Türkiye'deki şirketler güvende mi?

Gelişen tehditler kurumların bilişim altyapılarını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Şirketler güvende mi?

Günümüzde sürekli değişen ve gelişen tehditler kurumların bilişim altyapılarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Ülkemizde de pek çok kurum farkında olmadan bu tehditlere maruz kalabiliyor. Bu alana odaklı 6 bin global çalışanı, 20'ye yakın Siber İstihbarat Merkezi ile firmaların siber güvenlikle ilgili sorunlarına çözüm sunan, alanında lider profesyonel hizmetler firması Deloitte, internet ve veri güvenliğinde küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro ve TechInside, Türkiye'deki şirketlerin potansiyel riskler karşısındaki hazırlık seviyeleri ve algılarıyla, mevcut durumlarını karşılaştıracak bir araştırma için kolları sıvadı.

Birçok farklı sektörden katılımcı kurumun güvenlik algısı değerlendirilecek

Araştırmaya tüm Türkiye'den bankacılık, finans, bilişim, lojistik, perakende, üretim, ulaşım gibi önde gelen sektörlerde faaliyet gösteren birçok kurum katılacak. İsimleri tamamen gizli tutulacak katılımcı kurumlar, üç aşamalı bir süreçten geçecekler. Araştırmanın birinci aşamasında, kurumların kurumsal ağlarına yönelik siber güvenlik risklerine ilişkin algılarını ve riskler karşısındaki hazırlık seviyelerini değerlendirmek amacıyla bir anket gerçekleştirilecek. Bu sonuçlar, Deloitte tarafından değerlendirilecek. Bunun ardından katılımcılara Trend Micro tarafından güvenlik açıklarının, tehditlerinin ve zafiyetlerinin tespit edilmesine yönelik bir saha hizmeti sağlanacak. Son olarak araştırmadan elde edilen veriler derlenerek "Türkiye'deki İşletmelerin Güvenlik Algısı ve Gerçek Durum" başlığı altında bir sonuç raporu yayınlanacak. Araştırmaya katılmak isteyen şirketler ise Trend Micro, Deloitte ve TechInside ile iletişime geçerek hem güvenlik algılarını sınama hem de Türkiye için önemli bir kaynak çalışmada yer alma imkânına sahip olacaklar.

Siber saldırılarda ciddi oranda artış var

Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Direktörü Ali Yılmaz Kumcu konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Güvenlik bütçelerinin sürekli arttığı bu dönemde, alınan önlemlerin etkisini ölçme ve firmaların risk iştahını sorgulama ihtiyacı çok hissedilir durumda. Biz de, bu çalışma ile yönetim kurulu gündeminde önemli bir başlık olarak yer alan siber güvenlik konusunda küresel dinamikleri kaçırmadan yerel gerçekleri anlamayı ve yöneticilerin risk iştahını ölçmeyi amaçladık. Kurumlarımız kendilerini güvende hissediyor ancak bu güven yanıltıcı bir güvenlik algısına mı yoksa etkili önlemlere mi dayanıyor? Bu sorunun yanıtının tüm üst düzey yöneticiler ve güvenlik birimleri için aydınlatıcı olacağını düşünüyoruz."

Şirketler güvenlik algılarını yeniden şekillendirecekler

Yapılacak araştırmanın Türkiye'deki kurumların güvenlik algısını ölçmek için eşsiz bir fırsat olduğunu ifade eden Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu proje ile Türkiye'de genel anlamda "Siber Güvenlik" konusunda ilk kez yerel ve önemli bir çalışmaya imza atılacak. Proje kapsamında katılımcı kurumlara kendi bilgi teknolojisi altyapılarını değerlendirme fırsatı sunmanın yanında karşılaşabilecekleri tehditlere yönelik bilgilendirme yaparak veri güvenliği konusundaki algılarını da güçlendireceğiz. Araştırma ile kurumlar, günümüzde sürekli karşılaştığımız gelişmiş sürekli tehditler ve hedefli saldırılardan tutun, sistem içine yerleşerek fark edilmeden iş süreçlerini kesintiye uğratan birçok zararlı yazılıma kadar, farkında olmadan sırtlarına binen bu yükleri açıkça görebilecekler. Bu sayede güvenlik algılarını tekrardan şekillendirmek için oldukça yararlı bir kaynak ortaya çıkacak".

Deloitte, Trend Micro ve TechInside, Türkiye için siber güvenliğin öneminin anlaşılmasını hedefledikleri bu araştırmayla kurumların veri güvenliği algısını ortaya koyarak bu alanda önemli bir kaynak oluşturmayı hedefliyorlar.

Okuyucu Yorumları