Bu tırnak sensörü sağlık analizi yapabiliyor

IBM'in geliştirdiği tırnak sensörü, başta Parkinson olmak üzere pek çok hastalığı izleyebiliyor.

Yapay zekadan yalnızca akıllı telefonlarda faydalanılmıyor elbette, daha yararlı işler için de kullanılıyor. Mesela, IBM'in geliştirdiği bu tırnak sensöründe olduğu gibi. Hemen aşağıda izleyebileceğiniz videoda da gösterildiği üzere IBM, özellikle Parkinson hastalığını ölçümlemek için bir tırnak sensörü geliştirmiş. Ancak bu yolla çok daah fazla hastalığın takip edilebilir ve önlenebilir olduğu da belirtiliyor.

IBM'in geliştirdiği tırnak sensörü, üzerinde yapay zeka ile takip edilebilen bir devreden oluşuyor. Kullanıcının her gün sıradan şekilde yaptığı kavrama hareketinde veri göndermeye başlayan sensör, güç kaybını takip ediyor, el üzerindeki titreşimleri algılıyor ve dolayısı ile Parkinson belirtilerini yakalayabiliyor. Motor becerilerle ilişkili sağlık sorunlarını tanımlamaya yardımcı olabilecek olan bu cihaz, topladığı verileri bir akıllı saate iletiyor.

Sensör şimdilik geliştirilme aşamasında. Ne zaman nihai sürümüne ulaşır ve kullanıma sunulur şimdilik bir şey söylemek zor. Ancak IBM, bu projeyi geliştirmeye devam edecektir.

Okuyucu Yorumları