PC'nizi klasik oyun makinesine dönüştürün!

Bilgisayarınızı klasik oyunları çalıştıran bir oyun makinesine dönüştürmenin yolu, bu yazımızda!

Eski oyunlar PC'nizde!

IBM PC'ler bilgisayarlar hakkında bilinenleri değiştirmeden önce kişisel bilgisayarlar, Sinclair ZX Spectrum, Commodore 64 ve BBC Micro'dan ibaretti. Oyun tutkunları için bu bilgisayarlar, ilk neslin taşıyıcılarıydı.

Bugün 8-bit'lik oyunları oynamak isteyen herkes, uzun süredir geliştirilmekte olan emulator'lerden faydalanabiliyor. Bunun yanında gelişen sanallaştırma teknolojisi, güçlü masaüstü PC'lerde oyun meraklılarına yeni olanaklar sunmaya başladı.

Bilgisayarınız ister Windows'lu olsun, ister Mac, eski oyunları çalıştırmak için izleyebileceğiniz birkaç yol var.

Windows'ta MS-DOS tabanlı eski oyunları çalıştırmak için neredeyse standart haline gelen DOSBox'u tercih edebilirsiniz. Oyunları çalıştırabilmek için komut satırını kullanmaya alışmanız gerekecek; bunun ardından istediğiniz oyunu, istediğiniz zaman oynayabilirsiniz.

Önünüzdeki bir başka seçenek olan MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) ise yine komut satırı üzerinden çalışan bir emulator. Daha kullanıcı dostu bir program arıyorsanız, Turbo MAME tam size göre.

Mac kullanıcıları, klasik oyunları sürükle-bırak yaklaşımıyla çalıştırmanıza izin veren, Boxer adındaki benzer bir araçtan faydalanabiliyorlar. Kısacası Boxer, DOS oyunlarını uygulamalara benzer biçimde çalıştırmanıza olanak tanıyor.

Telefonda DOSBox, ROM kaynakları...

Telefonda DOSBox, ROM kaynakları...

Android ve iOS'ta çalışan birçok eski oyun bulmanız mümkün, ancak elinizdeki oyunları çalıştırmak istiyorsanız DOSBox'un telefon sürümünden faydalanmalısınız. iPhone'unu jailbreak'lemek istemeyen kullanıcılar, iDOS uygulamasına göz atabilir. iDOS içerisinde Duke Nukem gibi birkaç klasik oyun bulunuyor. Dosya yöneticisi iFunBox ile iDOS içerisine yeni oyunlar ekleyebiliyorsunuz.

Klasik oyunlar için düşük maliyetli bir konsol oluşturmak isterseniz, Raspberry Pi'den faydalanabilirsiniz. Emulation Station, bu işe başlamanızda size yardımcı olacak.

Platformunuzu seçin

Belirli platformlara özel oyunları oynamak istiyorsanız, arasından seçim yapabileceğiniz birkaç platform bulunuyor. Atari tutkunları, AtariAge ve Hatari'ye göz atabilirler.

ZX Spectrum oyunları için birkaç seçeneğiniz var. Bunlar arasında .NET framework'ü kullanan zxspectrum4, Spectaculator ve Fuse ZX Spectrum Emulator var.

Çok popüler bir oyun makinesi olan Commodore 64 için yüzlerce klasik oyun bulmanız mümkün. Kullanabileceğiniz emulator'ler arasında CCS64, Zzap64, VICE ve Micro64 var.

İyi bir ROM koleksiyonu arıyorsanız, CoolROM ve ROM World, iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

Oyunların bazıları, belirli bir işletim sistemi için yazılmış olmayabilir. Windows'un farklı sürümlerini PC'nizde emule etmeniz gerekirse, bunun için sanallaştırmadan faydalanmanız gerekiyor. VMWare Workstation, Windows üzerinde sanal Windows kurulumları oluşturarak, bu kurulumlar üzerinde istediğiniz oyunları çalıştırmanıza olanak tanıyor.

Okuyucu Yorumları