Felaketten 13 yıl sonra: İçerisinin son durumu böyle görüntülendi

Fukuşima'nın içinden gelen yeni görüntüler: Ürkütücü drone görüntüleri, felaketten 13 yıl sonra hala içinde 880 ton radyoaktif yakıt bulunan erimiş nükleer reaktöre ilk bakışı ortaya koyuyor.

Yeni drone görüntüleri, Fukuşima'daki hasarın boyutlarını ilk kez gözler önüne serdi. Bilindiği gibi Japonya’daki bu nükleer enerji santralinde, 13 yıl önce büyük bir felaket yaşanmıştı. Ve erimenin üzerinden 13 yıl geçmiş durumda.

Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power Company Holdings ya da kısa adıyla TEPCO, en ağır hasarı alan reaktörün birincil muhafaza kabında, reaktör çekirdeğinin hemen altında yer alan ve kaide olarak adlandırılan ana yapısal desteğin içinden çekilen ilk görüntüleri yayınladı.

Yetkililer, 2011 yılında meydana gelen büyük deprem ve tsunami nedeniyle santralin soğutma sistemleri hasar gördüğünde buraya damlayan çekirdeği ve erimiş nükleer yakıtı incelemek için uzun zamandır bu bölgeye ulaşmayı umuyorlardı.

Dronlar tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü renkli görüntülerde kaidenin çeşitli yerlerinden sarkan çeşitli şekil ve boyutlarda kahverengi nesneler görülüyor.

Fukushima felaketi dünyanın en yıkıcı nükleer kazalarından biriydi. 11 Mart 2011'de ülkede meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve depremin tetiklediği tsunami sonucu, nükleer santral tarihinin en büyük ikinci kazası yaşanmıştı.