Stallman: Windows ve OS X zararlıdır!

PC dünyasının önemli ismi, Windows ve OS X için "zararlı" diyerek yeni bir tartışma başlattı!

"Windows ve OS X zararlıdır!"

GNU'nun en önemli isimlerinden Richard Stallman, Windows ve OS X işletim sistemlerinin "zararlı" olduğunu söyledi. Dahası Stallman'a göre Nesnelerin İnterneti'ne inananlar, aptal insanlar.

The Grauniad'da yayınlanan bir yazısında Stallman, kapalı yazılımların kötü yönleri hakkında kullanıcılara öğütlerde bulundu, bu tür yazılımların ulusal çapta casusluk amaçlı kullanılabileceğine değindi. Stallman'a göre "zararlı içeren" yazılımların en başında işletim sistemlerinin kendisi geliyor. Stallman, Mac OS'un, iOS'un arka kapılar içerdiğini ve sizi izlediğini, Android'in bile uzaktan uygulama yükleyip silmeye izin veren bir arka kapıyla geldiğini ileri sürdü.

Stallman'a göre gizlilik konusunda biz kullanıcılara bir görev düşüyor: Direnmek. Bireysel anlamda bu, izinizi takip eden kapalı kodlu özel yazılımları ve web hizmetlerini kullanmayı reddetmekten geçiyor.

Açık kaynak kodlu yazılımlar, elbette açıklara karşı tamamen güvende değiller. Ancak saydam yapıda olduklarından açıkların bulunma ve onarılma ihtimali daha yüksek. Açık kaynak aynı zamanda kod içerisine gizlice arka kapı yerleştirilmesini de zorlaştırıyor.

Okuyucu Yorumları