İlk görüntüler: Hindistan'ın keşif aracı 'Ayın sırlarını' araştırıyor

Chandrayaan-3 uzay keşif aracının aya inişiyle birlikte Hindistan, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren 4'üncü olmuş durumda. Ülke ayrıca Ay'ın "güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş yapabilen" ilk ülke... Keşif aracının ilk adımları da oldukça etkileyici.

Hindistan'a ait Chandrayaan-3 uzay keşif aracı Aya başarıyla yumuşak iniş yapmıştı. Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO) da aydan görüntüler paylaşıyor. İlk olarak tekerlekli keşif aracı Pragyaan'ın (Bilgelik) ay yüzeyindeki ilk hareket anının görüntüleri paylaşılmıştı. Yukarıdaki bu videoda 26 kilogram ağırlığındaki tekerlekli keşif aracı Pragyaan'ın; Chandrayaan-3'ün iniş aracı Vikram'ın rampasından, Ay yüzeyine attığı 'ilk adımlar' görülüyor.

Pragyaan, ay kayalıkları ve kraterler arasında dolaşıp görüntü toplayacak, Ay'ın yüzeyindeki mineral varlığını ve "toprağının" kimyasal bileşimini inceleyecek. BBC'nin haberine göre uzay aracı, Ay'ın yüzeyinde hangi minerallerin bulunduğunu belirlemeye çalışacak iki bilimsel aracı taşıyor.

2. VİDEO: 12 METRE İLERLEDİ

Öte yandan Hindistan, Vikram'ın indiği noktaya "Shiv Shakti" adını verdi. Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, Pragyan keşif aracının "güney kutbundaki ay sırlarını takip etmek" amacıyla Ay'ın yüzeyinde hareket ettiğini; robotun Cumartesi sabahına kadar 12 metre hareket ettiğini ve başarıyla dönüş gerçekleştirdiğini duyurdu. Ajans, iniş aracı, Vikram ve gezici araçtaki tüm deneylerin artık işlevsel olduğunu ve veri setlerinin yakında beklendiğini duyurdu.

ISRO tarafından paylaşılan yeni görüntüler için "Pragyan Güney Kutbundaki Ay sırlarının peşinde Shiv Shakti Noktasının etrafında dolaşıyor 🌗!" denildi.

Paylaşılan videoda keşif aracının kraterlerle dolu ay yüzeyinde hareket ettiği ve iniş aracının yakınındayken tekerlek izlerini arkasında bıraktığı görülebiliyor.

Chandrayaan-3, donmuş su ve değerli elementlerin önemli rezervlerini barındırabileceği düşünülen ve daha önce keşfedilmemiş olan Ay'ın güney kutbunda iniş sonrası14 gün görev yapacak.