İlk insan kafası nakli için tarih belli oldu!

Bir insanın kafası, başka bir vücuda nakledilebilir mi? Çok yakında cevabı birlikte göreceğiz!

İlk kafa nakli çok yakında!

İtalyan sinir cerrahı Sergio Canavero, geçtiğimiz kış mevsiminde yaptığı açıklama ile ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştı. Canavero, Dünya'nın ilk insan kafası naklini yapmayı planladığını belirttiğinde, normal olarak pek çok kişi bu işlemin asla gerçekleştirilmeyeceğini düşünmekteydi. Şimdi ise Canavero tarafından operasyon için bir tarih belirlenmiş durumda.

33 yaşındaki Rus bilgisayar uzmanı Valery Spiridonov, Aralık 2017'de Dünya'nın ilk kafa nakli hastası olacak. Spiridonov, Werdnig-Hoffmann hastalığı olarak bilinen kas zayıflatıcı nadir bir genetik hastalığa sahip. Bu hastalığın, şu anda bilinen bir tedavisi bulunmamakta.

Operasyonun karşısında pek çok zorluk ve belirsizlik bulunmakta. Nakledilen kafa vücudu kabul etmeyebilir veya bunun tam tersi söz konusu olabilir, omurilik düzgün bir şekilde kaynamayabilir ve hatta her şey düzgün gitse bile, Spiridonov'un zihinsel kapasitesinin veya kişiliğinin aynı kalacağı kesin değil.

Tabii ki başarılı bir kafa naklinin pek çok farklı olasılığı ortaya çıkarması da söz konusu. Ciddi derecede engelli olan kişilerin bağımsızlıklarını kazanmaları söz konusu olabilir ve Spiridonov'un gözünde, bu risk alınmaya değer.

Spiridonov'un Central European News'e kurduğu cümleler şu şekilde: "Gerçekten büyük ve önemli bir şeye katılabileceğimi fark ettiğim zaman, aklımda hiçbir şüphe kalmadı ve bu yönde ilerlemeye başladım. Hissettiğim tek şey hoş bir sabırsızlık, sanki önemli bir şey için hayatım boyunca hazırlanıyormuşum ve şimdi gerçekleşmeye başlıyormuş gibi..."