Deprem tatbikatı ne zaman, saat kaçta yapılacak?

Türkiye'de 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında, bugüne kadar okullar, hastaneler gibi çok sayıda noktada 94 bin 207 tatbikat düzenlendi. Sırada tüm yurtta düzenlenecek çök, tutun, kapan tatbikatı var. Bu makalede deprem tatbikatı ne zaman, saat kaçta yapılacak, gibi soruların yanıtlarına bakıyoruz.

Dünyanın dört bir yanındaki deprem ve diğer afetlerde olay yerine gönderilen resmi kurtarma ekipleri, depremler sırasında yaşamları korumak için uluslararası kabul görmüş Çök, Tutun, Kapan protokolünün kullanılmasının önemini vurguluyor. Çök, tutun, kapan tekniği bu kez Türkiye'de ülke genelinde düzenlenecek bir tatbikatla gündemde. Çünkü 81 il ve Türkiye'de aynı anda Çök, Tutun, Kapan tatbikatı yapılacak. Bu videoda da AFAD'ın hazırladığı kamu spotunu görüyorsunuz. Tatbikat uygulamasına ilişkin canlandırmaların yapıldığı kamu spotunda, tatbikatın duyurulması için radyo, televizyon ve camilerin merkezi ezan sistemlerinin kullanılacağı bilgisi yer aldı. Videoda deprem anında neler yapılması gerektiği anlatılarak, 'Çök-Kapan-Tutun' hareketinin uygulaması yapılıyor. (Çök Kapan Tutun nedir başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

#DEPREM TATBİKATI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA OLACAK

Türkiye'de ülke genelindeki deprem tatbikatı Düzce Depremi'nin yıldönümünde yani 12 Kasım Cumartesi günü saat 18.57'de 81 ilde düzenlenecek.

AFAD'dan gönderilen SMS'lerde "12 Kasım 18.57'de deprem anı çök-kapan-tutun ülke tatbikatı yapıyoruz" denildi ve deprem anında yapılması gerekenlere ilişkin bir video paylaşıldı.

AFAD'ın konuya ilişkin açıklamasında "1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde 12 Kasım’da tüm Türkiye’de aynı anda (Düzce Depremi’nin gerçekleştiği) saat 18.57’de Deprem Anı “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı yapılacak. AFAD koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak tüm vatandaşlarımızın katılımıyla tatbikat gerçekleştirilecek. Tatbikat; 12 Kasım 2022 Cumartesi Günü̈, Düzce Depreminin yıl dönümünde, depremin meydana geldiği saat olan 18:57’de ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketinin uygulanmasıyla yapılacak" denildi.

DEPREM TATBİKATI NASIL DÜZENLENECEK?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir süre önce yaptığı açıklamada 1999 yılında Düzce depreminin yaşandığı, 12 Kasım günü, saat 18.57'de ülke genelinde deprem tatbikatı yapılacağını belirtmiş ve şunları söylemişti: 12 Kasım, saat 18.57'de bir tatbikatımız var, 'Çök, kapan ve tutun'. Çok basit bir tatbikat. Bir deprem olduğu zaman birinci yapmamız gereken hareket, çökeceğiz bir sandalyenin ya da bir masanın yanına. Başımızı kapatıp depremin geçmesini bekleyeceğiz. Birinci hayat kurtaran harekettir. Bunun tatbikatını saat 18.57'de yapacağız. Radyolar, televizyonlar tatbikat anonsu geçecekler aynı anda. Otomatik olarak geçecek. Düğmeye basılacak ve sisteme otomatik atılacak tatbikat anonsu. HAY Sistemi üzerinden birkaç dakika tüm Türkiye'ye aynı anda mesaj gelmiş olacak."

AFAD Başkanı Yunus Sezer kısa bir süre önce yaptığı açıklamada 2020 yılını, "Afetlere Hazırlık Yılı", 2021 yılını ise "Afet Eğitim Yılı" ilan ederek, 56 milyonun üzerinde kişiye ulaştıklarını anlattı. Bu yılı da "Afet Tatbikat Yılı" olarak ilan ettiklerini belirtti, 54.302 tatbikat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, 67'si yerel, 17'si bölgesel, 66.202 tatbikat ile bu hedefin üzerine çıktıklarını aktardı.

ÇÖK-KAPAN-TUTUN TATBİKATI

AFAD Başkanı Sezer, "Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı"nın, ülke genelinde, 9 Kasım 2022'de, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı tüm yurtlarda düzenleneceğini, tatbikatın 12 Kasım saat 18.57'de de ülke genelinde ve KKTC'de yapılacağını söyledi. Sezer ayrıca şu bilgileri verdi:

  • Yine bir ilk olarak 12 Kasım'da, televizyon ve radyo kanalları üzerinden anonsların geçileceği bilgilendirme sistemini devreye alacağız.

  • Vatandaşlarımıza tatbikatın başladığını duyurmak amacıyla, Haber Alma ve Yayma Sisteminden Bilgilendirme SMS'i ve Hayati Uyarı Bildirimi göndereceğiz. Uyarı mesaj metninde 'AFAD Tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı yapılmaktadır.' yazacak.

  • Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerden sesli bildirim yapılacak.

  • TRT radyo yayınlarında, tatbikata ait bilgilendirme anonsunu otomatik olacak şekilde yayınlayacağız. Diğer özel televizyon kanallarında ise yönlendirme ile tatbikat uyarı mesajını yayınlayacağız"

  • Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına, Sivil Savunma İkaz-Alarm Sireni ve Acil Durum Araçlarının Sirenleri ise kullanılmayacak.

TATBİKAT HAZIRLIĞI

Tatbikat öncesi ise şu hazırlıklar duyurulmuştu.

  • TRT ve altyapısı uygun olan bazı TV kanallarında banner olarak tatbikat bilgilendirme mesajı yayımlanacak.

  • TRT Kocaeli, Bolu, Düzce ve Ankara radyo yayınları pilot uygulama olarak kesilerek, tatbikata ait bilgilendirme mesajı yayımlanacak.

  • Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerimizden sesli bildirim yapılacak.

  • Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 11 Kasım 2022 Cuma Hutbesinde ve Vaazında Afetler Konusuna yer verilerek, tatbikat duyurusu yapılacak.

  • Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom kullanıcılarına ülke genelinde SMS ve CMAS tatbikat bilgilendirme mesajı gönderilecek.

  • Tatbikata; öğrenci yurtları, kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları ile tatbikat saatinde faaliyetine devam eden özel eğitim kurumları, ticaret ve sanayi odalarına bağlı sanayi kuruluşları, özel tesis ve işletmeler bilgilendirilerek, üretimi aksatmayacak şekilde, tatbikata katılması teşvik edilecek.

  • İl ve ilçelerde tüm okul yöneticileri ve öğretmenler tatbikat hakkında bilgilendirilecek ve öğretmenler, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrencilere anlatarak tatbikat saatinde tüm öğrencilerin aileleriyle birlikte evlerinde tatbikata katılmalarını teşvik edecek.

  • Ayrıca; il ve ilçelerde mahalle, köy, apartman ve sitelerde ilgili yöneticiler ile görüşülerek vatandaşların tatbikata katılımları sağlanacak.