Bacaklarını "Eritebilen" Robot Geliştirdiler

Farklı koşullar altında engelleri aşmak için yürüyüş mekanikleri üzerinde çalışan geliştiriciler, bacaklarını "eritebilen" prototip geliştirdiler.

Araştırmacılar, robotik projeler üzerinde çalışmalarına son sürat devam ediyor. Son dönemde bunlara çok sayıda örnek görüyoruz, gelecekte çok daha fazlası gelecek. Yeni çalışmanın kaynağı ise Kolarado Eyalet Üniversitesi olmuş. Bu projede araştırmacılar, geliştirdikleri prototipin önüne çıkan engellere göre bacaklarını yeniden oluşturmasını sağlıyor.

Minyatur bir robot üzerinde çalışan araştırmacılar, robotun önüne çıkan engellerin altından daha rahat geçebilmesi için yeri gelirse kendi bacaklarını eritebilmesini ve böylece formunu yeniden tasarlayabilmesini sağlamışlar. Eklem yerlerine uygulanan hafif bir miktar akım ile ısınan bileşenler, bu sayede robotun daha alçak yerlerden geçebilmesini sağlıyor.

Hemen yukarıdaki videoda da nasıl çalıştığını görebileceğiniz proje, uyarlanabilir olmasıyla farklı imkanların kapılarını da aralayacak. Kolarado Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, bu çalışmanın yalnızca yürümeye değil, yüzmeye ve hatta uçmaya da adapte edilebileceğini ve böylece robotun kendini evrimleştirebilmesinin kapılarını aralayacağına inanıyor.

Okuyucu Yorumları