Nedir bu Steam Box dedikleri?

CES 2013'de neye benzeyeceğini gördüğümüz Steam Box isimli "kutu" aslında nedir; ne işe yarar?

Nedir bu Steam Box dedikleri?

Valve'ın uzun söylentiler ardından CES 2013'de gösterdiği Steam Box'un bir oyun cihazı olduğunu duymuşsunuzdur. Peki Steam Box nasıl çalışacak ve Xbox 360, PS3 gibi konsollardan farkı ne?

Steam Box, bir konsoldan ziyade PC oyunlarını çalıştırmak üzere tasarlanmış bir PC. Televizyonunuza bağlanan cihaz, Valve'ın özel oyun indirme hizmeti Steam sayesinde birçok iyi oyuna sahip olacak.

Valve başkanı Gabe Newell, cihazların "iyi, daha iyi ve en iyi" şeklinde modellere sahip olacağını söylüyor. Bunlar arasında Xi3 tarafından üretilen Piston, krom kasasıyla dikkat çekiyor.

Piston'un 499 dolar ile 999 dolar arasında değişen fiyatları, grafik gücüne yönelik PC fiyatlarına yakın.

PC üreticilerini etkiler mi, Steam Box ve medya

PC üreticilerini etkiler mi, Steam Box ve medya

PC üreticilerini etkileyebilir

Diğer PC üreticilerinin de bileşenleri küçük, ancak hoş görünen bir kasaya sığdırmaya çalışacaklarını şimdiden tahmin edebiliriz. Steam Box'un PC parçası üreticilerini nasıl etkileyeceği ise şimdilik belirsiz, ancak Xbox 360 ve PlayStation 3 PC oyun donanımları için 6 senedir iyi bir alternatif.

Son senelerde aldığınız uygun fiyatlı, ortalama bir PC, oyunları en yüksek ayarlarda rahatça oynatabiliyor. Dolayısıyla normal şartlarda uç nokta ekran kartları, bugünün oyunları için gereksiz. Dolayısıyla Nvidia ve AMD gibi üreticilerin odak noktasını daha küçük, daha sessiz ve etkili kartlara yönlendirmesini bekleyebiliriz.

Steam Box'un "açık" yapısı, PC'lerde olduğu gibi onu yükseltmenize izin veriyor. Bu, aynı zamanda Xbox Live gibi kısıtlı oyun ağlarının dışına çıkabilmeniz demek.

Linux işletim sistemini kullanan Steam Box, isteyenlerin ona Windows yüklemesine de izin veriyor. Cihazın Linux kullanmasında Valve'ın Windows'a sıcak bakmamasının önemi büyük. PC oyunlarının en önemli ismi Windows'tan daha açık bir modele geçip geçemeyeceğini ise zaman gösterecek.

Steam Box ve medya

Son zamanlardaki bulut tabanlı oyun akışı denemeleri çok başarılı olmasa da Valve'a göre konseptin geleceği var. Valve, Steam Box'u bir oyun, film, müzik ve eğlence merkezi için yerel bir sunucu olarak görüyor. Bu teknolojiden muhtemelen birkaç sene uzağız, ancak böyle bir yöntemde uzaktaki bir sunucuya bağlılıktan kurtulabiliriz.

Steam Box'un oyunları daha iyi çözünürlüklerde, hiçbir ağ kısıtlaması olmadan çalıştırabilmesi, aynı zamanda Xbox ve Playstation'dan daha hesaplı olması, konsol üreticilerini korkutabilir.

Bununla birlikte Steam Box'ların yeni bir konsol tanıtımı kadar gösterişli bir biçimde tanıtılmasını beklemeyin. Steam Box'ların oyun dünyası üzerindeki etkisini önümüzdeki senelerde hep beraber göreceğiz.

Okuyucu Yorumları