını söylemeliyiz. Özellikle cihazlar arası dosya aktarımı sırasında eksikliğini hissettiren kablosuz bağlantı, yeni teknolojiyle birlikte bu sorunu da geride bırakacak. O sebeple ADSL modemleri tercih etmeniz gelecek açısından yararlı olacaktır.

Dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve oyun konsolları arasında kablosuz bir şekilde ağ bağlantısı kurabilmenizi sağlayan ADSL modemler, kablosuz ağ kartı veya USB kablosuz adaptörler sayesinde masaüstü bilgisayarları da internete kablosuz olarak çıkartabiliyor. Kablosuz modem satın alırken ilk dikkat etmeniz gereken adımsa kablosuz ağ standardı olacaktır. Geçmişten günümüze farklı kablosuz ağ standartları tanımlanmış olmakla birlikte günümüzde yaygın olarak kullanılan standart şu an için IEEE 802.11n. Yakın gelecekte yaygın olarak kullanmayı beklediğimiz standart ise IEEE 802.11ac. Şimdi bu kablosuz ağ standartlarına yakından bakalım.

Ağ standartlarına göz atalım

Ağ standartlarına göz atalım

802.11a: 54 Mbps veri hızı ile 5 GHz bandında çalışan bir standarttır. 5 GHz bandı desteklemesinden dolayı daha az kesintiye uğramaktadır. (Bunun sebebini bir sonraki adımımızda açıklayacağız.) 35 metre ila 120 metre arasında erişim mesafesi sunmaktadır.

802.11b: 11 Mbps veri hızı ile 2.4 GHz bandında çalışan bir standarttır. 35 metre ila 140 metre arasında erişim mesafesi sunmaktadır.

802.11g: 54 Mbps veri hızı ile 2.4 GHz bandında çalışan bir standarttır. 802.11b standardını destekleyen cihazlarla uyumludur ve 38 metre ila 140 metre arasında erişim mesafesi sunmaktadır.

802.11n: 54 Mbps'den 600 Mbps'ye kadar veri hızı ile hem 2.4 hem de 5 GHz bandında çalışan bir standarttır. 70 metre ila 250 metre arasında erişim mesafesi sunmaktadır.

802.11ac: 1300 Mbps'ye kadar veri hızı ile 5 GHz bandında çalışan bir standarttır.

GHz karmaşası

GHz karmaşası

Bir önceki adımda bahsettiğimiz kablosuz bağlantı standartlarında da gördüğünüz gibi farklı frekans değerlerinden (GHz) bahsediliyor. 2.4 GHz frekansı kullanan ADSL modemler, bu frekansı sürekli olarak kullandığımız en basitinden kablosuz fare, klavye, telefon ve bu gibi elektronik cihazlarla paylaşıyor. Bu sebeple 2.4 GHz frekansta çok fazla sinyal çakışması olabiliyor ve bu da elbette bağlantı performansınızı olumsuz yönde etkiliyor. Piyasada yalnızca 2.4 GHz frekansta çalışan ADSL modem modelleri olduğu gibi, hem 2.4 GHz hem 5 GHz frekansları destekleyen modeller de bulunuyor. Eğer iki frekansı da destekleyen bu modellere yönelirseniz belki fiyat biraz artacak, ancak daha kaliteli bir kablosuz bağlantı deneyimi yaşayabileceksiniz.

Kurulum nasıl olmalı?

Kurulum nasıl olmalı?

Eskiden ADSL modem kurulumları bir hayli zor olmakla birlikte bilgisayar kullanmayı bilmeyenler için tam bir eziyet haline gelebiliyordu. Ancak günümüzde ADSL modem kurulumunu oldukça kolaylaştıran yöntemler mevcut durumda. Hatta bazı modeller adeta tek bir tuş ile kurulum yapabilmenize olanak tanıyor; size sadece gerekli kablo bağlantılarını yapmak kalıyor. Özellikle geniş bir ağ kurulumu yapıyorsanız bu özellik işinize fazlasıyla yarayabiliyor. Zira bu kurulum kolaylığı aynı zamanda şifre güvenliği de sağlıyor. Çeşitli şifreleme metotları ile kırılması imkansız şifreler üretebilen bu cihazlar, böylece ağ güvenliğinizi arttırıyor.

Ağ bağlantınızın başkaları tarafından gözlenmemesi için şifre koruması sağlayabilen ADSL modemler, aynı zamanda güvenlik duvarı özellikleriyle de internet üzerinden bilgisayarınıza sızabilecek türdeki paketlerin içeriğini kontrol ederek, potansiyel zararlıları engellemeyi başarıyorlar. Bu sebeple ADSL modem satın alırken hem kablosuz güvenlik teknolojilerine hem de güvenlik duvarı özelliğine dikkat etmenizde fayda var.

Ağınızı genişletin

Ağınızı genişletin

Kablosuz bağlantınızın evinizin arka odalarına ulaşmadığından şikayetçiyseniz, artık bunun da bir çaresi bulunuyor. Menzil genişletici olarak adlandırılan HomePlug / Wireless Extender'lar vasıtasıyla kablosuz ağınızın sınırlarını dilediğiniz kadar genişletmeniz mümkün. Evinizin elektrik tesisatını kullanarak elektrik prizi olan her odayı yeni bir internet alanına dönüştürebileceğiniz Wireless Extender'lar harici olarak satın alınabileceği gibi ADSL modemlerle birlikte paket halinde de satılıyor. Bu sebeple eğer yeni bir ADSL modem satın alıyorsanız ve evinizde bağlantı kayıpları yaşayacağınızı düşünüyorsanız bu tür ürünlere yönelmeniz iyi olacaktır.

ADSL modemlere ilişkin son bir bilgi verecek olursak, üzerinde USB arabirimi bulunduran modelleri tercih etmenizin avantaj yaratacağını söyleyebiliriz. USB arabirimi sayesinde harici disk veya yazıcınızı direkt olarak ADSL modeminize bağlayabilir, böylece bu cihazları da ağınıza açabilir ve ağa bağlı diğer cihazlar tarafından erişilebilir kılabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları